Медия без
политическа реклама

В Тексас създават прахоустойчиви повърхности

23 Февр. 2023
Pixabay

Прахът е неизменна част от живота и е нещо повече от всекидневна неприятност - той може да попадне в машини и оборудване, причинявайки загуба на ефективност или повреди. Търсейки решение на проблема, изследователи от университета на Тексас в Остин, САЩ, са разработили нов метод за предотвратяване на полепването на прах по повърхности, съобщава Юрикалърт, цитирано от БТА. 

Методът е разработен в партньорство с базираната в Северна Каролина компания "Смарт матириъл сълюшънс" (Smart Material Solutions). Той дава възможност много видове материали да бъдат направени прахоустойчиви с потенциално приложение в различни сфери - от космически кораби до слънчеви панели и прозорци за жилищни сгради. 

"Това, което демонстрирахме, е повърхност, способна да се самопочиства", пишат изследователите в изданието "Applied Materials & Interfaces" на Американското дружество на химиците. "Частиците не са в състояние да залепнат към повърхността, така че те се отделят, използвайки само силата на гравитацията".

В направените тестовете изследователите са изсипали лунен прах върху разработените от тях повърхности и след това са ги обърнали настрани. Резултатът - само около 2 процента от повърхността остава прашна, в сравнение с над 35 процента от подобна гладка повърхност.

Изследователите отбелязват, че откритието се свежда до неща, които човешкото око не може да забележи. В експериментите екипът е променил геометрията на плоските повърхности, за да създаде плътно подредена мрежа в наномащаб от структури с форма на пирамида. Тези остри, разположени под ъгъл структури затрудняват полепването на праховите частици по материала, като вместо това залепват една за друга и изпадат от него под въздействието на гравитацията. 

Тези структури осигуряват пасивно решение, което означава, че не са необходими допълнителна енергия или материали за отстраняване на праха. За сравнение - по-активни решения като например почистването на предното стъкло на автомобил от прах, изискват използването на чистачки и течност. 

Изследването е финансирано с безвъзмездни средства по програма на НАСА за иновации в малкия бизнес, така че първите приложения са насочени към космическите технологии. Космическият прах е особено предизвикателство заради множеството рискове, които крие тази среда, и специфичните условия в нея. Именно прах предизвиква хаос в мисиите "Аполо" и става причина за отказ на марсоходи. 

Технологията може да намери редица приложения и на Земята. Тя може, например, да предотврати натрупването на прах по слънчевите панели и загубата на ефективност с течение на времето, или да осигури защита на стъклени прозорци или цифрови екрани. 

Ключови думи:

прах, повърхност