facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
България може да загуби над 5.6 млн. евро за обхода на Габрово

Европейската комисия е настояла България да върне в евробюджета над 11 млн. лв. (5.66 млн. евро) за строящия се в момента обход на Габрово. Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта Росен Желязков до депутатите Кристина Сидерова и Росен Данчев от БСП. Стойността на целия път от 23 км е близо 93 млн. лв.

Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка. Началото беше дадено през май 2013 г., припомня Медиапул. Проектът спечели финансиране по оперативната програма "Транспорт 2007-2013 г." и трябваше да бъде готов до края на 2015 г., но много закъсня. Екоорганизации и местни граждани обжалваха избора на трасе и съдебните спорове спряха изграждането на трети и четвърти участък от обхода. 

България поиска разделяне на проекта на фази, за да бъде довършен със средства от сегашната програма "Транспорт 2014-2020 г." Еврокомисията склони, но при условие че строителството приключи до края на 2018 г.  Заради "форсмажорни обстоятелства" - археологически находки при 19-ия км и свличания на земни маси между 16-ия и 19-ия км, преди година работата отново бе замразена. Вече са направени археологическите проучвания и в момента усилено се работи по завършването на 23-те километра, пътят е готов над 90% и  ще бъде пуснат в експлоатация до 26 ноември 2019 г., уверява транспортният министър сега. 

 

ЗАПЛАХА

През лятото Еврокомисията изпрати писмо, в което настоява София да върне над 11 млн. лв. за недовършените трети и четвърти участък от обхода. Министър Желязков обаче остава оптимист -  България щяла даде допълнителни разяснения през декември и да поиска ЕК да преразгледа финансовата корекция. Страната ни има "неформално уверение от европейските служби, че при завършване на обекта в рамките на 2019 г. финансовата санкция ще бъде оттеглена", твърди той в писмения си отговор до депутатите.

Към статията във в. СЕГА
×