facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Скоро лихвите по депозитите ще са отрицателни

Лихвите по спестяванията на домакинствата продължават да падат и все повече да доближават нулата, докато бизнесът от известно време вече си плаща, за да си държи парите в банка.

През последния месец на 2019 г. средната лихва по новооткритите депозити в левове на домакинствата е паднала до 0.17%, показва статистиката на БНБ. Година по-рано тя е била 0.21%. По старите влогове средната лихва за една година се е понижила от 0.25% на 0.21%

Проверка в сравнителните таблици на сайта "Моите пари" показва, че в момента максималната годишна доходност за 12-месечен депозит от 10 000 лв., която може да се получи, е около 80 лв. Такава обаче се предлага само от две банки. Отчетената през декември средна лихва от 0.17% означа, че за стандартен срочен депозит от 10 000 лв., годишната доходност е около 18 лв., от които трябва да се приспаднат 1.50 лв. данък. Ако се пропусне датата на падежа обаче, при теглене на сума от сметката, се губи част от доходността, а банката си начислява такса между 0.3% и 0.5% върху размера на тегленат сума. Така парите в банката вместо да растат, на практика намаляват.

Подобен риск е още по-вероятен при по-гъвкавия вариант на влоговете в банка - спестовните сметки, при които може да теглиш пари и да правиш вноски по всяко време. По правило лихвите по тях са по-ниски от депозитните, освен това някои банки налагат такса за годишно обслужване на тези сметки.

Сметките на бизнеса - на червено

От четири месеца доходността на влоговете в евро на бизнеса е отрицателна, като през декември 2019 г. статистиката на БНБ показва, че средната лихва е минус 0.04%. Официално все още лихвите по левовите фирмени влогове са положителни - средно 0.05% за декември 2019 г.  От близо година обаче големите банки започнаха да налагат удръжки за големите депозити на фирмите. Мярката е в резултат от наложената през 2016 г. от БНБ отрицателна лихва върху свръхрезервите на банките. Уникредит Булбанк например събира "такса" от 0.6% на година върху влоговете на юридически лица за превишението на суми над 3 млн. лв. Банка ДСК налага същата такса, но за суми над 1 млн. лв. За ОББ таксата за "съхранение на парични средства" е 0.5% годишно за суми над 2 млн. лв. 


Прогнози

Политиката на Европейската централна банка да поддържа лихвените нива ниски не се очаква да се промени през тази и следващата година, прогнозираха тези дни шефът на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов. И двамата виждат в това рискове за финансовата система и необходимост банките да заделят все по-големи резерви. "Bĸapaни cмe в ĸaпaн, oт ĸoйтo нe виждaм нaчин дa излeзeм лecнo", призна Гopaнoв на годишната среща на бизнеса с правителството през седмицата. Според него гoлeмият дeбaт, ĸoйтo ce вoдел в мoмeнтa, e дaли дa бъдaт въвeдeни oтpицaтeлни лиxви и въpxy дeпoзититe нa гpaждaнитe. 

"Бaнĸитe нe cмeят дa пoвдигнaт тoзи въпpoc и явнo чaĸaт "лoшитe" пoлитици дa ce зaнимaят c нeгo", заяви Гopaнoв. Според него, ако сега се говори за високия размер на тaĸcите и ĸoмиcиoните, които събират банките, то "paнo или ĸъcнo ecтecтвeният xoд нa cъбитиятa щe дoвeдe дo oтpицaтeлни лиxви пo дeпoзититe".

Към статията във в. СЕГА
paragraph39

/:/Скоро лихвите по депозитите ще са отрицателни

..........................................................................................................................

А кога ще станат отрицателни и лихвите по кредитите?!

А?!

"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка?!"...?

ПФУ!

ТРЯБВА да има и държавна собственост търговска банка/и/!

И държавна собственост застрахователно дружество/а/ ТРЯБВА да има!

Противоконституционно е да няма!

КАЗАХ!

ИвКо

 Никой не е виновен за това, че му носят баницата на ръка. И отрицателни да станат пак ще сме рекордьори по спонсориране на не една или две банки. Ходят голи и боси и гладуват, но тичат да си внасят парите в банка.

Agent_Provocateur

Ако това се случи отново ще имаме Буркан Банк

Пантелей

Ако това се случи отново ще имаме Буркан Банк

Нцъъъ... Трите "З" - злато, земя, зелено

paragraph39

НЕ е достатъчно да се коментират само ЛИХВИТЕ на банките!

Трябва да се коментират и ПЕЧАЛБИТЕ на банките! А те, както е известно, постоянно се увеличават!

Ако лихвите по депозитите в банките намаляват, а Печалбите на банките се увеличават, значи става въпрос за "банков обир"- но НЕ на банки, а от банките! А обраните са Гражданите и фирмите, клиенти на банките/! КАЗАХ!

dobadoba

Т.е. за тези, които имат депозити.

⚓️

Как стои положението с тези със заемите.

Ще им връщат ли пари вместо да им взимат?..

ИвКо

 Банките са като талонните игри, нищо не инвестират, нищо не произвеждат и пак са на печалба. 

 Банките и хазарта са доказани грабители.

Интервал

Отдавна очаквано, разбира се, съпроводено с поредно увеличаване на таксите. Липсата на банково лоби и картел не позволява печалбите да не продължават ход нагоре. Скоро 2 000 000 000 годишно, от изгризаната ни икономика. Ово е банкова стабилност.
Следва новина за застрахователите.

×