facebook
twitter

После

На шумния фронт

Да отдадем значимото на това, което имаме като сделка с бонус

770

Освен "тих фронт" - полето на шпионите и агентите, съществува и "шумен фронт" - гръмките и сензационни полуправдоподобни разкрития за тайната същност на политиката и междудържавните отношения. 

На шумния фронт работят хора като прокурор Гешев, който разкри заговора на Николай Банев да прави евразийска партия и да сложи България в малкия джоб на Путин. Странна заплаха за националната сигурност, при положение че в нашата прокуратура скъп гост беше Обвинител №1 на Руската федерация Юрий Чайка. 

При тези срещи по нищо не пролича България да се чувства заплашена от руския ботуш на евразийския деспотизъм... 

Друга полоса на шумния фронт е сделката за новите самолети. Тук няма място да преразказваме всички възвратнопостъпателни движения по сделката, пък и не сме най-големите специалисти. Това, което бе видимо, е, че служебният кабинет на Румен Радев стартира процедура за избор на самолет, която вървеше в полза на "Грипен", но бе спряна и стартирана наново от кабинета "Борисов Три", когато ГЕРБ отново зае властови позиции. Хора като Цветан Цветанов и Антон Тодоров почти открито изказват симпатиите си към другия участник в сделката - F-16. Има мислители, които твърдят, че дори президентът Радев бил "Еф шестнайстка", но се преструвал на "Грипен" за парлама! 

Общо взето, за средностатистически шушляк е все едно в кой крачол на геополитиката ще се осъществи сделката за новите самолети - много важно кой точно ще се окъпе в сиянието на звонка! 

На шумния фронт във вторник се проведе една дълга пресконференция на Цветан Цветанов и генерал Константин Попов - летец и депутат от ГЕРБ, познавач на военновъздушните сили, в миналото спряган за военен министър и вицепремиер.

Поантата на пресконференцията бе - F-16 е прекрасен самолет, а решението за сделката трябва да е политическо; експертните оценки са за сведение.

Прилагаме откъс от изказването на генерала - ценените от Цветанов, са ценени и от нас!

***

Ген. Константин Попов: ... Аз смятам, че тука трябва да дадеме значимото (вероятно - дължимото, б.р.) на правителството на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред. За това - да вземат отношение да застанат зад модернизацията на българската армия, да застанат зад бъдещето на българската армия. България има нужда от нов тип самолет. Това, което предлага правителството, е прекрасно! Няма нужда да правя реклама на F-16 или на някакъв друг тип самолет. Всеки има своите добри страни и своите слаби страни. И в предложението тези неща се виждат. Но очевидно е, че F-15 е един прекрасен самолет... F-16, извинявайте за грешката, благодаря! F-16 е един прекрасен самолет и ако вземем след време решение, че това е нашият избор, и ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част от Европа в НАТО. Когато се прави такава една оценка, разбира се, че трябва да се има предвид - и аз винаги съм го казвал - ти трябва да имаш предвид с кой ще воюваш. То и затова се сключват тези отбранителни договори, ние затова сме в НАТО. Защото много по-добре е да разчиташ на един съюзник, отколкото да разчиташ на една неутрална държава,  чийто принцип е неутралитетът. И това очевидно е някакъв бонус, който също трябва да се има предвид. Защото (прави "солница" с три пръста) не е важно с колко самолета ще започнеш един военен конфликт, а с колко ще завършиш. И това означава, че ти трябва да разчиташ на своя съюзник - или на неутралната държава - да могат те през цялото това време да стоят с теб! И да споделят едната си... единната ни ценностна система - така както много пъти е казвал и генерал (Румен) Радев. Ние споделяме с нашите съюзници единна ценностна система! 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

 Що строиш лифт, що не строиш лифт!
Що строиш лифт, що не строиш лифт!

17.01.2019

988 1
 Балада за личните несигурности на премиера
Балада за личните несигурности на премиера

11.01.2019

1514 3
Близо 70% от българите вярват в културното превъзходство на страната

30.10.2018

1210 40

Коментари

Penchobre

👍😂

 

ценените от Цветанов, са ценени и от нас!

 

И ценностните им системи!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×