facebook
twitter

Технологии

Северният магнитен полюс тръгна към Сибир

1680

Да си припомним - единият край на стрелката на компаса сочи Северния магнитен полюс, който не съвпада със земния Северен географски полюс. Противоположният край сочи Южния магнитен полюс, който аналогично не съвпада с Южния полюс.

И така - Северният магнитен полюс се мести. И то с бързи темпове - около 55 км годишно. Преди години беше в Канада, скоро премина покрай Северния полюс на планетата и до няколко години ще бъде в Сибир. И май никой не е сигурен защо се случва.

Магнитното поле се променя, това не е новина, заради движението на разтопените метали, които обграждат твърдото ядро ​​на Земята. Движението от 55 км на година обаче е три пъти по-бързо, отколкото са регистрираните промени през 90-те години например. 

Изглежда, че позицията на Северния магнитен полюс се определя от две големи магнитни полета, едното под Канада, а другото под Сибир, съобщава Nature и цитира учени, които смятат, че потокът от течно желязо под Канада очевидно отслабва за сметка на ставащото под повърхността на Сибир.

Световният магнитен модел (голямо пространствено изображение на магнитното поле на Земята) се актуализира на петгодишни интервали - за да се осигури съвременната навигация след промените в магнитното поле на Земята. Следващата актуализация трябва да бъде през 2020 г., но учените призовават за спешна актуализация - още през следващите седмици.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2163 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

384 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1169 4

Коментари

Manrico
снимка на Manrico

Еййй, най-после се намери нещо, което да отиде в Русия без принуда.

Imko1
снимка на Imko1

Тцъ, бяга от Канада! :)

Дохс_Читем

Ех този Жужо, открадна и магнитното поле!

PlaNed
снимка на PlaNed

Този път виновен е май Тръмполино, а не Путин!?

09 January: The release of the World Magnetic Model has been postponed to 30 January due to the ongoing US government shutdown.
https://www.nature.com/articles/d41586-019-00007-1

Статията е интересна, а за тези, които имат проблем с езика, може да прочетат

Моделът на земното магнитно поле трябва спешно да се промени

 

https://nauka.offnews.bg/news/Nauki-za-Zemiata_15/...

 

mi6osp.

Пред смяна на полюсите сме.

Казват, че може да се очаква дезориентиране на всички живи същестна с вграден компас- птици, насекоми, риби, морски животни.

Може да се проявят психични отклонения при бозайниците.

Johnny2965

Кои го казват?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×