facebook
twitter

Горещи новини

Човек на президента: Купуваме скъп самолет с възможности от 1913 г.

Американското правителство предупреждавало българското, че при този орязан пакет рискът е голям, твърди главният секретар на Румен Радев
12946
Илияна Кирилова

Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 г., когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов по повод сделката със САЩ за осем нови изтребители за армията ни. Не е имало битка срещу Ф-16. Президентът Радев поддържаше качествата на Ф-16. Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила, заявява един от най-близките хора на Радев.

"Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли възможност за нанасяне на на високо точни удари, има ли бомби с лазерно насочване, или с gps насочване - не. Има свободно падащи бомби. Идеята тук с този пакет е точно това. Орязан е тотално. Самолетът е чудесен, но въоръжението е слабо", твърди  той.

"Изключително слабо е въоръжението, което се купува", добавя полк. Стоянов и поясни, че американското правителство предупреждава българското, че при този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям. По думите му, те препоръчват да вземем пълния пакет. Освен това той обясни, че според него цената на договора в годините ще расте, защото ще са нужни и ред обучения на инженерно-летателния състав.

"Относно контейнерите за целеоказване, тези със снайпер, в началото идеята беше да са 4, което е напълно приемливо за два самолета. Сега са редуцирани на два. Те няма да са обслужвани в България, а всичко, което е необходимо като технически прегледи, ще е в САЩ. Ако имахме обучени специалисти да обслужват тези контейнери, щеше да е по-евтино. Ако отидат на технически преглед, той ще отнеме 180 дни, а  ние ще останем с един контейнер през това време", обяснява главният секретар на президента.

На основание Решение на Министерския съвет № 398/10. 07. 2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г. международни договори за придобиване на 8 самолета F-16 Block 70 и въоръженията за тях на обща стойност $1,256,153,980 USD, съобщи по-рано министерство на отбраната. Съгласно Конституцията на Р България и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ, твърди още МО.

Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане. Това пък каза зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ във връзка със сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, обясни ген. Запрянов. Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета. 
Зам.- министърът разясни защо се е стигнало до по-ниска цена на сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни ген. Запрянов.
По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.
„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната. В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.
„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.
Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава
Радев посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта. 
Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава. 
 

147

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Софиянци са по-чувствителни към въздуха, защото живеят по-добре

15.12.2019

188 1
Шефът на пътното управление в Перник е хванат да кара пиян

15.12.2019

909 16
Голяма част от Велико Търново е трети ден без парно

15.12.2019

199 1

Коментари

Страници

Диагностик

Срещу коя извън натовска страна ще се бием, че още сега ни трябват повече ракети?

Хулиган

Не е важно дали има противник, важното е да се похарчат едни пари и разпределят съответните бакшиши.

В бантустаните е така...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svi...

Biberkov

Ех, жалко че от същото прдаване не са публикували цитат на любимия Хр.Иванов (Дебилите) как след падането на БКП от власт страната била разграбена от комунистическата номенклатура, ДС и руски агенти ... Че и до сега голяма част от тях дърпали конците ...

Жалко че се обръща внимание на някакъв смешник-полковник, който в крайна сметка си призна че става въпрос да се харчат още пари - начи хем самолета бил скъп, хем  е задължително да се плащат още паре за ракети. 

торбаЛан

Някой по-различен от посочените от теб ли дърпа конците в момента?

ак1

 Физиономията на менисттеро шкимбевайвода говори достатъчно , ша купиш ма нема да ти разрешат  😁

Purple_Haze

Комисионната се услади на клептокрацията?

 

19MIN. BG и Владимир Береану:

900 лв. минимална пенсия в Румъния, а в благоденстваща България – 219,43 лв. Кабеларките са си глътнали езиците?

ГЕРБ, видими резултати! https://19min.bg/news/8/115405.html#115405

Защо в Румъния минималната пенсия става 900 лв., а у нас – 219 лв.?

С указ на президента Йоханис от вчера беше потвърдено предложеното от соцправителството и гласувано от парламента на Румъния вдигане на т.нар. базова пенсия в съседната нам държава от над 600 лв. на над 900 лв. или с 50%. Това съобщи известният журналист Владимир Береану, позовавайки се на официална информация в Букурещ. Попитан от 19 минути дали под базова се разбира минимална пенсия, той отговори утвърдително. Напомняме, че у нас след увеличението с 5,7% стана 219,43 лв., а средната е 386,27 лв. Повече от половината ни пенсионери се вместват месечно в тези граници.

jovani
снимка на jovani

И ти и Береану сте тролове нещастни. Пишете за аудиторията ви, дето се информира само от този форум и Дума. Българофоби.

 

Базовата ( а не минималната) става 1265 леи от 1/9/2019 - това са 267 евро.

От 1 Септември 2020 става 1775 леи (376 евро), а 12 месеца по-късно 1/9/21 - 1875 леи (397 евро).

Нито едно от числата, даже към 01 Септември 2021 не е 900 лева (460 евро).

Още повече, че всички числа за следващата и по-следващата година се формират на база текущият курс лея/евро. Да, ама Румъния има пазарен курс, не е с фиксиран курс към еврото.

А всички финансисти в Румъния се изказаха, че правителството ще види голям зор да намери нужните средства за да плати новите пенсии. Разбирай външни заеми. Румънците това го правят през пет години.

И после връщат заемите като девалвират леята. 

Та колко евро ще чинат 1875 лев след две години - домнуле знае само. За тази година ще им трябват 1,7 милиарда евро за да платят увеличението и това са лесни пари за Румънският бюджет. Да ама за 2021 им трябват 12,3 милиарда евро. Не съвсем лесни пари, ама дотогава популистите ще бъдат преизбрани и битият бит, а другият не го познаваме. Това са над 5% от БВП-то.

А Береану да си гледа старините и да не лъже.

--

Да припомня за тези дето ще врякнат, че пенсиите пак са по-високи от нашите. В Румъния драги мои пенсиите са облагаем доход. Включително и със данък здраве. Има си калкулатори - смятайте.

Като се сравняват заплати и доходи - всички тролове пропускат да споменат че цитират числа в България - нетен доход, а в другите държави брутен доход. Да ама ДДФЛ е 10% само у нас, не в Сърбия или Словения или Румъния и прочие....

mick

Рекет даден, рекет приет!

 

Или

 

Индулгенция дадена, индулгенция приета!

Nigel

+++

виждащ

И никой не казва - Цецоу извън лапането ли остана сега, или неговото парче вече е сервирано?

Solace

Значи, ще купим. Значи, ние казваме наш таван на цена, онези казват доста висок, за да има накъде... НИЕ да качваме. Значи, не 24, а 12 ракети (явно това не влияе на боеспособността, според некои министри). Значи, сега плащаме всичко кеш, по-натам - разсрочено. Значи, някакви "устройства" от бъдещите 8 самолета щели да бъдат доставени с тези - тук да питам дали влизат в цената от 1,2 млрд. долара, и след като купуваме устройства, явно няма мърдане - ще купуваме още от същите самолети, на каквато определи САЩ цена.

Тоя зам.-министър таман навреме каза някои неща.

 

И, понеже тук вероятно пишат и четат тролове, или обикновени привърженици на БСП с достъп до ръководството - нека гласуването за самолетите в Парламента бъде поименно. Да се знае кой поръчва музиката, която ние плащаме...

Сгугню
снимка на Сгугню

Значи, ще купим. Значи, ние казваме наш таван на цена, онези казват доста висок, за да има накъде... НИЕ да качваме. Значи, не 24, а 12 ракети (явно това не влияе на боеспособността, според некои министри). Значи, сега плащаме всичко кеш, по-натам - разсрочено. Значи, някакви "устройства" от бъдещите 8 самолета щели да бъдат доставени с тези - тук да питам дали влизат в цената от 1,2 млрд. долара, и след като купуваме устройства, явно няма мърдане - ще купуваме още от същите самолети, на каквато определи САЩ цена.

Ъ-ъ-ъ-ъ, не бива ли да купуваме самолети?

Или не бива да купуваме ТЕЗИ самолети?

Защо?

Ако не тези, кои? И защо?

Или?

 

Solace

Ами, хайде помисли малко, и може сам да си отговориш.

Никъде не засягам дали трябва да купим и кои точно, а само как се изменят параметрите по заданието - неизменно в полза на продавача...

Даже мисля (не съм сигурен, а и не ми се търси сега), че по задание търсим 8 бойни самолета, а сега купуваме 6 бойни и 2 учебни.

Sapienti_sat

И аз го гледах този ... човек.

Решението било политическо, нещо като "Слънцето и въздухът за всяко живо същество", но пък от друга страна, съвсем икономически, американците загърбят тази дружба и не могат да ни позволят разсрочено плащане, защото сме нямали кредитна история.

А, сетих се и друго: Защо 6 от самолетите са едноместни, а два двуместни? Може би двуместните са за да разходят големия балкански и европейски миротворец? 🐓

Solace

6 бойни и 2 учебни

БатВаню

6 бойни и 2 учебно-бойни

аман бе

Дали ще се събере? Това все пак не е "Фалкон" или по-голям...

ИвКо

Не може да се каже, че това преди да е завършила сегашната сделка и преди да са започнали преговори за доставка на следващите 8 самолета ти да казваш, че ще ги купиш е плод на здрав разум. И после да разказваш как уж си водил преговори, за кави преговори бълнуваш след като предварително казваш, че ще ги купиш. Отделно от това купуваме самолети при неясна военна доктрина, кого ще атакуваме с ракети "въздух-земя"? За диверсификация при закупуване на военно оборудване няма да отварям дума, диверсификацията я търсим само когато става въпрос за Русия. 

ПП. Напълно нормално е, двуместните са за обучение на пилоти, не може от раз да пуснеш на Ф-16 един пилот карал други самолети.  Господинът вероятно има предвид предварителнот плащане да е разсрочено, при всички случаи ще платим цената преди да произведени самолетите.

ПГеоргиев

Нормално е като купим първата партида, да се полети година-три, до изтичане на гаранционния срок, да преценим как са новите машини, дават ли по-често откази от нормално, покриват ли изискванията ни, доставка на резервни части и чак тогава да се повтори, ако сме доволни. Защото за малка страна, с ограничен ресурс е по-добре самолетите да са от един тип. Това облекчава експлоатацията и поддръжката.

Лощото е, че срока за преценка ще ни остави без самолети. До 2023 г., когато дойдат всичките 8 бр., не се знае какво ще е състоянието на 29-ките. Ако решат да не се удължават повече, към 2026 г. ще имаме само 8 изтребителя.

Шестте едноместни са бойни, а двата двуместни са учебно-бойни, което не ги прави по-малко боеспособни.

Спарките са за обучение и за проверки на летателния състав.

Графа ще трябва да се подготви много по-детайлно за приемането на 16-ките.

Вероятно нов ремонт на полосата, защото сегашното покритие не е задоволително за този тип самолет - асфалта беше тръгнал да се рони, а F-ките не търпят това. Рульожките и те така. Укритията трябва да са като стерилни- пода се покрива със специално покритие, за да няма камъчета и прахоляк.

Да са живи и здрави пилотите, да литнат на нов самолет.

Звън®
снимка на Звън®

F-16 ще са базирани в Граф Игнатиево, но сигурно ще се наложи да прелитат и кацат на други летища. Това означава, че изискванията към летателната полоса трябва да бъдат изпълнени и там. Този самолет ще създаде доста грижи на българските ВВС. Няма да се учудя, ако до края на 2023 г. загубим първия си F-16.

сталкер пустиняк

Снимката е много готина. Отляво един хилещ се министър на икономиката, до него едно прасе, което прави физиономия, а в дясно мисля,  че е шефът на генщаба, който има характерната текезесарска мутра. 

До няколко години с подобни недоразумение ще се наложи северномакедонската армия да ни пази. 

Звън®
снимка на Звън®

Военният от снимката е ген. Боцев, началник на отбраната. Той има вид на фелдфебел - началник на склад за миши капани.

 

Доста време се канят да сменят униформите в българската армия. По-грозни в Европа едва ли има. Министър Шкемби можеше вместо самолети да изпраска една поръчка на Версачи за дизайн и изработка на на нови униформи.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Да имаме само 8 съвременни МФИ наистина е мизерна бройка , а 16 е по-добре. И е съвсем ясно "коя е НАТО-вската страна" , срещу която може да се наложи да ги ползваме... Но тука има ред въпроси. Първият , защо не взехме за тия пари повече на брой съвременни самолети с високи възможности ? Превъзхождащи по ред показатели Ф 16 , каквито са например Еврофайтер ?? Второ , след като управляващите си дадоха ...а на САЩ и предрешиха покупката на Ф 16/70 , един също много добър и модерен самолет , не е ли по-редно преди да купуват нови 8 броя , първо да доведат началните 8 до пълна окомплектовка ? Това , което критикуваше Радев с пълно основание ? След като за повече пари от Словакия , купуваме същия самолет с по-слаба окомплектовка оръжие , ракети , запчасти... де е Киро на кирия ??
ПГеоргиев

Ако имаш предвид наш ЮИ съсед, няма шанс да използваме F-ките срещу него. Американците налагат ограничения за използването на самолетите, които продават.

Например Пакистан няма право да използва своите F-16 срещу Индия. Затова пакитата до последно отричаха, че са ползвали F-ка в скорощния конфликт с Индия.

Еврофайтър-а не е удачен самолет за нас, защото е много скъп за експлоатация. Германия има проблем с поддръжката им, а Италия искат направо да ги разкарат. Една от офертите бе втора ръка италиански Тайфуна.

Най-удачен за нас бе Super Hornet на Boeing, но проблема е, че самите американци преди години разкараха Boeing от България.

Този самолет е здрав и евтин, покриващ големите изисквания на US Navy.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Вие сте специалист. Вие сте най-компетентен. Позволявам си някои забележки. Тайфун е скъп за поддръжка , да. Но Ф 16/70 не е много по-евтин ? Колко ? Дайте сравнения да сравним. Дали цената на една машина Ф 16/70 , 200 млн долара не "изяжда" малко по-скъпата поддръжка на един Тайфун , ама купен на цена втора ръка... ? А и нали уж не гледаме само парите , а и ТТД ? Поне такива аргументи даваха управляващите , да парират критиките за безумно високата цена на Ф 16/70 ? Тогава ? САЩ налагат ограничения за ползване на Ф 16 срещу Ф 16 , какво излиза , не можем да се защитим от хипотетична агресия от Турция ? Юрофайтер има ли такива ограничения ?? И говорите , трябва да имаме един и същ модел МФИ за бъдеще , за да намалим ражодите по поддръжка. Съвършено вярно. Значи тази първа покупка на самолети в най-новата ни история е съдбоносно важна ! Тя ни обвързва с определена страна за десетилетия напред , и в случая това е САЩ ! Правилен ли е този стратегически избор ? Това ли е нашата принадлежност в бъдеще , или е Европа ? Преди месец на Бурже Франция , Германия, Испания, Италия представиха тържествено проекта за европейски МФИ 5-то поколение , наследника на Юрофайтер. Европейците са мудни , но хванат ли се за нещо ще го изпипат до край ! И резултатът ще е отново супердобър , какъвто е и към ден днешен Еврофайтера... Не бе ли по-предвидливо , стратегически правилно , солидарно дори , да се "закачим" към европейските ни партньри ? Да търсим участие тъкмо с тях в този проект , който ще усвои милиарди евро и ще даде огромни технологически възможности на страните участнички ? Какво технологично ще получим от САЩ за нашия ВПК с покупката на 8 Ф 16 ?
ПГеоргиев

Много и уместни въпроси.

Eurofighter Typhoon vs F-16 E/F Fighting Falcon BLOCK 60

Давам за Block 60, защото 70 няма произведен, но резултатите ще са близки.

 

Agree that Eurofighter is lot more better but it is also lot more expensive. You can buy 5-6 F-16E/F for one Typhoon, or even more than than F-16 C and D versions…

Eurofighter is great but for small countries like Croatia, Slovenia, Portugal…etc F-16 should be first option, or even Saab Gripen that is also good or even better than F-16.

 

Eurofighter vs F-16 Flight Cost Per Hour
Eurofighter 32400 USD per hour
F-16E 12000 USD per hour

 

https://aviatia.net/eurofighter-vs-f-16-cd/

MAPOH

Циганите ли ще громите с тия Ф-ки, а Тераси?😎

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Ще купят самолети, които ще се изплащат ... след мандата на тия дето вземат решението и ще се ползват от други хора, а не от тия дето сега вземат решението.

Не е правилно.

First Strike

Не четете дописката, няма много общо с реалността. Чуйте и вижте:

https://bnt1.bnt.bg/bg/a/atanas-zapryanov-sdelkata...

Джиджи

Глупости! Вчера ги слушах и двамата.

 

И тоз път е предадено тук едва ли не буква по буква. 👏

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×