Медия без
политическа реклама

МЗ обвини търговците на едро за липсата на инсулини

Забраната за износ на лекарства за диабетици се удължава до края на март

27 Февр. 2024Обновена
Здравният министър проф. Христо Хинков и зам.-министър проф. Илко Гетов дадоха брифинг за ситуацията с инсулините у нас.
БГНЕС
Здравният министър проф. Христо Хинков и зам.-министър проф. Илко Гетов дадоха брифинг за ситуацията с инсулините у нас.

Драмата с недостига на инсулин в България е доста преувеличена. Инсулинови продукти има осигурени за три месеца напред, но търговците на едро не поддържат достатъчни количества от тях. Това заявиха днес от министерството на здравеопазването на брифинг по повод вълна от сигнали, че диабетиците отново се сблъскват с липса на инсулин. Основно става дума за три вида инсулини - "Тресиба" и "Фиасп" на "Ново Нордиск" и "Актрапид". Заради проблемите при търговците на едро, министерството на здравеопазването ще удължи с още месец забраната за износ на инсулин, като новият й срок ще е до края на март.

Забраните за износ действат, увери зам.-министър проф. Илко Гетов. Той приведе в доказателство данни за броя на сигналите, постъпили в министерството от пациенти. През октомври е имало 12 сигнала от граждани, подадени през системата на МЗ, за липса на инсулини. През януари тези сигнали са били само три - за Стара Загора и Плевен, а за февруари са два - един от Перник и един от Ягодово, Пловдивска област.

Проф. Гетов цитира и данни от проверки в 357 аптеки в цялата страна, които показват, че към 23 февруари се забелязва забавяне и нерегулирани доставки в две трети от областите, главно на споменатите вече три вида инсулин. Голяма част от основните инсулини ги има в достатъчна наличност, увери той. В останалата една трета от областите пък се наблюдават нерегулярни доставки за други пет вида инсулин.

Информацията за наличните опаковки в страната и количествата в складовете на търговците на едро обаче показва сериозен проблем. При 20 892 опаковки "Тресиба" в склада на притежателя на разрешението за употреба (вносителя), търговците на едро държат едва 383 опаковки в своите складове, каза проф. Гетов на няколко пъти. Подобна е ситуацията и с "Фиасп", макар че неговите потребители са значително по-малко - от него притежателите на разрешението за употреба държат в момента 7720 опаковки, а в складовете на търговците на едро има около 700. Потреблението на "Тресиба" е 7648 опаковки средномесечно, а на "Фиасп" - 64.

Проблемът с липсата на инсулин е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро, счупена е веригата на доставките, в прав текст каза зам.-министърът. Според него, те не поддържат достатъчни количества и не снабдяват аптеките. "Доставката се базира на търговски взаимоотношения между различните субекти - вносител, търговци на едро и аптеки. Това са взаимоотношения от частен характер", коментира и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той каза, че са разпоредили на търговците на едро да извършват регулярни доставки към аптеките в цялата страна. Сега в големите градове има бърз достъп до необходимите количества, а в по-отдалечените места има забавяне от няколко дни.

"Аптеките не могат да купуват директно от производителя. Затова търговците на едро са толкова важни и трябва да осъзнаят ролята си на буфер в системата", коментира още проф. Гетов. Той отправи специален апел към гражданите да бъдат активни и да подават сигнали за липси на лекарства. Зам.-министърът припомни, че при липса на даден медикамент, аптеката е длъжна да го осигури в 24-часов срок, в същия срок трябва да й го достави и търговецът на едро.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инсулин, лекарства

Още по темата