facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Кабинетът се кани да увеличи държавния дълг с нови 200 млн. лв.

Министерството на финансите се готви да изтегли нови 200 млн. лева заем. На 10 февруари то ще пусне на вътрешния пазар облигации със срочност 5 години и фиксирана годишна лихва 0.01 на сто. Това става ясно от съобщение на БНБ, която организира пласирането на държавните ценни книжа (ДЦК). 

Това е трета облигационна емисия от началото на годината. Предните две бяха в същия размер  - по 200 млн. лева. При първата бяха пласирани 5-годишни ДЦК, а при втората - 10.5-годишни, при доходност съответно минус 0.11% и 0.13%.

От МФ обясняват, че са окуражени за поемането на нов дълг заради благоприятната пазарна конюнктура - много ниски лихви, и постигнатите добри резултати при предишните две емисии.

В закона за бюджета е записано, че през 2020 г. правителството може да вземе вътрешни заеми на обща стойност до 2.2 млрд. лв. Освен това депутатите дадоха мандат на кабинета да търси финансиране и на международните дългови пазари.

По традиция от финансите казват, че с новите заеми се погасяват стари задължения.

По данни на БНБ през тази година предстоят плащания по падежи и лихви на обща стойност 1.19 млрд. лв. Сумата е за вътрешни заеми. Отделно има и падеж на външен заем - за 165 млн. евро, теглен от България през 2013 г.

Към статията във в. СЕГА
ppipi7766

От началото на годината по към 100 милиона на седмица?

Толкова "успешно" управление и министър на финансите не сме имали отдавна.?

Калпазанче

Нека банките да внисат, да има какво да се изниса!...

Boris65

Пари нема , дръжте , до Нова Година ще са няколко милиарда. За това пък ще имаме чистак нови самальоти до 2202 година !

Luckbox

Ако е за погасяване на стари задължения (или за умни инвестиции), при тези почти нулеви лихви в момента, много ясно, че трябва да се поема нов дълг. Почти няма богата страна с нисък дълг. Трикът е пазарите да ти вярват и да ти дават ниски лихви. Това е определението за стабилна икономика - не нивото на нейния дълг, а лихвите и условията при поемането му. 

d5555

А с ония предните милиарди какво стана?

vkamen

300 млрд.

До 10год.

Към иршт.

избора е ваш

mick

Демокрация без лесни пари  = бананова република. Да сте видяли развита демокрация без огромен дълг, разбира се взет удобно на ниски лихви? Кои държави мислите си поделят огромната част от близо 200 трилиона световен дълг?

 

Въпрос - какъв би бил БВП на тия държави, ако бяха с малък дълг като нашия?  - По-голямата част щаха да са и те бананови републики. А другите просто явно ще обират другите уж недемократични държави.

 

 

×