Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски журналист: В българския химн се пееше "с нас Москва е в мир и в бой"

30 Дек. 2022Обновена

62-годишният Леонид Парфьонов е много известен руски журналист, тв водещ, продуцент, режисьор и ютубър. Автор е на знаменити руски тв предавания, има много награди. Следва журналистика в Ленинградския университет "Жданов" и в общежитието живее с български студенти. Така научава български език. И до днес казва, че българският е единственият чужд език, който говори свободно. Последното лесно може да се установи във видеоинтервюто му пред популярния руски влогър - с над 10 милиона последователи в Youtube, Юрий Дуд. Безмалко да го накажат като студент заради донос, че говори с българите вместо на руски на техния "неразбираем език, тип наречие". Видеото бе качено преди ден и вече има над 3.8 милиона посещения.

Интервюто е снимано в София, Парфьонов използва България и столицата като илюстрация пред значително по-младия Дуд какво са социализмът, руското имперско снизходително отношение към малката "братска страна" България, как по времето на соца българският химн е единственият, в който се възпява не собствената, а чужда столица. Дори изпява известния куплет, премахнат след 10 ноември 1989 г.:

"Дружно, братя българи!
С нас Москва е в мир и в бой!
Партия велика води
нашия победен строй."

Разказва на Дуд българския виц за слона, чиято поанта е "Българският слон - най-добрият приятел на съветския". Като студент бил абониран за българското списание ЛИК, издание на БТА. Веднъж в тролея зад гърба му наднича съветски чичко: "Какво е това, по дяволите?! Буквите съветски, а думите други. Нищо не разбирам. - Това е български език, списанието е българско. - И тия, ши.аните пишат с тях?! Като използват съветски букви, да пишат разбираемо!". "Вбесяваше ме този мързел и липса на любопитство у руснака", казва журналистът. 

В интервюто "Какво се случва с Русия ?" става дума за работата на Парфьонов, за Лев Толстой, за социалистическата революция, за Сталин и Молотов, за Брежнев, за Путин и войната.

Той се познава добре с много руски знаменитости и обяснява на Дуд, че Алла Пугачова дори се е забавила с бунта си срещу войната и Путин, в резултат на което напусна Русия заедно със съпруга си Максим Галкин. И Парфьонов, и Дуд не живеят в момента в Русия, иначе за такъв разговор нямаше да са на свобода. Журналистът казва, че в момента живее в Западна Европа, не работи нищо и не знае докога ще успее да се справя. Дуд на два пъти го приканва да направи прогноза за Русия, Парфьонов отговаря, че не знае какво ще стане, но очевидно бъдещето не е светло: "Войната някога ще свърши и най-лошото за Украйна ще приключи, а най-лошото за Русия тепърва ще започне". 

Днес ТАСС съобщи, че руското МВР е започнало разследване срещу Парфьонов за това, че е получил израелско гражданство през 2017 г., но не е уведомил руските власти, както изисква законът и го грози голяма глоба. 

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?