facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Самозабрава на деня: "51 млн. лв. за българските пенсионери! Да си имат за празниците"

"А иначе няма ли пак да?... 51 млн. лв. за българските пенсионери! Това е за пореден път за Коледа. Направили сме така, че да си ги получат в началото на месеца, да си имат за празниците. Може би това е осмо или девето постановление - това е близо половин милиард лева извън покачването на пенсиите. Освен това, коет` сме вдигнали на 250 лева минималната пенсия. Просто, ако не го бехме направили, това щеше да ви е първият въпрос. Не бива да се подценяват тези неща, защото държавата е работила много, приходните агенции са работили много, битката с корупцията и контрабандата дава резултат, за да имаме бюджетния излишък, да имаме най-ниския външен дълг и да си позволяваме тези плащания. Ето, с`я сме в Хърватска, ми вижте от един месец стачката за какво е - на учителите... Искат с няколко процента повишение на заплатите. В България ние двойно повишаваме в рамките на 4 години. Не ги отчитаме тези неща просто (гледа с укор към репортерите)."

По повод тази тирада на премиера Бойко Борисов в. "Сега" припомня някои щрихи от политиката на неговите правителства към пенсионерите и техните доходи:

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите - от 2009 до 2013 г. те не помръднаха нагоре и с една стотинка.

- Извършената през 2013 г. актуализация не успя дори да покрие натрупаната инфлация.

- През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9 - 2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес - пет години по-късно, е 381.74 лв., а догодина ще стане 412.28 лв.

- През 2017 г. хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация заради апокрифно постановление от 2006 г. Кабинетът на Борисов отказа да поправи гафа.

- През 2019 г. индексацията беше с повече, но не заради щедростта на Борисов, а заради тръгналите нагоре цени. По същата причина ще е 6.7% от 1 юли 2020 г.

- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв.

- През 2019 г. трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване.

- През 2018 г. кабинетът "Борисов" извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията, което по прогнози на НОИ щеше да ощети между 30 и 50% от новите пенсионери. След всеобщо недоволство и намеса на Борисов беше дадена възможност за избор на формула до края на 2022 г.

Към статията във в. СЕГА
indiec

Няма коментари понеже няма нужда от коментар.

Случаен минувач

Таван за пенсиите трябва да има, защото другарите от БКП и КДС вземаха невиждани заплати, а без лустрация трябва да им се плащат пенсии според заплатите...

марк

 

 

 

                        Таван за пенсиите трябва да има, защото другарите от БКП и КДС вземаха невиждани заплати, а без лустрация трябва да им се плащат пенсии според заплатите...

 

 

                                   Ми извикайте пак С. Дянков , тоз спИциалиС по пенсиите и фондовете...

Invisible

   Сега ще дадем за бахура.

   За културата, друг път.

Интервал

Човещинка си е. Може и коледна картичка с Ф16, да са и горди покрай празниците.

ГАМЕНЧЕТО

Те си го избраха?

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

а з а американците Милярди нъл?

вила

А за  опазването на телесата само на бочко-37 млн. лева.Пристигнал в Хърватска с 20 пазвантина,а канцлера Курц без дори един бодигард.Това ни казва тамошната преса.

wvw

Изглежда това ще е последния ми коментар в този сайт...!!!  :(

А имам членство повече от 10 години...

https://offnews.bg/medii/vestnik-sega-stava-sedmichnik-ot-nova-godina-716022.html

Калинчо

Глупости, никога няма да секнат парите за ЕЖЕДНЕВНИ съобщения, че Русия вече се е разпаднала, а 18 тайни агента на гру са пристигнали за да отровят Гербов с новичок.

 

А иначе хартията ще я спрат - не я купуват защото е много твърда, гланцова, и повече го размазва отколкото трие.