facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
И мръсните тецове ще получават европари

Еврофондове и допълнително финансиране за засегнатите региони от прехода към нисковъглеродна икономика ще има от 2021 година. Това означава, че редица страни, сред които и България, ще получат финансиране заради директивата на ЕС за поетапно затваряне на силно замърсяващите тецове. Отделно е договорена възможност след 2020 г. част от държавните приходи в европейската търговия с парникови квоти да отиват за въглищните централи, за да могат те да покриват разходите си и да не се увеличава цената на тока. Това съобщиха зам.-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Жечо Станков и Атанаска Николова по време на форум за климатичните промени вчера.

В началото на годината стана ясно, че България ще подкрепи жалбата, която Полша внесе в Съда на ЕС срещу европравилата за намаляване на вредните емисии от въглищните централи. В регламента, одобрен преди година, са заложени пределни нива за вредните емисии. Така, ако до 2021 г. въглищните централи не инвестират достатъчно в пречистващи инсталации и не се вместят в допустимите количества азотни оксиди, живак и др., ще трябва да бъдат затворени. Опасенията са, че България няма да се справи с тези срокове, тъй като това предполага огромни инвестиции за тецовете.

Последните промени в еврозаконодателството позволяват част от приходите на държавата от продажба на спестени въглеродни емисии да се използват за по-плавния преход на енергетиката към новите екоизисквания, обясни Николова, цитирана от Медиапул. Тепърва обаче ще се решава каква част от тези приходи, които досега се инвестираха в "зелени" технологии и възобновяеми източници, ще отива вече за въглищните централи, както и начина, по който ще става това.

"Критериите за разпределянето на приходите от квоти сега се дебатира, както и финансовата рамка за следващия програмен период. Затова е важно държавата да определи своите приоритети, нуждите от финансиране и да предефинира инвестиционните си намерения в областта на енергетиката", добави тя.

Неясното бъдеще на големите въглищни централи води и до намеса на синдикатите, които предупреждават, че затварянето им ще отприщи вълна от безработица и икономически срив в региона на комплекса "Марица-изток". В подобно положение е и районът на Бобов дол. Според кмета на града Елза Владимирова регионът вече се обезлюдява. "Едвам събрахме деца за една паралелка в първи клас. Транспортните фирми отказват да извършват превози в региона, защото не е рентабилно. Ходя да се моля на инвеститори къде ли не - дори в Турция. Стамен Янев (директорът на Българската агенция за инвестиции - б.а.) спря да си вдига телефона", оплака се тя по време на дискусията.

Според КТ "Подкрепа" обезлюдяването ще застигне и Стара Загора, ако въглищните централи затворят поетапно. "Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи парникови емисии, от което няма смисъл", възмути се президентът на профсъюза Димитър Манолов. "Работниците трябва да знаят каква е визията за бъдещето на района им и тази визия да е обвързана с финансиране", коментира вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

 

ОМАГЬОСАН КРЪГ

Лидер по показател "мръсен въздух" в ЕС  е държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2, показват данни на Европейската агенция по околна среда. Точно заради това тя е принудена да си купува квоти за парникови емисии. Този разход вдигна харчовете й драматично и в края на полугодието компанията се оказа на минус от над 115 млн. лв. За да работи през следващата година, централата ще трябва да плати за квоти за мръсни емисии 466 млн. лв. Затова в момента енергийното министерство трескаво обсъжда варианти за спасяването й. Първоначалният вариант за сливането на силно губещия тец с АЕЦ "Козлодуй" засега се определя от енергийния министър Теменужка Петкова като неприемлив.

Към статията във в. СЕГА
Negative

"Мръсни тецове, мръсен въздух, мръсни емисии..." 

 

Мръсни неграмотници, нарекли се "журналисти" издевателстват над българския език... Всеки ден ново дъно... 

Дежурния

Лидер по показател "мръсен въздух" в ЕС  е държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2, показват данни на Европейската агенция по околна среда. Точно заради това тя е принудена да си купува квоти за парникови емисии.

Лидер в ЕС сме само по мръсна зелена помиярщина и продажност. Лъжи и мамене за да си погребваш държавата срещу няколко сребърника.

Марица Изток 2 е голям комплекс с голяма инсталирана мощност. Истинските показатели за замърсяване се получават като се съпоставят замърсяванията от единица мощност. През 2016 г по отделен серен диоксид на единица мощност, Марица Изток 2 е на 26-то място в ЕС, по азотни оксиди на 128-мо място и по прах на 203-то място. Хайде европейските братя и сестри първо да си затворят тези 357 инсталации които замърсяват повече на единица мощност и тогава да започват разговорите за нашенските кривици.

hamel

Ех, живот, здравей, здравей!