Quantcast
КФН се активизира срещу депутат на Демократична България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КФН се активизира срещу депутат на Демократична България

6 603

Ден преди да се закълне като народен представител от "Демокративна България" (ДБ) Владислав Панев се оказа обект с необичаен интерес от Комисията за финансов надзор (КФН), информира "Капитал".

Финансовият регулатор е изпратил до множество инвестиционни посредници и управляващи дружества писма, с които изисква информация за всички сделки, които той е извършил като техен клиент. Срокът, в който комисията очаква справките в деловодството си, са два работни дни. 

Изисканата информация обхваща сделки от последните 20 години, тъй като Владислав Панев отдавна е борсов инвеститор и дългогодишен акционер и председател на съвета на директорите на управляващото дружество "Скай управление на активи".

Пред "Капитал" от КФН обясняват, че събирането на подобна информация е регулярно и е съвпадение с обстоятелството, че Владислав Панев се включва в политиката.

Основанието за изисканите данни е чл.18 от Закона за Комисията за финансов надзор, който дава право на регулатора и неговите членове да изискват писмени обяснения, документи, данни, сведения от поднадзорните лица или от други лица, за които има данни, че нарушават разпоредбите на този закон, както и на редица други закони, уреждащи дейността на поднадзорните сектори на КФН.

"Извършването на дистанционен надзор над дейността на поднадзорните ѝ субекти, които се явяват участници на капиталовия пазар в никакъв случай не е свързано с наличието на извършено нарушение, а с текущ рутинен и непрекъснат надзор върху дейността на поднадзорните лица и лица, притежаващи квалифицирано дялово участие", заявяват от КФН.

Моментът и спешността на искането на КФН обаче пораждат притеснения, че може да става въпрос за използването на регулатора за натиск спрямо политика, коментира  "Капитал". Пред изданието Панев е заявил:"Нямам какво да крия и от какво да се притеснявам. Надявам се регулаторът да действа независимо и обективно. Важно е аршинът да е еднакъв за всички, независимо дали са обществени личности или не".

В конкретния случай писмото е изпратено от Мария Филипова, която е зам-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Преди да бъде избрана в небанковия рекулатор, тя беше председател на Държавната комисия по хазарта, назначена там от финансовия министър Владислав Горанов. Тя беше единствата заемала този пост в последните години, която не се сдоби с обвинения покрай скандала около неплащаните в пълен размер такси от хазартните фирми на Васил Божков, припомня "Капитал".

Още

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

02.10.2021

7277
Държавата е на минус със 100 млн. лева от влизането на ББР в ПИБ

27.06.2021

14985
ПИБ не е обещавала да изкупи обратно акциите си от ББР

23.06.2021

15535