Quantcast
И Главното мюфтийство разкритикува думите на Макрон | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

И Главното мюфтийство разкритикува думите на Макрон

Преди това Бойко Борисов взе отношение по настоящите проблеми между Франция и Турция, като призова президентите на двете страни да търсят диалога и им даде напътствия как да комуникират
Обновена
4 286
 Снимка: Архив

Главното мюфтийство в България също взе отношение по повод думите на Макрон, като изрази недоволството си от нарастващата ислямофобия в декларация, която може да бъде прочетена на сайта на мюфтийството. В декларацията се казва, че "препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняването на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото".

В декларацията се казва още, че изказването на френския президент Еманюел Макрон е крайно неприемливо, а политическите лидери трябва да работят в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото.  "Действията на френските власти спрямо мюсюлманите са плод на сбъркана индукция, която отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни. Мюсюлманско изповедание, остро осъжда и жестокото убийство на учителя по история и география Самюел Пати по-рано този месец. Заради което изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му. Това е трагедия не само за семейството на загиналия, но и за цялото общество".

"Мюсюлманското изповедание в България смята, че е необходимо политическите и обществени лидери да бъдат по-отговорни за своите действия и да бъдат добър пример за подражание. Изказванията на политическите лидери трябва да са в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото. Налагането на болни мнения и омразата не могат да бъдат метод за разрешаване на разногласията в обществата".

 

Намиращият се под домашно лечение заради заразяване с COVID-19 Бойко Борисов също взе отношение по настоящите проблеми между Франция и Турция, като призова президентите на двете страни да търсят диалога и им даде напътствия как да комуникират. Премиерът им бил дал за пример и добрите отношения на България с Турция.

Ето и изявлението на Борисов във "Фейсбук", в което е "тагнал" Макрон и Ердоган, за да прочетат написаното от него:

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Emmanuel Macron са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Recep Tayyip Erdoğan.

И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните."

 

Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в...

Posted by Boyko Borissov on Monday, October 26, 2020

Същевременно Ердоган призова турците "никога да не купуват френски стоки".

"Ние виждаме антиислямските обиди и расисткия тероризъм на Макрон като заплаха за националната ни сигурност и от това се ръководим, когато изготвяме плановете си", каза президентът по време на своя реч в Анкара и допълни, че, ако е необходимо, Турция ще предприеме ответни мерки.

Ердоган освен това призова международната общност да "защити мюсюлманите във Франция, които са преследвани заради вярата си" и да спре кампанията на "омраза" на Макрон.

"Франция действително е част от нацизма. Човекът, който ръководи Франция и който се нуждае от психиатрично лечение, започна да насърчава атаките срещу мюсюлманите", каза още Ердоган.

Напрежението между двете страни възникна, след като Париж осъди отговора на Анкара на изявлението на Макрон срещу радикалния ислям и и отзова посланика си в Турция за консултации.

Според Ердоган френският президент е обидил милиони френски граждани мюсюлмани. При това натърти, че "враждебността към исляма означава враждебност към Турция".

Въпросната реч на Макрон бе на церемония в памет на убития на 16 октомври от 18-годишен чеченец френски учител по история, задето е обсъждал с учениците си карикатурите на пророка Мохамед. Тогава Макрон призова да се "освободи ислямът във Франция от чуждото влияние и да се засили контролът върху финансирането на джамиите".

Отношение напрегнатите отношения между Турция и Франция взе, освен Борисов, и германският външен министър Хайко Маас. Той обаче изрази солидарност с Франция в борбата срещу радикалния ислям и разкритикува коментара на Ердоган за речта на Макрон.

"Ние сме солидарни с Франция както по отношение на личните атаки на президента Ердоган срещу президента Макрон, които смятам за нова ескалация и които са абсолютно неприемливи, така и по отношение на борбата срещу ислямистките екстремисти, особено след ужасяващата терористична атака (убийството на френския учител)", изтъкна Маас.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята

25.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7046 52
Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така

25.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6029 18
Борисов: Болниците имат 3 седмици да изпишат хиляди оздравели

25.11.2020

5349 30

Коментари

Страници

HUMANOID
снимка на HUMANOID

По добре щеше да е, ако нашия Бойко Борисов си беше мълчал.... Мълчанието е злато....

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Съгласен! Но Ердо определено започва да звучи като изперкал.

Не че Макарона ми е симпатичен, в никой случай. Но явно само той има сила да каже някои истини.

аман бе

Някои не са алчни. 😁

sega_reader

От къде капацитет та да дава съвети ?

Това да не са ти маркучи, бе готин.

Доц.Трътлев

Докторите казват, че идвало от ядене на филии с мас.

Льо Клер

Няма как да не се прегърнат след тези напътствия. Авторитетът си е авторитет! 😂

walco

Казъл им го е на езика Есперанто.

SINDBAD

За щастие на перона своевременно се яви оберфелдкуратът от седми кавалерийски дивизион, отец Лацина, с черно бомбе на глава, и започна да въдворява ред.

 

Неговата история беше простичка. Той, страшилището на всички офицерски столове, лакомото чудовище, ненаситната ламя, пристигна снощи в Будейовице и сякаш съвсем случайно стана участник в малкия банкет на офицерите от заминаващия полк.

 

Той яде и пи за десет души и от време на време в повече или по-малко трезво състояние излизаше и отиваше в кухнята на стола да си изпросва от готвачите различни остатъци. Поглъщаше цели блюда със сосове и кнедли, като кръвожаден звяр късаше месото от кокалите. Накрая в кухнята той попадна на ром. След като се налочи до оригване, пак се върна на прощалната вечеря и там се отличи с нова пиячка. В това отношение отец Лацина имаше богат опит. Офицерите в седми конен дивизион редовно си патеха от него. Тая заран пък му хрумна да следи за реда при заминаването на първите ешелони на полка и затова започна да се мотае покрай шпалира и така се развилия по перона, че офицерите, които ръководеха транспорта на полка, се барикадираха пред него в канцеларията на началник-гарата.

 

https://chitanka.info/text/9038-prikljuchenijata-na-dobrija-vojnik-shvej/33

j.jelevban

       Да не се забравя,че Ердоган винаги има под ръка достатъчен брой бежанци.Минаването им от Турция в България ще е безпроблемно.Проблем ще е продължаването на пътя им.Борисов е заел позиция пас и правилно.Но ако си беше мълчал още по добре.А и Ердоган не е калесвал никого в Париж.

     Да си сърбат попарата която са си надробили.Не помня точно но България май е начело в ЕС по мюсолманско население.И познайте чия позиция  е присърце на бг.мюсолманите.

     А всичко тръгна от малоумна постъпка.

Zmeja

Акад. Лъчезар Трайков тази вечер при Цветанка Ризова каза, че Ковид във всички случаи се отразява зле на мозъка. Не предполагах, че е толкова бързо.

Станчо Станчев

Мога да коментирам с каламбур от две пословици - Видяла жабата, че подковават коня и ...тя слепи ги ражда!

Slava
снимка на Slava

Безделник, яя. Защото върши работата и на РР, затова ли е безделник.😂

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Коя работа бе, Славче ? Да дава акъли на Макрон ли ?

Жозефа
снимка на Жозефа

Нито Борисов пише във фейсбук, нито някой зад граница чете текстовете на пиарите му - те са за вътрешна употреба.  

AliBabah

Чакам да видя във Фейсбука Му как Макрон и Ердо са свели смирено глави и усърдно си записват съветите Му.

Памфуций
снимка на Памфуций

Нищо ново. Боко бие отново камбаната, че България ще бъде пас по ново противопоставяне между ЕС и Турция. 

 

VBA...

Оказва се, че не живеем на гъза на географията, а вътре в него.

 

 Приятно е да даваш акъл, отколкото да вземеш акъл.

paragraph39

Васил Божков към Борисов: Оздравявай бързо - имаш да плащаш

25.10.2020
https://www.actualno.com/society/vasil-bojkov-kym-borisov-ozdravjavaj-byrzo-imash-da-plashtash-news_1513093.html
© Actualno.com

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Много лигаво обръщение.

Ама от pimp -- толкоз.

ШКОЛНИКА МАРЕК

Германия изрази солидарност с Франция, а нашичкият е забравил крилатата фраза на Тато за снишаването и се бута в шамарите. Лошото е, че набутва България. Че няма да му обърнат внимание, няма. Така че да не забравя,  когато двама мъже  си мерят "междукрачията", трябва да стои настрана, защото ще го "отнесе" с над 200. Може пък това да му е меракът?

wreckage
снимка на wreckage

ноо е тъпо, че Магнолий умря баш фмомента, фкойто беше жизнено неопходим за оправянето на одношенията между Макрон и Ердоан.

 

Сега теа двамата ще се замерят с буци пръст и ше се псуват дорде говедата се върнат од паша. 

Magi

Кой ли го слуша? Наглост е при това положение в държавата дори да се показва под каквато и да е форма.

hamel

Да не се забравя,че Ердоган винаги има под ръка достатъчен брой бежанци

А кво го бърка жужо? Ми Европа да си го слага.

The Pal
снимка на The Pal

Се едно Еминето да се изцепи за Есен-Зима на Томи Хилфигер...

Bacho Кольо

До  преди час бях убеден, че не съществува такава бездарна ПиаРка, кото може да напише такъв лигав текст.

Dixit Gruev

Врекащ,

Явно си гробар – умори сите.

По мое време имаше бригадирски шлагер: Живей така, че гробарите да плачат..

първолета

Ми не е бригадирски шлагер, а мисъл на Марк Твен. "Живей така, че когато умреш и гробарят да плаче за теб".

Кире

Междувременно арменците спряха азерите. И май ще има пердах за Туркието.

Dixit Gruev

Ясно – преди 50Лета, куги бригадири наливаха основите на пернишкия винкел, никой не пощя да се натискате край лагерния огън, та чете Хъкълбери Фин. И доСЕГА.

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Понякога си представям световните лидери без напътствията и указанията на нашия премиер и изтръпвам от ужасен ужас

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш