Медия без
политическа реклама

Общински шеф: Гробищата в София са ад

Общинското предприятие "Гробищни паркове" смята да разчита на помощ от гражданите

25 Февр. 2024
ОП Гробищни паркове
Общинското предприятие отговаря за общо 9 гробищни парка.

Новият временен шеф на общинското предприятие “Гробищни паркове” в София е потресен от вида на гробищата и счита, че няма да се справи без помощта на гражданите. “Заварихме място, което би трябвало да бъде за вечен покой на нашите близки, а се е превърнало в ад. Обръщаме се към обществото в следващите дни да дойдат и да се погрижим за това място”, коментира и.д. директорът Румен Димитров, цитиран от БГНЕС. От думите му не се разбра каква точно организация за благоустрояване на гробищните паркове се предвижда, но Димитров е категоричен, че подопечните му служители не стигат.

Никъде по Европа и света няма такова отношение към близките, които не са сред нас. Обръщаме се към обществото в следващите дни да дойдат и да се погрижим за това място, като Столична община ще даде ресурс, за да бъде почистено и облагородено пространството”, заяви Димитров. Той изтъкна, че структурата на общинското предприятие е неадекватна спрямо възложените дейности. Димитров разчита на 20 души, които да се грижат за 2900 декара парк.
“Тъй като ангажимента на предприятието е да поддържа алеите и да изхвърля кошчето без да се грижи за гробните места и за пространствата между тях, тези 20 човека за 2 900 декара не стигат. Без обществото няма да се справим”, категоричен е Румен Димитров.  Той се оплака и че не е открил добра документация за работата на предприятието.

Дейността на предприятието е част от проекта за общински бюджет. Не е ясно как ще протекат дебатите по изготвения от екипа на Васил Терзиев проектобюджет, който би следвало да влезе на разглеждане в комисиите след сформирането им. Политиката за разширяване при възможност на гробищните паркове бе едно от първите неща, предприети от новия кмет Терзиев.  

 

Ключови думи:

гробища