Медия без
политическа реклама

Дрогираният шофьор, който се блъсна в КАТ-Пловдив, е със 110 нарушения

При ареста се наложило полицай да счупи стъклото на автомобила с камък, за да измъкне буйният нарушител

03 Авг. 2022
Илияна Кирилова

Дрогираният шофьор, който си организира гонка в КАТ-Пловдив и се блъсна в бетонна преграда, се оказа със 110 констатирани нарушения. За него е установено не само, че е употребил амфетамин, че в момента няма книжка, че колата му е дерегистрирана, но и че от 2001 до 2022 г. има 63 акта и 47 фиша.

49-годишният мъж е в изпитателен срок по условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, заяви на брифинг зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Вчера около 15 ч. той пристигнал в КАТ-Пловдив, за да регистрира лекия си автомобил "Тойота Приус". По думите на прокурор Илиев, мъжът се държал превъзбудено и неадекватно, затова служителката подала сигнал до колегите си. "Подава се сигнал да бъде извършена проверка дали той шофира автомобил, как е дошъл, с какво ще си отиде. Извършва се пререгистрация на колата и той напуска КАТ", обяснява наблюдаващият прокурор.

Жена на 69 години е починала, след като е била ударена от автомобил, докато е пресичала централния булевард „Хр. Ботев” в Сливен.  Сигналът за произшествието е получен в 07,40 часа от тел. съобщиха от ОД на МВР в града.

Незабавно на изхода на Пътна полиция той е спрян от патрул. "В хода на проверката се установява, че мъжът няма шофьорска книжка. В този момент той се качва в тойотата и тръгва да бяга", разказа Илиев.

Според прокурора последвало изключително агресивно шофиране - нарушителят е влязъл пак в двора на КАТ, където е имало много хора и автомобили. "Полицаите незабавно са затворили изхода на паркинга със служебния автомобил. При което той се е ударил в бетонните кашпа. През цялото време е крещял, че ще сложи край на живота си, че вече не иска да живее - което е абсолютно неадекватно поведение", добави Илиев.

При акцията срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотици МВР е санкционирало 122 пияни и 49 дрогирани водачи. В Плевен е хваната шофьорка с 4. промила алкохол, съобщи БТВ.

Тъй като водачът се е заключил в автомобила, един от униформените е счупил с камък прозореца на шофьорската врата на колата, за да го изведе от колата и задържи. Направен му е полеви тест за наркотици, чийто резултат е положителен за амфетамин. Взета е кръвна проба, както и проба от урина за химичен анализ.

"Изключително фрапантен случай, повдигнато е обвинение и той ще остане в ареста за 72 часа. Ще му бъдат повдигнати 3 обвинения, а се работи и по повдигане евентуално на четвърто. Има опасност да извърши други престъпления. Искам да изкажа голяма благодарност към колегите от полицията, тъй като с техните квалифицирани действия са успели да предотвратят по-големи бели. За щастие не се е стигнало до жертви", каза още зам.-районният прокурор. 

Илиев допълни, че мъжът през 2019 г. е задържан да шофира след употреба на алкохол и без свидетелство за правоуправление. Осъден е и в момента е в изпитателен срок, а тойотата му е била дерегистрирана по служебен път. Именно това е било и причината той да отиде в КАТ-Пловдив - да поднови регистрацията на колата. 

"Предвиденото в закона наказание за настоящото му провинение е глоба, отнемане на свидетелството за правоуправление и лишаване от свобода до 3 години. Тъй като е в изпитателен срок, 6-месечната му условна присъда ще стане ефективна", добави прокурор Атанас Илиев. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата