Медия без
политическа реклама

Турция си направи самолетоносач за дронове

Анкара преработи модел на испански боен кораб, за да го пригоди за безпилотни самолети

10 Апр. 2023
Първият турски самолетоносач влезе в експлоатация
raillynews.com/
Първият турски самолетоносач влезе в експлоатация

Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с което засили военноморските си способности и превърна страната в една от малкото държави в света с местен самолетоносач, предаде вестник "Сабах", цитиран отр БГНЕС

Многофункционалният десантен кораб „TCG Анадолу“, който ще бъде флагманът на Турция, беше предаден на командването на военноморските сили. Корабът ще бъде не само първият самолетоносач на Турция, но и първият в света кораб, който ще разчита предимно на безпилотни самолети, или т.нар. дронове.

Базиран на модела на испанския флагмански кораб "Хуан Карлос I", „TCG Анадолу“ е тип десантен щурмови кораб.

Той е дълъг 231 метра, широк 32 метра и с водоизместване от 27 436 тона. Максималната му скорост е около 21 възела, обсегът му е 9000 морски мили и може да действа в морето в продължение на 50 дни.

Корабът е поръчан през 2015 г. и е спуснат на вода през април 2019 г. Въвеждането му в експлоатация беше планирано за 2021 г., но впоследствие бе отложено заради пандемията от ковид-19.

Първоначално се предвиждаше корабът да носи флотилия от хеликоптери и изтребители с късо излитане и вертикално кацане (STOVL), като например варианта F-35B на стелт самолета от пето поколение на "Локхийд Мартин".

Тази възможност беше отхвърлена, след като САЩ отстраниха Турция от многонационалната програма за разработване на изтребителите F-35. Причината бе решението на Анкара да придобие произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2019 г., припомня БГНЕС.

Това е накарало Турция да преразгледа плановете за развитие и да направи допълнителни корекции, за да превърне кораба в преносител на безпилотни летателни апарати (БЛА), безпилотни бойни летателни апарати (ББЛА) и безпилотни изтребители в допълнение към хеликоптерите.

Очаква се арсеналът на кораба да се състои предимно от Bayraktar TB3 - версия на известния Bayraktar TB2, способен да излита и каца на къси писти.

В допълнение към безпилотните летателни апарати на „Анадолу“ ще бъдат разположени хеликоптери, включително произвежданите в страната T129 Atak, ударните хеликоптери AH-1W Super Cobra и хеликоптери SH-70B.

Същевременно „Анадолу“ ще може да приеме сили с размер на батальон заедно с летателен и команден персонал.

Корабът осигурява транспортирането на 45 танка и/или други бронирани машини, в зависимост от начина на разполагане на машините и мисията – военна, хуманитарна помощ, търсене и спасяване, медицинска помощ или подкрепа при природни бедствия в различни райони. 

Savunma sanayiinin mobil buluşma noktası Savunma Sanayii DergilikMobil uygulamamızı, ücretsiz indirebilirsiniz:Google Play Store: https://goo.gl/crSM1xApp St...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

TCG Анадолу