Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски фрегати минават през Босфора и Дарданелите

Ще се присъединят към друга руска фрегата в Средиземно море

28 Февр. 2020
ТАСС
Фрегатата "Адмирал Макаров"

Две фрегати на руския Черноморски флот (ЧФ) минават през протоците Босфор и Дарданели на път за Средиземно море, където вече се намира кораб от същия клас на ЧФ, съобщи днес ТАСС, като се позова на информационния отдел на ЧФ.

"Едновременно две фрегати на Черноморския флот започнаха движениe през турските протоци Босфор и Дарданели на път за Средиземно море. Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с високоточни оръжия - ракетни комплекси "Калибър-НК", извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на силите от постоянната групировка на Военноморския флот в Средиземно море“, се казва във военното съобщение. Преди това корабите са извършили бойни учения на флотски полигони в Черно море.

Третата фрегата от същната серия - "Адмирал Есен" - изпълнява задачи в Средиземно море от декември 2019 година, напомни пресслужбата.

Корабите са от нова серия фрегати, предназначени за унищожаване на надводни и подводни съдове, наземни обекти, както и да патрулират и охраняват морските комуникации. Фрегатите имат по осем пускови установки от ракетния комплекс "Калибър-НК". Въоръжени са също със зенитни ракети и артилерийски комплекси "Щил-1", АК-630М, универсални артилерийски установки А-190 калибър 100 мм, торпедни апарати и реактивни бомбометни установки РБУ-6000. На бордовете им има вертолетни площадки и хангари за вертолети за борба с подводници (Ка-27 или Ка-31).

Съобщението идва на фона на засиленото напрежение в западната сирийска провинция Идлиб, където бойци на режима на Башар Асад воюват с бунтовници, подкрепяни от Турция. Русия дава въздушна помощ на сирийския режим

Още по темата