facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Фермери с трактори може да подсилят антиправителствените протести

 

Земеделски производители от различни краища на България се готвят да се присъединят към антиправителствените протести, съобщи сайтът Агроклуб. Ако това се случи, към София и другите големи градове, в които има висока гражданска активност, ще потеглят колони от трактори, са обявили пред изданието фермери, чиито стопанства са в землища на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково.


Недоволството на хората е свързано със заплахата да останат без вода за напояване на земеделските площи. Вчера министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че ще спре напълно подаването на вода от язовирите за напояване на ниви и градини. Това ще е смърт за реколтата, тревожат се стопаните. 

Въпреки валежите напоследък заради сушата през последните 2 години нивото на язовирите в цялата страна не може да се върне на обичайните нива. И както става ясно, правителството планира до няколко седмици изцяло на прекрати ползването на вода за поливане от почти всички язовири в България, които са предназначени за  питейни и битови нужди на населението. Фермерите обаче твърдят, че причината не е в напояването, а в нерегламентираното източване и насочване на води към частни ВЕЦ-ове, близки до властта. 

"От язовир "Ястребино" се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да си търсят алтернативни източници. След месец няма да пусна капка вода - независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите", зарече се екоминистърът вчера сутринта.  

Пред заплахата от фермерски протести обаче ресорната министърка Десислава Танева следобед свика спешен брифинг, за да потуши напрежението. На него присъства и колегата й Димитров - за да поясни думите си по-рано през деня, когато арогантно заяви: "С протести язовир не се пълни”.

 

"Водата за напояване на земеделските производители за тази година ще бъде осигурена, независимо от сушата. Според Танева подобни ниски нива на язовирите е имало и през 2017 г.,  “няма драматизъм в това”, отсече Танева на съвместния брифинг. Тя бе повикала и Снежина Динева, директор на държавното предприятия "Напоителни системи", да докладва пред медиите какво е състоянието на язовирите, ползвани за поливни нужди.  В момента в яз. "Ястребино" има 16.3 млн. кубически метра вода, което е 26,2% от общия му обем, В яз. Тича има 151 млн. кубика вода (48,5% от общия му обем), а  в "Жребчево" - 123.8 млн. куб. м, или 31% от пълната му вместимост, отчете Динева. Тя посочи, че по прогнозни данни от яз. "Ястребино" може да се вземат поисканите от "Напоителни системи" 2 млн. кубика вода, без това да застраши водоснадбяването на населението. Но в екоминистерството не мислят така и възнамеряват да орежат заявката за поливане.

По данни на МОСВ от години притокът в язовир Ястребино е много малък. Въпреки това тази година вече са отпуснати 6 млн. кубика вода, а има заявка за още 2 млн. кубика. Екипът на Емил Димитров е склонен да разреши само половината от нужното количество.

 

ТВЪРДО

"Ако и тази поредна година не вали, ще пазим водата само за гражданите - защото законът ни задължава, а не защото мразим земеделците. Уведомили сме земеделците, че е възможно след година-две да настъпи криза. Може и да няма, но е по-добре отдалече да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш", изтъква екоминистърът. Той за пореден път посъветва земеделците и предприятията, които ползват вода за производствени нужди, да правят сондажи и да копаят кладенци, за да не точат язовирите.

 

Явно земеделците трябва да се молят за дъжд.  Правителството също. 

Към статията във в. СЕГА
Светозар

„Бойко - кръстник на свиневъдите“

Това е надпис от плакат на кабината на камион с прасета, паркиран  до катедралата „Св. Александър Невски“  в подкрепа на подалия оставка предния ден - 20.02.2013 г.,  г-н Бойко Борисов.

mediapool.bg/zhivotnovadi-banskalii-traktori-dobitak-na-zhaltite-paveta-iskat-si-boiko-news203172.html

Бонжуар

Хайде, пък след тях и камионджиите. И - Адио, Маро! 

Sine_metu

Нема да ги пуснат в София, а и тия са каба. Днес така, утре инак. Мани ги

Бонжуар

Бачо Релсата посяга на зърнарите, та не се знае знае ли се... 😀

Диагностик

DW:

https://pik.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2--news948705.html

 

wreckage
снимка на wreckage

Диагнусвача и Минустика са ено и също нещо.

pro_hard

диаГНУСтик

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...откакто дойдоха на власт само природни катастрофи...каръци ли са...или с нещо предизвикват гнева на природата...

DrRigid

Целокупния народ спи като гласува на изборите или яде кифтета, в резултат естествено получава най-абсурдните възможни мафиоти за управници, а след това организира протести за да влезе в демокрацията не чрез избори, а през задния вход.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Харизановите врътки с "Напоителни системи", ще им излязат през носа.

Като гледам и настоящата ръководителка как пращи от "експертиза".. 

 Третия закон на Нютон е неотменим.

☺️

Льо Клер

Сега му е времето за цвеклопроизводителите! Ех, почина Божидар Димитров, Бог да го прости,  и няма кой да Му каже нещо от Историята, което да използва. Той е схватлив за такива неща.

д-рХ

Как беше, че не можеш да лъжеш всички през цялото време...

И сега е така,

не можеш наведнъж да запушиш всички дупки и липсващи политики, след десетилетие крадене...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Дебелата Танева сега ще им обещае всичко, и вода , и пари. Пък като отмине бурята, пак по старому- водата ще отива само за частните ВЕЦ - ове
Джиджи

Фермери с трактори може да подсилят антиправителствените протести

А може и с ТАНКОВЕ ... 😁

 

кАде е Станко?!? 😲😍💦💨

mi6osp.

Ситуацията е такава, че всички, които поискат нещо(само не оставка!)  от Борисов , ще го получат..

Дори и дупе.