Медия без
политическа реклама

До Марс ли ще летим, или ще спасяваме хора?

Здравното министерство нищо не разбира от медицински хеликоптери, смята шефът на фирмата за провалената поръчка

11 Яну. 2023

Най-голямата грешка в проекта за закупуване на медицински хеликоптери е, че всичко това е възложено на министерство на здравеопазването. Медицинските хеликоптери нямат нищо общо със здравеопазването, надявам се всички да са разбрали, че това е авиационен транспорт. Самата HEMS операция – оказването на спешна медицинска помощ по въздух, представлява въздушен транспорт и нищо друго. Затова тази дейност се регулира от европейското законодателство за гражданска авиация. От този проблем започват и останалите проблеми.

Това коментира в предаването "(О)позиция“ изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз“ Георги Гвоздейков. Според Гвоздейков чиновниците носят вина, че не са признали липсата си на експертиза през годините. "Въртим се около тези хеликоптери сякаш ще кацаме на Марс, това е съвсем рутинна дейност в другите държави", коментира още той. Според Гвоздейков има риск заложената доставка на минимум един хеликоптер по последната поръчка на Министерство на здравеопазването да не стане навреме.

Гвоздейков обаче е категоричен, че "България Хели Мед Сървиз" може да осигури бързо медицински хеликоптер и предложеното закриване на дружеството ще бъде голяма грешка. "Готови сме да се лицензираме. Изготвили сме 3000 страници документация, имаме нает персонал, пред подписване на договор сме за лизинг на хеликоптер", коментира Гвоздейков. 

Още във видеото:

Какво мисли още Гвоздейков за намерението на правителството да закрие „България Хели Мед Сървиз"? 

Законно ли е дейността да се прехвърля на държавния авиационен оператор?

Как ще се отрази това на течащата поръчка за наем на един хеликоптер? 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата