facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Държавният телеком "Булгартел" затъна в дългове

Държавният телеком "Булгартел" продължава да трупа дългове и вместо държавата да се раздели с него, той продължава да работи и до днес. Отчетът на "Булгартел", компания под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), показва, че няма голям интерес към услугите й за телефония и интернет. През 2018 г. натрупаната от компанията загуба вече е 4.3 млн. лв. на фона на "едва" 1.4 млн. лв. година по-рано. Трупат се и задълженията, но основната част от тях очаквано са към компанията майка - БЕХ. Към края на миналата година "Булгартел" дължи 3.1 млн. лв., като 2.9 млн. лв. от тях са към групата на БЕХ.

Държавният телеком дължи пари и на доставчици (120 000 лв.), има и задължения към персонала и към общественото осигуряване (78 000 лв.). Не липсват и данъчни задължения (17 000 лв.), показва справка на в. "Сега" в отчета на дружеството.

Липсата на договори с клиентите се отразява и на инвестиционната програма на компанията, която през миналата година е изпълнена 2.94%.

В нея са били заложени средства за ново оборудване, както и минимално текущо обновяване и разширение на мрежата, което да помогне на дружеството "да задържи позицията си като техническо равнище в телекомуникационния бранш, на която се намира в момента". Оказва се обаче, че липсата на пари е отложила голяма част от проектите.

Така например в раздел "мрежи за достъп" са били предвидени инвестиции в размер на 33 000 лв., по поради липса на подписани договори с клиенти проектите са останали "на трупчета". Така инвестиционната програма в този раздел е била изпълнена на 3.03%. Отделно от нея на около 3.05% е изпълнена и инвестиционната програма в раздел "съоръжения".

Интересно е, че компанията определя себе си като оператор от ново поколение, който предлага висококачествени и надеждни услуги през националната си оптична мрежа и чрез партньорство с международни оператори предоставя услуги практически във всяка точка в чужбина. Но всъщност той работи на загуба, а министерства, агенции, комисии и др. масово избират с обществени поръчки частните телекоми за телефония и интернет.

Към статията във в. СЕГА