facebook
twitter

Вие сте тук

77 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Сделката за F-16 замразява проектите за нови кораби и бронирани машини

Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

От съобщението става ясно, че на практика се замразяват другите два проекта - за нови 150 бронирани машини за Сухопътни войски и 2 кораба за ВМС, както и че се предлага рязко вдигане на планирания до този момент бюджетен дефицит.

Министерски съвет съобщава още: "В изпълнение на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 г. и създадения със заповед на министър-председателя екип за общ контрол и финализиране на преговорите с правителството на Съединените американски щати, бяха проведени преговори по отделните области на доставката на самолетите и на свързаното оборудване, документация и услуги, и индустриално сътрудничество. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание.
Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.
Този финансов модел за реализиране на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.
С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година.
Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите към ЗДБРБ за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.
Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева."

Правителството прие решение и за предложение до Народното събрание за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16” (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU- P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). 
Тези договори бяха подписани на 11 юли 2019 г. от българска страна въз основа на Решение на Министерския съвет № 398 от 10 юли 2019 г. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение в изпълнение на Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен процес по придобиване на нов тип боен самолет и в изпълнение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.).
След влизане в сила на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, МВнР ще уведоми насрещната страна за изпълнение на националните процедури за това, съобщава Министерски съвет.
 

Към статията във в. СЕГА

Страници

First Strike

На маймуни ни направиха. Всичко се решава в движение. Хора, спрете да гласувате за марионетки, които не могат един план да направят. Защо трябва на инат да набутвате държавата в глух коловоз? Само за да няма шанс за БСП? Извинявайте, но това е тъпанарщина. Всички страдаме.

mitkomm

Изобщо никой не го интересува, че страдаш.Те го правят за да се задържат на власт, всичко друго е на заден план!Такова управление през последните 30 в България не е имало!

Антей

!

Такава е ВОЛЯТА на народа!

☝️

Такава ли е?!

 

Ад мин

"Само за да няма шанс за БСП?"

Извинявай, ама не виждам БСП нещо да са се загрижили за шанса си. Мисля, че ако са наистина загрижени, трябва да излязат на улицата. Ние, в качеството си на народ и електорат, ще преценим и или ще се включим, или няма да се включим в протестите.

пощаджията

Да, де...

Да може после такива като тебе да разправят едни други работи.

Айде, молим, наслушахме се и нагледахме се.

Не ходите на избори, революции чекате...

Sapienti_sat

...други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

 

Ние ще се бием по примера на Херкулес - само във въздуха, без да даваме на разни антеевци да стъпят на земята. Е, и естествено ще победим. Venseremos!

 

Но ще сме готови по-късно. Засега не ни закачайте. Както каза един филмов герой, поканен на дуел: - Ако не дойда, започвайте без мен!

ЗИП
снимка на ЗИП

Армията в Мамковината шъ биде хибрид между летящи ковчези ( Ф16) и теляци !

 

:)

 

Ово е стандарт....

 

 

:)

Purple_Haze

"Армията на Бранкалеоне"?

Han

Правителството прие решение за актуализация на бюджета и увеличаване на дефицита заради изтребителите, а последната дума е на Народното събрание

България е единствената страна, която е способна да е едновременно в бюджетен излишък по новините и в бюджетен дефицит на заседание на МС...

 

?

Хулиган

След като са случили на население, което мисли с телевизора, а не с главата си, защо да не пробват...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svihme-sarmite-na-voennia-budjet/

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Нищо ново под слънцето. Поредното доказателство за непоследователност и хаотичност в действията на правителството. Но, така е , когато си на власт с една цел - облагодетелстване и оцеляване , без да изпълняваш и най-елементарни неща за една обществено полезна политика.
ПГеоргиев

Няколко нови аспекта от тази сделка:

Замразяват се планираните покупки за СВ и ВМС. Странно, при условие че единият проект не е обвързан с другите два. Т.е., никъде не се твърдеше, че ако се купят самолети няма да има пари за флота и армията. Доколкото знам бойните машини и корабите си имаха собствена програма и предвидени средства за финансиране. Допълнителните 300 милиона за доплащане са от емитиране на дълг, т.е.не са взети от другите. Единственото разумно обяснение е, че от флота и армията ще се вземат пари за доплащане на отказаното въоръжение и оборудване - още няколкостотин милиона. И така самолетите ще станат към 3 милиарда.

После, парите се депозират не по сметка на Lockheed Martin, а на американското правителство, което е като посредник. И то ще плаща на час по лъжичка. Странно! А процент за посредника?

И това: 

"Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава."

 Те това е връхта! Вместо ние да си влагаме парите някъде и да избираме доходността, американците ще ги вложат в частната Банка на федералния резерв на Ню Йорк! И че тази частна банка, ще ни начислява дивиденти! И колко ще са те? Дали няма да доплатим за финансови услуги, повече от дивидентите?

Нека някой колега-икономист и финансист да го разтълкува.

Но помнете ми думата! Въпреки загубите, които ще претърпим с пълното плащане и по-късното получаване на продукта, въпреки по-високите цени за по-малко, минпредът ще твърди, че това е върха на управлението му, че без него ВВС са щяли да изчезнат, че той ги е спасил, че всъщност американците са на загуба, а ние сме много напред и т.н.

И ако някъде някой се осмели да заяви, че армията няма способности, той ще го изгледа кръвнишки и ще рече, че е купил самолети-слънце, за разлика от предните, които са му натресли едни милиони, за нещо, което "дори няма въоръжение"!

Интервал

Що на т'ва продължават да му казват "сделка"? :) ОчевАдно е, че не е такова.

human_capital

Преди няколко години още като се говореше, че старите руски самолети излизат от строя и трябва да се подменят със скъпи нови, американското правителство или там съответния отдел ни беше набил канчето, че на бедна България такива скъпи машини не ни трябват. Помните ли?

След време видяха, че сме глупави по една или друга причина, и ни оставиха да си чупим главата. Още повече, че наливаме пари в американската икономика. Всеки е доволен - Бойко прави мили очи на Тръмп, зеленочорапника си има нови играчки. Доста хора по веригата ще се прехранват от сделката. От „наште” имам предвид.

Иначе каиша опъва бедния български народ, останал на територията.

Не стига, че сме в ерата на трупане на милиарди от назначените новобогаташи и техните деца и внуци, ами сега и още една кога ще ни смъкват от гърба.

Ама българския народ нали е корав, толкова време храни руснаците със селскостопанска продукция, сега защо да не понахрани и американците. Даже по едно време вътрешно-партийната опозиция Радой Ралин беше пуснал епиграма за червените домати, гледайки ги да отлитат жално към братята руснаци.

Сега ще видим до къде ще стигнем....

 

SSlavov

актуализация на бюджета 

 

Може да излезем от борда и да девалвираме лева по примера на Ердоган - 25% инфлация и 18% безработица е добро съчетание  . Има едни 25 млрд в Емисионно  , с които можем да купим Патриоти ,кюнци , БМП , атомна подводница и кораб до Плутон/Нептун или Андромедината мъглявина - може да се помисли за  кацане на пръстените на Юпитер , а дори и за малка победоносна авантюра. Политиците трябва да проявят въображение .

Интервал

- Сине, кажи НЕ на наркотиците!
- На наркотиците ли, тате? Не!

SINDBAD

за огромно съжаление на "корифеите" край Тулум Западнобалкански 1-ви и негово лично, Президент Радев пак му писа двойка правилно и то в аванс:

 

„За съжаление, дебатът за покупката на F-16 отдавна се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор, с мотив – малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности самолети“.

„Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“, изтъкна Радев.

Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд. лева, който правителството трябва да даде. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане, каза президентът .

 

Безотговорно, бабам, та дрънка! И парите наши ще набъбват дор над 2% и отгоре прогресивно!!

 

Интервал

Погледнете на НАТО, като на гигантски WS TELESHOP и всичко си идва на място.
Поне не са продукти на Д-р Ливайн.

First Strike

??

ruff

твърде повърхностно! погледно под този ъгъл няма нещо, което да не е телешоп!

ЗИП
снимка на ЗИП

Умираща България ( с по 50 000-100 000 на година)  харчи пари за некфи реднешки  таралясници вместо да ги раздаде на етническите българки които искат да имат деца !

 

Закривай !

 

:)

Интервал

Натам вървим. За съжаление, приоритетите на мутренските групировки в парламента не съвпадат с приоритетите на държавата ни.

Тони Йорданов

     С тия пари могат да се купят 4 дивизиона С-400 и да артисат пари за кораби.

Stоrmbringer

Може, ама първо да си решат проблема с кривината на Земята. Нещо не само Космоса, ами и Земята им била крива на тия ракети... Вокруг одни враги, цела вселена, мамицата им фашистичка!

valldi

Има ли в търговията сделка, при която плащаш и то милиарди и чакаш 3-4 години да си получиш стоката? Няма, но ако купувачът е марионетка, готова на всичко за да запази властта си, може и да има.И особено ако има овчеудшно народонаселение, чието занимание е само да пасе и блее. Утре може да купят и спътник например, за десетки милиарди, който ще им достравят след 100 години? И неселението възторжено ще продължи да преживя.

Интервал

На населението му бе обяснено дълго и напоително, че това не е търг с правила, а политическа сделка и цивилизационен избор :) Цената нЕма значение вече. Важното е, да платим, където е правилно.
Все по-малко хора са наясно що е то политика, особено на фона на последното гласуване.
Никой не ни е виновен.

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо този, който успее добре да "артикулира"  темата за "хвърлените пари на вятъра" за тенекиите има голям шанс да заграби властта.

 

Манолова и Трифонов  мое да помислят по въпроса. Радев се натиска за хвърчила, просто иска да даде парите на друг.

 

Апропо БСП имя ли "внятна"  ясно изразена позиция ? Май не. Тъй, че и тя е в кюпа сосе патриотите , герб и дпс...

 

Така, че чакаме "новите политически субекти". Топката им е вдигната за воле.....

 

:)

тютюн

Ся, Манолова е уникална кокошка, не се различава от бруталното статукво. Единственото що-годе в нея е изявената склонност за самореклама. Няма шанс, освен връз раменете на БСП.

Трифонов - освен сценаристите му да напишат един сценарий за управлвение на държавата, та той да го заучи?

Нещо друго?

Samnenie

Мая Манолова все още не се е изцепила по въпроса, но нейната половинка Ангел Найденов /божем от т.н.вътрешната опозиция в БСП/ вече даде своята експертиза. Поддържа сделката като мнооого изгодна за Абсурдистан.

SINDBAD

И днес, и досега, винаги са били свободно отпуснати юздите на демагогията. Всички идват с блестящите лозунги на тая или оная партия, но зад тия лозунги хитро се спотайват безчестното хищничество и лакомият егоизъм. Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде. И тия гении на злото, които са “управлявали” до днес българския народ, насъскаха и тласнаха тоя народ в три безумни войни, които го разориха, които го превърнаха в прогнил труп – плячка за лакоми и гарвани; и винаги в името на народа…

“В името на народа” – да! – но у нас винаги е ставало въпрос само за едно: власт; не служба на народа, а “властване” над народа. “Властта” е занаятът – доходният занаят на българските тъй наречени “политически дейци”.

 

Гео Милев

Страници