facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Над половината американски инвестиции у нас са направени през други държави

Американските инвеститори предпочитат да правят своите вложения в България през други европейски държави. Проучване на Американската търговска камара и Института за пазарна икономика, представено вчера, показва, че само 42.6% от тях са дошли директно от САЩ, докато останалите 57.4% са от "междинни страни бази". Най-предпочитана се оказва Холандия, откъдето са влезли повече от една трета (38.8%) от американските инвестиции у нас. Следват Британските Вирджински острови, Люксембург, Белгия и Швейцария.

Либералното данъчно облагане не е единствената причина, която кара американските инвеститори да изберат друга отправна точка за своите капитали у нас. "На въпроса защо избират Холандия американските инвеститори отговарят, че познават правовата система в тази държава. Тя работи бързо, ефикасно и предвидимо и на нея може да се разчита, че ще защити инвестициите, независимо къде се намират в Европа. Не случайно Съдът за правата на човека се намира в Хага", коментира вчера Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Именно бавното правораздаване и проблемите със спазването на върховенството на закона са причина България да изпитва проблеми с привличането на повече чуждестранни инвеститори, смятат от камарата. Бариера е и все по-трудното намиране на кадри. "Проблемът не е само демографски. Без реформа в образованието българската икономика я чакат плачевни резултати", заяви Иванов. "Ключов проблем е и липсата на електронно управление във всичките му измерения. Електронното управление се бави, това създава сериозни бюрократични трудности за навлизане на пазара и за оставането на него", добави Красимира Чемишарска, президент на Американската търговска камара.

Според американските инвеститори ниското данъчно облагане в България не е достатъчно условие, за да се привлекат чужди капитали. "Дори и да се премахне корпоративният данък, както предлагат някои икономисти, не мисля, че това ще повлияе положително, по-скоро ще стимулира някои по-спекулативни инвеститори", заяви Иванов. 

Изследването за американските инвестиции в България е направено чрез детайлен преглед в Търговския регистър на Топ 550 компании в България според класацията на БТПП, като е търсен крайният собственик - физическо или юридическо лице с произход САЩ. Изводът е, че обемът на американските инвестиции у нас в действителност е много по-висок, отколкото показват данните на БНБ. Методологията на централната банка идентифицира чуждестранните инвестиции единствено по пряката собственост на капитала, което не показва цялата картина.
По новата методика са идентифицирани 75 компании с пряк или косвен краен собственик с произход САЩ, който държи не по-малко от 10% в българска компания. На тази база е изчислено, че вложените от 1990 г. до момента американски капитали в българската икономика са на стойност 4.497 млрд. лв. Това е два пъти и половина повече от посочените 1.915 млрд. лв. в статистиката на БНБ. Така САЩ става 6-и по големина инвеститор в България с 5.8% дял и близо 28 600 разкрити работни места.
Проучването показва, че 50% от американските директни и индиректни инвестиции са концентрирани в преработвателната промишленост, а 40% - в производството на електрическа енергия. Сред най-големите компании в тези два сектора са Агрополихим, Каменица, Амилум България, Сенсата Технолоджис, Идеал Стандарт Видима, както и двата ТЕЦ-а в Марица-изток - Контур Глобал и AES Гълъбово. 
Сериозно американско участие има и в ИКТ сектора, филмопроизводството и тв медии, търговия и селското стопанство. Всички те са генерирали около 7 млрд. лв., или 2.4% от приходите от продажби в българската икономика през 2016 г. 
 

Към статията във в. СЕГА
kaily
снимка на kaily

премахнете работната заплата бе, тя може па да ги стимулира

от бравованьо насам саде идиоти по клоните