facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Печалбата на банките спря устремно да расте

Печалбата на банките спря устрема си нагоре, след като през последните години бяхме свидетели на двуцифрен растеж. За 2019 г. обаче се оказа, че тя е на нивото от предната година - 1.675 млрд. лв. за цялата банкова система, става ясно от статистиката на БНБ. Сумата дори е с 3 млн. лв. по-малко от 2018 г., когато бе постигнат най-добрият финансов резултат, бил дори рекорда от златните времена отпреди финансовата криза.

Прави впечатление, че задържането на ръста на банковите печалби се случва през последния месец на 2019 г. Преди това през всички месеци трезорите отчитаха по-добри показатели от предната година, като в края на ноември чистата печалба на сектора бе 1.5 млрд. лв. или с 59 млн. лв. повече от ноември 2018 г.

Изглежда причина за по-скромното представяне на банките като цяло за 2019 г. е влязлата в сила в средата на декември европейска регулация, която ги задължи да уеднаквят таксите по трансграничните преводи в евро с тези за преводите в национална валута. А както стана ясно, за българските трезори това е бил изключително приходоносен източник. България бе посочена в едно изследване на Делойт като страната в ЕС с най-скъпите трансакции на суми в евро. Докато в повечето държави услугата е струвала не повече от едно евро, то у нас трезорите начисляваха по 20-30 евро за трансгранични преводи от 100 евро. От 15 декември обаче тази услуга е максимум 4-5 лв., каквито са тарифите у нас за левовите преводи.

На фона на кредитния бум приходите на банките от лихви остават на същото ниво от предната година - нетната доходност от лихви е 2.745 млрд. лв. Лихвите по кредитите продължават да са на рекордно ниски нива - ипотеките са средно под 3%, а потребителските заеми около 8%. Доходността по депозитите пък все повече се доближава до нулата, като фирмените влогове в евро от няколко месеца са дори отрицателни. Очакванията на финансисти и банкери е политиката на Европейската централна банка за поддържане на ниски лихви да продължи тази и следващата година. Тези дни финансовият министър Владислав Горанов призна, че в момента се води дебат дали да бъдат въведени отрицателни лихви върху депозитите на гражданите.

Чрез повишение на такси и комисиони банките компенсират през последните години намалелите приходи от основната си дейност - кредитирането, показват, данните, редовно публикувани от централната банка. За цялата 2019 г. от такси и комисиони банките са събрали нетно 1.106 млрд. лв., което е с 40.5 млн. лв. повече от преди година.
От началото на октомври трезорите масово започнаха да вдигат таксите за обслужване на сметки, за преводи, за внасяне и теглене на пари на гише и др. Повишението им продължава и в началото на тази година.
 

Към статията във в. СЕГА
Invisible

  1,675 милиарда лева печалба май е много.

  Режем 1/3 и хоп, още със 100 лева ми се вдига пенсията.

  Ама Волен Сидеров мълчи като гъз.  

geo_19

Тия банки са заплаха за националните лотарии... Още малко да ги догонят по печалба. 

ppipi7766

Взели са от всеки българин към 250 лева само печалба, значи са го оскубали поне 500 преди приспадане на разходите. Това са 100 талончета по 5 лева даже и от неиграещите.

dobadoba

Да хвърлят едно око и на застрахователите.

Преди 2г - 150лв ГО за колата ми.

Миналата година: 250лв(близо 70% отгоре)!

За абцолютно същата услуга(рекет).

⚓️

ИвКо

Печалбата на банките спря устремно да расте

 А дано това се случи и с тези от хазартният и застрахователният бизнес.

×