facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България е на дъното на поредна антикорупционна класация

България отбеляза поредна черна точка в противодействието на корупцията. Нашата страна е сред получилите най-слаба оценка държави по прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочи доклад на антикорупционната организация Transparency International, публикуван вчера.

За периода 2014 - 2017 г. няма публично оповестени данни за производства в досъдебна или съдебна фаза по обвинение за този вид корупционни престъпления, пише в документа. По тази причина България попада в най-долната категория „Слабо/липса на прилагане“ на конвенцията. Тук влизат още 21 държави. Сред тях са Русия, Индия, Япония и др., които сумарно осъществяват 39.6% от световния износ. Лошият резултат на България обаче не се дължи само на липсата на разследвания и дела за подкуп, но и на слабото икономическо развитие на страната, което предопределя ниски нива на износ.

Оценката на Transparency International е, че националната правна рамка, регулираща тази материя, е достатъчно адекватна. Сред най-важните препоръки са по-добро ресурсно осигуряване на правоприлагащите органи, подобряване на междуинституционалното и международното сътрудничество и въвеждане на мерки за защита на гражданите и служителите, подаващи сигнали, което би спомогнало за разкриването на корупционни престъпления.

Като цяло докладът на Transparency International разкрива тревожна тенденция - повечето от най-големите световни износители не наказват компаниите, които плащат подкупи в чужбина. От 44 държави, включени в класацията, само 11 полагат усилия да работят по конвенцията - Великобритания, Германия, Израел, Италия, Норвегия, САЩ и Швейцария (категория „Активно прилагане“); Австралия, Бразилия, Португалия и Швеция („Умерено прилагане“). 33-те държави, класирани в категориите „Слабо/липса на прилагане“ и „Ограничено прилагане“, дават общо 52% от световния износ. Само Китай допринася с 10.8% от експорта на стоки и услуги, сочи Transparency.

„Правителствата обещаха да въведат и прилагат закони срещу подкупването на чужди длъжностни лица съгласно конвенциите на ОИСР и ООН. Въпреки това много от тях дори не разследват големи корупционни случаи, свързани с държавни дружества или високопоставени политици. Най-неблагоприятните последици от това се понасят от обикновените хора“, коментира Делия Ферейра Рубио, председател на Transparency International.

Към статията във в. СЕГА
ONOGUNDUR

Дъно, дъно ама сме на твърдо! Да ги видим тези дето тръгнат да падат, как ще се натъртят!

mi6osp.

"Биволъ" открехва завесата, криеща корупцията в България.  GP груп, Валентин Златев,  Борисов-дела и документи с графа комисиони.

Очакван ефект- при Цацаров- замазване, кой ги изнесе,/част от документите вече са изгорени/, при ОЛАФ-спиране еврофондовете за България, при къщичката за 3.5млн в Барцелона-подарък от Златев - оставка..

Документи:

#ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

Фирми, свързани с Джи Пи Груп раздават подкупи и манипулират процедури по ЗОП за стотици милиони

септември 10, 2018

https://bivol.bg/gp1.html

×