facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Въпреки неразбориите НАП отказва да отложи подмяната на касовите апарати

Сроковете за подмяна на касовите апарати на търговците и на техния софтуер няма да се променят. "Главното задължение за всяка регистрирана по ДДС фирма е до края на март да направи две неща - да смени софтуера за управление на продажбите си и да модифицира фискалните си устройства според новите изисквания. Този срок е изпълним, при условие че работата по този ангажимент започне веднага", заяви вчера говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той отрече, че е възможно да се повтори фалстартът на въвеждането на електронните винетки в началото на тази година.

С мотива да спре злоупотребите с укриване на обороти финансовото министерство и НАП наложиха нови технически изисквания за фискалните устройства на търговците. На практика те ще доведат до подмяна на близо половината касови апарати в страната - над 150 000, а на останалата половина ще се наложи модификация на софтуера. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите, също трябва да го съобразят с новите изисквания или да го заменят с нов. Оценките са, че това ще струва на бизнеса близо 120 млн. лв.
Работодателски организации и разработчици на софтуер от месеци алармират, че определеният за регистрираните по ДДС търговци срок - 31 март, е твърде кратък за работата, която трябва да се извърши, и голяма част от фирмите няма да успеят да отговорят на изискванията навреме. За малките фирми, които не са регистрирани по ДДС, срокът е 1 юли. ИТ специалисти обясняват, че не става въпрос само за подмяна на фискални устройства и софтуер, а за съществена промяна на начина на работа на търговците, което изисква време за напасване и обучение.
До момента регистрация пред НАП имат само 4 софтуера, а други 19 били в процес на одобрение. Малкият брой разрешени софтуери за управление на продажбите обаче не безпокои НАП, че може да се окаже проблем за търговците. "Това, че са 20, съвсем не означава, че те нямат стотици потребители", коментира Бъчваров.
Приходната агенция не очакват проблем и с наличието на пазара на достатъчно на брой нови касови апарати и принтери. От производителите на фискални устройства никой не бил сигнализирал за потенциални забавяния или други проблеми, свързани с производството и дистрибуцията. "Не сме получили информация от никого по веригата - производители, сервизни организации, бизнес организации за дефицит на фискални устройства и принтери", посочи Бъчваров.

Производители на софтуер и търговци обаче се оплакаха, че в момента на пазара се предлагат само няколко модела и почти няма избор. По данни на НАП в търговската мрежа вече работели 1500 устройства, управлявани от новия вид софтуер, и дори издали 47 000 касови бележки. Новите касови бележки трябва да съдържат QR код, който при сканиране със смартфон потвърждава, че покупката вече е отчетена в НАП. От 1 април продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми трябва да се отчитат онлайн в системата на НАП, а не както досега веднъж седмично или месечно. По този повод имаше опасения от мобилните оператори за технически трудности при подаването и обработването на информацията от страна на НАП. "Няма проблеми, защото ние обменяме стотици милиони електронни документи и го правим в последните 20 години за над 3 млн. наши клиенти", посочи Бъчваров.

ОТСРОЧКА

Въпреки че са регистрирани по ДДС, големите търговски вериги имат по-дълъг срок за покриване на изискванията за софтуера и касовите апарати - 31 декември 2019 г. Така едва от 1 януари 2020 г. те ще започнат да издават касови бележки с QR код и всяка една продажба ще се отчита онлайн в НАП с отпечатване на бележката. "Тези търговци в момента ползват интегрирани системи за управление на продажбите, които имат директна сървърна връзка и подават в реално време същите данни. За тях срокът е по-голям, защото имат много обекти с много каси и голям оборот. Става въпрос за около 30 търговци и с тях НАП лесно комуникира", поясни Росен Бъчваров.
 

Към статията във в. СЕГА
НЕРВЕН

След година -две от НАП ще се сетят,че най-добър контрол над търговците ще има ако се въведат още по-нови апарати-с онлайн видео наблюдение на всеки клиент и апарат...Естествено всички разходи са за търговеца..

Думи думи

И касовите бележки с данните на клиента.

Не може всички да ядат.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а това се прави щото манипулират апаратите  ако  смяната ще пресича кражбите и  подмяната на дани   нека на 3 месеца ги сменят.

колкото за разходите - те винаги са з а сметка на КЛИЕНТА!

rorik

Новата мода е не да се манипулират касовите апарати а ползването на компютър с необходимия софтуер , който позволява едно да се пише касов бон и друго служебен бон . Цените се повишиха и много хора ще влязат по ДДС. В едно село  с около 600 жители ,има два магазина . Продавачката на единия магазин рече че ако маркира всичко , ще влезе по ДДС. Бях свидетел  как търговския представител пита дали  продавачката иска фактура.

Само едни билетчата дет ги трият ,  от 3 лева и 2 лева  са вече 5 лева. Даваш 20 лева и торбичката ти е празна.

Та такива едни работи .

mick

Така се вдига ударно БВП.