Quantcast
Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Никой не поиска обществена поръчка на МВР за 110 млн. лв.

Липсата на договор е пречка пред първото плащане по плана за възстановяване
13 392
 Илияна Кирилова
Системата TETRA ще позволи централизирано управление на всички звена, свързани с възникване на кризи.

Огромна обществена поръчка на Министерството на вътрешните работи е била отменена заради липсата на подадени оферти по нея. Тя е за 108,5 млн. лв. без ДДС и е за доизграждането на единната национална радиокомуникационна система ТЕТРА, която ще позволи централизирано управление на звената за реакции при кризи като системата 112, системата за ранно предупреждение и оповестяване, планинска спасителна служба, морска администрация и т.н. Въпреки апетитния финансов ресурс по поръчката не се е появил нито един кандидат и процедурата е била отменена. Това поставя България в патова ситуация, защото наличието на договор е условие за изпращане на първото искане за плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Информация за неизпълнение на поръчката се появи на сайта nextgeneration.bg, на който се публикуват документите по плана за възстановяване и устойчивост. Отскоро сайтът дава възможност за справки доколко са изпълнени поставените цели във връзка с различните етапи за получаване на средства по плана. За първото плащане, което е в очакван размер от 1,37 млрд. евро, България е изпълнила 21 от общо 22 условия с крайна дата 30 юни. Единственото неизпълнено условие е наличието на възложени обществени поръчки за развитие на системата TETRA и на радиорелейната мрежа. На първия си брифинг в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов също посочи, че има проблем с проекта на МВР. 

Проверка на "Сега" показа, че обществената поръчка за системата ТЕТРА е обявена доста късно на фона на крайния срок от 30 юни. Обявлението е публикувано на 14 юни, а срокът за подаване на оферти е бил до 11 юли. Заради липсата на каквито и да е било оферти поръчката е прекратена с решение от 15 юли. От публикуваните документи става ясно, че по процедурата все пак е имало въпроси на потенциални кандидати и от МВР са давали разяснения по документацията. Не е ясно как ведомството ще процедира оттук насетне. 

Много любопитно е движението и по друга, по-малка, свързана обществена поръчка - за доставка на крайни устройства и оборудване на системата ТЕТРА. Тя е на стойност 15,9 млн. лв., като също е по Националния план за възстановяване и устойчивост. На 15 юли и тази процедура е била отменена с аргумента, че е получена само една оферта. 5 дни по-късно възложителят е преосмислил решението си и е отменил решението за отмяна, тоест е възстановил дейностите по процедурата. Единствената ценова оферта би следвало да е отворена на 3 август, като още няма яснота за фирмата, която я е подала. В решението за отмяна на отмяната като пряка причина се сочи фактът, че проектът е част от националния  план за възстановяване и устойчивост, от който зависи възстановяването на цялата икономика. 

Интересен е и друг детайл около проекта ТЕТРА - той е фигурирал във варианта на плана, разработен от третия кабинет на Бойко Борисов, отпаднал е от плана при служебния кабинет и после е върнат в плана при правителството на четворната коалиция. Пеканов бегло спомена за това, като обясни, че оттеглянето на проекта при служебния кабинет е било заради преценка, че няма достатъчно техническа готовност за изпълнението му. 

Вероятно надеждите са, че ЕК ще приеме за изпълнено условието за сключени договори и при наличието на само един контракт. Атанас Пеканов обяви, че първото искане за плащане ще бъде пратено в Брюксел до края на август, а самите пари могат да се чакат октомври или ноември, след произнасяне на ЕК (срокът за оценка на искането е 2 месеца). 

СРОКОВЕ

До края на годината България трябва да е приела териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които бяха публикувани за обществено обсъждане в последния момент от предходния кабинет. В плана на Стара Загора е предвидено и строителството на завод за производство и/или рециклиране на батерии. Ударно ще се работи по следващия пакет законодателни промени, които следва да са изпълнени за второто искане за плащане по плана през 2023 г. "Желателно е те да бъдат приети както е по първоначален график, макар че няма риск от загуба на средства, а само от забавянето им във времето", обясни Пеканов. Възможно е част от проектите по плана за възстановяване да бъдат прехвърлени към друг механизъм на финансиране - REPowerEU, защото към момента общият обем финансиране за заложените проекти надхвърля наличните средства. Няма яснота каква сума и как може да се прехвърли. По плана за възстановяване е заложен мегапроектът за изграждане на батериен парк за 1,5 млрд. лв. 

 

Още

Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинния вот

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3763
Граничари спасиха мигранти на лодка до нос Шабла

22.09.2022

Обновена

868
МВР стартира спецакции в квартали на Бургас и Русе

20.09.2022

Обновена

1274