facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Лихвоточките на хиляди притежатели ще изгорят

Близо 150 000 българи ще пият по една студена вода, защото лихвоточките им ще изгорят. Това твърди председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов. Повод за коментара му е решението на правителството, което в сряда отпусна 1.5 млн. лева на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащане на обезщетения на гражданите със стари жилищноспестовни влогове. Сумата изглежда впечатляваща, но всъщност се оказва крайно недостатъчна.  Министерството на финансите обаче твърди, че става дума за около 2000 спестители, а другите, които имат претенции, не отговаряли на условията.

"При положение, че средният размер на дължимите от държавата обезщетения е малко над 7000 лева, отпуснатите пари ще стигнат само за около 200 души, а правоимащите са близо 150 000", обясни Валентин Христов пред Offnews.bg. При това срокът за изплащане на обезщетенията изтича в края на тази година.

Все пак още има надежда - парламентът може да промени закона за уреждане на въпроса с лихвоточките и за пореден път да удължи срока. "Няма да оставим нещата така, ще потърсим контакт с парламентарно представените политически сили, защото това са дължими пари от страна на държавата към гражданите ѝ", обясни Валентин Христов.

Процесът на осребряване на лихвоточките се точи вече трето десетилетие. През януари финансовият министър Владислав Горанов обяви, че задълженията към вложители, които имат право на обезщетение, са 12.3 млн. лв. и че в бюджет 2019 г. за целта са предвидени 11.1 млн. лева. Горанов посочи, че в края на тази година с последните плащания компенсираните влогове на граждани с лихвоточки ще достигнат около 115 000 (37%) от общо 315 000 влога в бившата държавна ДСК. За 160 000 влога обаче компенсации няма, защото притежателите им не отговаряли на условията. 

Към статията във в. СЕГА
Дъртия

Нечестивци, мошеници и обирджии!

×