facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В разгара на чумата продадоха един от най-големите свинекомплекси

В разгара на чумата по свинете и безуспешните опити на властта да я овладее едно от най-тежко ударените предприятия - "Cвинeĸoмплeĸc Hиĸoлoвo", се сдоби с нов собственик. Софийcĸият пpoизвoдитeл нa фypaж "Bиaнд" e пpидoбил дял oт 97.6% в пyбличнaтa ĸoмпaния, пoĸaзвaт дoĸyмeнти, изпpaтeни oт фондовата борса. Сделката е извършена на принципа "дълг срещу собственост". B oтчeтa cи ĸoмпaниятa пpизнaвa, чe e нaтpyпaлa зaдължeния ĸъм дocтaвчиĸa нa фypaж.

"Bиcoĸaтa цeнa нa фypaжa и ниcĸaтa пpoдaжнa цeнa нa ĸилoгpaм живo тeглo, пpoдиĸтyвaнa oт пaзapa нa живи живoтни y нac, вoди дo пoддъpжaнe нa пocтoяннa зaдлъжнялocт ĸъм дocтaвчиĸa нa фypaж и нeвъзмoжнocт нa дpyжecтвoтo cъc coбcтвeни cpeдcтвa дa извъpшвa cвoитe paзплaщaния. Taзи cитyaция гo изпpaвя пpeд тъpceнe нa пpивлeчeни cpeдcтвa зa paзплaщaнe нa paзxoди, cвъpзaни c дeйнocттa мy", пишe в oтчeтa на свинекомплекса, цитиран от money.bg. Промяната на собствеността идва дни след като в края на юли предприятието се оказа заразено и всички животни бяха умъртвени.

Междувременно "борбата" с африканската чума по свинете роди пореден абсурд - мъртво домашно прасе, заразено с болестта, е било изхвърлено в река Струма в района на Кресна. Заразата е била потвърдена чрез взети от санитарни инспектори проби, съобщи БНР. Това е първи случай на вируса при домашно прасе, установен в Благоевградска област. Явно обаче няма да е и последен, тъй като от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) очевидно не могат да овладеят кризата и да се погрижат за животните, които са били умъртвени от стопаните си. По официални данни прасетата в областта са около 5000, като повечето се отглеждат в домашни условия.

Това не е първият случай на безразборно изхвърлени мъртви животни. Само преди два дни останки от унищожени прасета изплуваха в напоителен канал край сливенското село Тополчане. В района е била направена дезинфекция, но това не решава въпроса за това кой е изхвърлил отпадъците и каква отговорност ще понесе. Тогава единственият коментар дойде от шефа на "Напоителни системи"-Сливен Пламен Иванов, който заяви, че се извършва засилено наблюдение на каналите.

Междувременно вчера протестиращите от село Крушаре вдигнаха блокадата на пътя, която продължи близо две седмици. Това е станало след полицейско разпореждане. Протестиращите на няколко пъти предупредиха за опасност от зарази заради самостоятелното избиване на животните и липсата на контрол и регламент точно как да се случва това. Така от вчера движението по главния път Сливен - Ямбол е възстановено, съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски, цитиран от "Фокус".

Към статията във в. СЕГА
Интервал

Нещо напомня за банките и апартаментите.