facebook
twitter

Технологии

Откриха протеин, който може да върне слуха

781

Използвайки генетични инструменти при експерименти с мишки, изследователите от "Джон Хопкинс" идентифицирали няколко протеина, които прецизно контролират клетките за откриване на звук, известни като "власинкови клетки" във вътрешното ухо на бозайниците. 
Протеините може да са от решаващо значение за бъдещите терапии, които могат да възстановят слуха при хора, които в момента се водят с необратима загуба на слуха.
Учените отдавна търсят молекулярни сигнали, които активират образуването на "звуковите" клетки - такива, които усещат и предават звук, каза Анжелика Детлофер, доцент по невронаука от университета "Джон Хопкинс".

"Тези клетки са основен играч в загубата на слуха и знанието за това как се развиват ще ни помогне да разберем начините за замяна на тези увредени клетки", добавя тя.
За да чуват бозайниците, звуковите вибрации пътуват през куха структура във формата на охлюв, наречена кохлея (вътрешното ухо). Структурата във вътрешността на кохлеята е изградена от два типа клетки, вътрешни и външни „власинкови клетки“, които предават звукова информация на мозъка.
Около 90% от генетичната загуба на слуха се причинява от проблеми с тези клетки или увреждане на слуховите нерви, които свързват клетките с мозъка. Загубата на слуха поради излагане на силен шум или определени вирусни инфекции е резултат от увреждане на този тип клетки.
За разлика от други бозайници и птици, човешките "власинкови клетки" не могат да се регенерират. Така че, след като са повредени, загубата на слуха е постоянна.

Ключови думи:

кохлея, слух, глухота
Все още няма коментари

Още

Делото "Иванчева" стигна до преглед на слуха
Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

362 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1593 23

Влез или се регистрирай за да коментираш