facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Борисов опря до резервната скамейка

„Резервната скамейка“ с кадри на ГЕРБ изглежда става все по-къса, тъй като Бойко Борисов се принуди да номинира за нови министри партийци от втория ешелон. Това стана ясно след коалиционен съвет на управляващите, на който премиерът Борисов обяви предложенията си за нови членове на кабинета си на мястото на подалите оставка Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Наследниците са: Александър Манолев (транспорт), Младен Маринов (вътрешни работи) и Петя Аврамова (регионално развитие). В момента Манолев е зам.-министър на икономиката, а в предния кабинет „Борисов“ заемаше същия пост, но в туризма. Маринов е главен секретар на МВР. Аврамова е депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната регионална комисия. 

Внезапното единодушие за кандидатурите, с изключение на БСП, подсказва постигната сделка между лидерите на коалицията и ДПС, очевидно плод на задкулисни преговори.

Оставките на тримата министри ще бъдат внесени в парламента в четвъртък, съобщи Борисов. Според него са били събрани достатъчно гласове. Макар и изпокарани, Патриотите няма да попречат на смяната на министрите, срещу която цяла седмица бяха против. Беше решено, че парламентарното мнозинство ще подкрепи промените в правителството. Постигнато е съгласие с НФСБ, които нямало да подкрепят оставките, но щели да застанат зад кандидатите на ГЕРБ. Волен Сидеров видя заговор срещу Борисов от страна на неговото обкръжение. „Аз започвам да подозирам, че има нещо като заговор срещу премиера и че в това участват хора, които са много близко до него“, разкри Сидеров подозренията си. 

От "Позитано" 20 разпространиха позиция, в която обявиха смяната на министрите за „отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време“. 

Позицията на ДПС е, че подадени оставки се гласуват, коментира темата депутатът Халил Летифов.

 

ПРОГНОЗА

Възможни са още оставки в правителството, стана ясно от интервю на вицепремиера Томислав Дончев от ГЕРБ пред bTV. Дончев обясни, че кабинетът бил „динамична среда и там няма гарантирано място“. „Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен“, заяви вицепремиерът. По думите му „оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите“, а били „знак за поемане на политическа отговорност“.

Дончев беше категоричен, че съставът на кабинета в крайна сметка засяга само Борисов: „Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в Народното събрание“.

 

КОИ СА НОВИТЕ

Бъдещият министър на транспорта Александър Манолев от май м.г. е заместник на икономическия министър Емил Караниколов и често пъти е по-активен в изявите си от него. Досега Манолев отговаряше за програма "Иновации и конкурентоспособност" и за малките фирми. Но макар че смени няколко министерства, той няма опит в решаването на транспортни проблеми.

Манолев е роден през 1976 г. в село Кулата, Петричко, където според различни публикации е известен като син на Димитър Манолев - митничар и дългогодишен кмет на Кулата. Любопитна подробност е, че на изборите преди година кандидатът за министър се нареди трети в страната по преференции - след Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Манолев е завършил University College of London, Великобритания, специалност „Икономика“. Специализирал е в Будапеща, в Прага и в Лондон. През годините кариерата му преминава през "Транскарт" АД, застрахователно дружество "Булстрад Виена Иншуранс груп", "Мобилтел". До 2011 г. е в управлението на "Булгартабак холдинг", известно време работи и в частния бизнес.

По-късно разказва, че след приватизацията на тютюневия холдинг си тръгнал сам, защото преценил, че след като е бил представител на държавата, а държавата вече не е собственик, е коректно да напусне. През 2015 г. е назначен за зам. -министър на туризма, а след това оглави Агенцията за метрологичен контрол и технически надзор.

Кандидатът за регионален министър Петя Аврамова е част от хора на безгласните в групата на ГЕРБ. Въпреки че е депутат трети мандат, зам.-председател е на парламентарната регионална комисия и член на комисията по енергетика, до момента тя няма значими публични изяви в Народното събрание. По професия е инженер.

Родена е във Враца, където е и областен шеф на ГЕРБ. Била е зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология в периода 2009-2011 г. и ръководи проекта за водния цикъл на града за 136 млн. лв. От 2011 до 2013 г. е председател на местния общински съвет. През 2011 г. е кандидат за кмет на Враца, но губи вота.

 

Синдикатите в МВР не дават толеранс на новия министър

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че няма да даде 100 дни толеранс на новия вътрешен министър, и допълни, че в началото на годината е спряла протестите си временно. Тогава премиерът Бойко Борисов спешно отпусна 100 млн. лв. за увеличение на заплатите им. Сега, въпреки че получиха увеличение, от синдиката заявяват, че голяма част от другите им искания не са изпълнени.

Едно от тях е в закона да се реши проблемът с униформите. От години практиката в МВР е да не се дават нови униформи, а изплащането им в пари да се бави. Вместо това всяка година с промени в наредба се увеличава срокът за ползване на старите униформи. При последните протести правителството отпусна 17 млн. лв., с които бяха изплатени задължения за облекло, натрупани за три години. Законова промяна обаче не бе направена и отново има натрупани дългове за последните три години.

За повече от една година, през която бе начело на министерството, Валентин Радев се е срещнал със синдиката само веднъж, обясниха от профсъюза. Тогава е обещал да се назначи работна група, която да реши проблема. Това не се е случило. Според синдикатите другият проблем е пълната липса на диалог с ръководството на МВР. Те твърдят, че многократно са искали срещи по различни въпроси, като в много случаи изобщо не им отговаряно.

Според синдикатите единственото положително в номинацията за министър на Младен Маринов е, че е полицай от кариерата и познава министерството. От организацията заявиха, че очакват от него бързи действия. 

След като Маринов стане министър, правителството ще трябва да посочи нов главен секретар на МВР. По закон той се назначава от президента по предложение на кабинета.

 

КАРИЕРА

Бурната му кариера в МВР започва в звеното за борба с масовите безредици, закрито през 90-те години заради множеството скандали, синдрома за недосегаемост, развиван от спецполицаите в него, и паралелната им дейност за силовите групировки. Бъдещият министър стана известен покрай протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. - той отговаряше за опазването на обществения ред. Оттогава датира трагичната случка с белия автобус, когато депутати и министри бяха изведени от парламента при лоша организация и се стигна до сблъсъци на полицията с протестиращи, като имаше бити.

През юли 2014 г. Маринов беше назначен за шеф на столичната полиция. След идването на власт на Борисов за трети път Маринов стана главен секретар на МВР по предложение на министъра Валентин Радев. Докато бе главен секретар, Маринов трябваше да потушава скандалите около провалите с шестте убийства в Нови Искър, изпуснатите крадци на банкомати и бягството от затвора в София на Владимир Пелов и Радослав Колев. Полицията безуспешно търси убиеца на семейството в Нови Искър - Росен Ангелов, докато той се криеше под носа й, преди да се самоубие. МВР не успя да издири и бегълците Пелов и Радослав Колев, нито пък установи как са се сдобили с пистолет в затвора, използван при бягството. МВР стана за смях, като се оправда, че Пелов бил неузнаваем, защото си пуснал брада. Разбивачите на банкомати бяха изтървани при трагикомична засада под погледа на десетки полицаи.

Към статията във в. СЕГА
Казуса
снимка на Казуса

„Резервната скамейка“ с кадри на ГЕРБ изглежда става все по-къса, тъй като Бойко Борисов се принуди да номинира за нови министри партийци от втория ешелон.

 

Време е Борисов отново да започне да спира и да се оглежда по кръстовищата.

Вълкодав

И Фергюсън много пъти е опирал до резервите, които по принцип са равностойни с другите. Така че СЕГА трудно може да изкара плюнка от това срещу Борката...

ppipi7766

Или скамейката е къса или държавните хранилки са много.

Какви времена!

Доживяхме  криза за "усвоители".

  ?
Stern

Говори се, че Младенов е бил шофьор на Мето Илиенски, докато се е борил срещу орг.престъпност като полицай. Ще си пасне с началника.

Дежурния

До тук добре.

Памфуций
снимка на Памфуций

Родена е във Враца, където е и областен шеф на ГЕРБ. Била е зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология в периода 2009-2011 г. и ръководи проекта за водния цикъл на града за 136 млн. лв. От 2011 до 2013 г. е председател на местния общински съвет.

Тоя воден цикъл във Враца стана ли или се очаква да мине по продължителност строежа на Хеопсовата пирамида?

Дежурния

Тоя воден цикъл във Враца стана ли или се очаква да мине по продължителност строежа на Хеопсовата пирамида?

Първоначалната дата за завършването беше 2016 г, а сега нещата "вървят по план" за завършване евентуално към края на 2021 г (засега).

Между другото, на този проект се отделя незаслужено малко внимание от медиите и будната общественост. Незаслужено пренебрегнат е огромен източник на изключително ценен опит какво и как не трябва да се прави.

rurade
снимка на rurade

Не е скамейка-по-скоро е торба пълна със зайци!

Бърка се,хваща се един за ушите и се назначава за министър и хоп вече е бушон от първия ешалон...

LEFT

rurade?

×