Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ако ние можем, защо да не може и държавата?

13 Окт. 2023

"Ама това не прилича на болница!", така възкликва един от малките пациенти на болниците у нас, след като вижда как изглежда обновеното детско отделение по проект "Светулка". Това разказаха в предаването "(О)позиция" на "Сега" Надежда Рангелова и Поли Троянова от фондация "За доброто", която в рамките на проект "Светулка" се е заела с ремонта и обновяването на детски отделения у нас. Първо са обновени отделенията в Айтос и Силистра, а в момента кампанията набира средства за болниците в Ловеч и Търново.

"Преди 3 г. се събрахме като група доброволци, които не се познават, в едно детско отделение в София. Едно от момичетата беше останало там с дъщеря си. Последващите стъпки бяха да променим тази неблагоприятна и недружелюбна среда. В нас се появи непримиримост, че не може децата ни да се лекуват в такива условия - с излющена и остаряла база, липсващи нормални условия, мухъл по стените, тотално неприветлива и некомфортна среда за децата и родители, а и отразяваща се на качеството на работата на лекарите", разказва Надежда Рангелова. 

И двете дами споделят, че няма как доброволците да свършат работата на държавата и да модернизират системата на детското здравеопазване, но по-важен е примерът, който показват. "Нали ние сме държавата, ние обществото я правим тази държава. Ние смятаме, че с добрия пример, когато показваме как може да стане, в някакъв момент и тъй наречената държава и тя ще навакса", коментира Троянова. 

Когато ние покажем, че обществото може да направи една такава промяна, то тогава то дава един сериозен сигнал на държавата, по добър начин се създава един натиск към държавата, защото се оказва, че ние можем да направим промяна и имаме възможността още повече да изискваме. Ако ние можем, то тогава защо да не може и държавата", коментира и Надежда Рангелова. По думите й кампанията им активизира местната общност, в нея участват все повече доброволци, като в хората се създава усещане за непримиримост. „Истинската промяна в здравната система не може да дойде с това, което ние правим. Тя трябва да дойде от обществото, в което ще прояви нетърпимост и тогава наистина ще се направи сериозна реформа. Но дотогава децата ни не бива да се лекуват в такива условия", коментира и Троянова.

Още за кампанията, която продължава до 18 ноември, гледайте във видеото.

До момента по нея са събрани 10 хил. лв., като целта е средствата да достигнат 50 хил. лв.

А "Овергаз" поема ангажимент да удвои всяко индивидуално дарение, което може да се направи на platformata.bg.