Медия без
политическа реклама

Борисов без маска в хлебозавод: Излизаме от пандемията, свиквайте!

Премиерът "отвори" под условие детските градини от понеделник, а граждани веднага реагираха, че няма основание да се смята, че епидемията затихва

07 Дек. 2020ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
Фейсбук

Хлебозаводът на "Аладин фуудс" в Съединение стана арена на поредната лекция на Бойко Борисов към българския народ. Тя бе осъществена по всички досегашни стандарти - премиерът се включи на живо във фейсбук, наобикали трудещи се колективи, стисна ръце, свойски се пошегува с жени и мъже, а по някое време дръпна десетминутна реч. На нея Борисов имаше себеседник - собственика на завода Аладин Харфан, но истинският адресат бе милионната интернет аудитория. Само прочутият джип липсваше в етюда, вероятно защото не може да влезе с него там, където се меси и пече хляб. Иначе Борисов свали по някое време маската от лицето си, същото направи и придружаващата го Деница Сачева. Те не носеха и задължителните при подобно производство престилки.

Словото на Борисов спрямо Харфан и народа бе социално-икономическо. Поантата гласеше, че най-добрата антикризисна мярка е отварянето на икономиката. Ето най-важното: "Броят на оздравелите е много и най-добрата антикризисна мярка е отварянето... На 21-и да отворим... А на 14-и, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите - но това е под условие, важното е 21-и. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията - ваксини, лекарства, докторите се научиха да лекуват...". Борисов разясни, че държавата не може да поема заплатите на хората при неработеща икономика. Подобни искания означавали популизъм, защото ще се натоварят с кредити поколенията. И все пак 1.1 млрд. лв. платила държавата до момента по линия на мерките. Задавала се тежка финансова криза в следващите половин или една година, именно затова отварянето на икономиката било най-доброто лекарство. Практиката "Давай, давай пари!" щяла да доведе до задънена улица.

И понеже Харфан е сириец, а заводът е специализиран за арабски хляб, Борисов завърши с международен анализ, припомняйки си стари разговори с други държавни лидери: "Единствената държава, която не е дала ислямски бойци, е България. Това е нашата политика за дружба и толерантност, това е най-важното".

 

Posted by Boyko Borissov on Monday, December 7, 2020

 

ГОТОВНОСТ 

Разговарях с премиера сутринта, имаме готовност за отваряне на детските градини и яслите от понеделник, коментира по-късно здравният министър Костадин Ангелов. Според него е много рано да се говори за последващо разхлабване на всички останали мерки от 21 декември. Седмицата, която е важна да анализираме, е от 14 нататък, коментира Ангелов. Не се разбра защо тази седмица е важна за анализ на повечето мерки, а данните дотогава се считат за достатъчни за повторното отваряне на градини и ясли. 

НЕГОДУВАНИЕ

"Статистическите данни са абсолютно категорични: няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва. Затова липсва повод за рахлабване на ограниченията." Такава е позицията на гражданските инициативи "Родители за безопасно образование" и "Science in the Crisis", която те изразиха в отворено писмо до премиера, неговите министри и медиите. Те посочват, че статистиката за заболелите е изкривена заради продължаващото намаляване на броя на направените PCR тестове. И напомнят, че 7000 души лежат в болниците - най-високата бройка от началото на пандемията, както и за растящата смъртност.

"Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи", заключават недоволните от оптимистичните оценки на премиера Борисов.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Служебният премиер няма да предлага нов външен министър

19 Апр. 2024

Съд пусна арестуван за имотни измами полицай, защото бил награждаван

19 Апр. 2024

Кирил Петков разкри фрапантни случки от задкулисието

20 Апр. 2024

Рашков е имал 9 срещи в сградата на МВР с обвинените Димитрови

18 Апр. 2024

Дело за 527 лв. е прекратено по давност след 17 г. протакане

19 Апр. 2024