Медия без
политическа реклама

Кметът на София обеща поне един работещ лифт на Витоша

На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм, каза Васил Терзиев

19 Май 2024Обновена
Васил Терзиев и Борис Бонев обясниха, че са изискани всички документи по договора за приватизация на лифтовете, така че истината ще излезе наяве. Те се зарекоха, че ще използват всички правни инструменти, за да защитят обществения интерес.
БГНЕС
Васил Терзиев и Борис Бонев обясниха, че са изискани всички документи по договора за приватизация на лифтовете, така че истината ще излезе наяве. Те се зарекоха, че ще използват всички правни инструменти, за да защитят обществения интерес.

Ангажиментът, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения.

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г. Терзиев посочи, че е готов да издаде нова заповед за премахването на съоръженията, с което “Витоша ски" ще бъде принудена да демонтира неработещите си лифтове. Това ще отвори възможността Общината да построи нови модерни съоръжения на мястото на съществуващите, предаде "Фокус". "На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по ЗУТ за премахване на опасните неработещи съоръжения", каза Терзиев.

Преди дни се разбра, че Симеоновският лифт, който стигаше от подножието до високите части на Витоша, повече няма да работи. Преди това същото се случи с Княжевския и с Драгалевския лифт. За окончателното спиране на Симеоновския лифт е обявила базираната в Италия фирма "ТехноАлпин", собственик на дружеството "Витоша ски", което притежава съоръженията на Витоша. "ТехноАлпин" твърди, че причината е липсата на части за поддръжката на кабинковия лифт, който качваше туристите от софийския кв. "Сименово" до х. Алеко.

Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин, каза Терзиев, цитиран от БТА.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община и заявиха, че кметът на София по въпроса със Симеоновския лифт.

Лидерът на "Спаси София" и общински съветник Борис Бонев припомни, че общинските лифтове са приватизирани през 2007 г. по време на кметуването на Борисов, точно когато Йорданка Фандъкова е била член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. "В договора няма изискване за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде прекратен. Срамно е, но Общината сама си е вързала ръцете и е лишила софиянци от бърз достъп до природния парк", изтъкна Бонев и припомни, че продажната цена е била изключително ниска - за едва 9 млн. лв.

"Автобусите не са алтернатива на лифтовете защото нито имат достатъчен капацитет, нито са достатъчно екологични. Витоша е уникална даденост на София и трябва да направим всичко възможно отново да я върнем на софияници", допълни Бонев.

Според него досега управляващите умишлено са бездействали срещу обществения интерес. "Поне от 5 години се хвърля прах в очите - Общината е възложила две технически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са отменени от съда заради съществени пропуски и нарушения", обобщи Бонев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата