facebook
twitter

Технологии

Датчани телепортираха информация между два чипа

Това е крачка към създаване на квантови компютри
1205
 Pixabay

Обмяната на снимки, текстове, музика и друго съдържание чрез квантов интернет е все по-близко, защото учените за първи път успяха да „телепортират“ информация между два чипа, които не са свързани по никакъв начин.
Съвременните физици мечтаят да направят квантови компютри, които могат да решат проблеми, които сега са сложни дори и за най-мощните суперкомпютри, но създаването им изисква от тях да се научат как да се справят с квантовите частици, които са по-малки от атомите.

Учени от Бристолския университет и Техническия университет в Дания създадоха устройства на ниво чип, които могат да манипулират отделни частици светлина благодарение на квантовата физика. Цялото проучване е публикувано в списанието Nature Physics. В един експеримент изследователите успяха да демонстрират за първи път „квантова телепортация на информация“ между две устройства, използвайки процес, известен като „квантова мрежа“. Това е явление, което се случва, когато двойки или групи частици са в такова състояние на взаимодействие, че промяна в едната означава промяна в другата частица, а разстоянието между тях е без значение.

"Успяхме да демонстрираме висококачествена квантова мрежова връзка между два чипа в лаборатория, в която фотоните и на двата чипа споделят едно и също квантово състояние", каза съавторът на проучването Дан Левин. Научният екип е имал 91 процента успеваемост на „телепортирането“ на частиците, което е много добър резултат.

Способността за установяване и поддържане на надеждни квантови схеми е от ключово значение за създаването на по-сложни устройства и квантови комуникационни системи и мрежи, които биха могли да комуникират с конвенционалната електроника.

Квантовият компютър е устройство, базирано на квантовата физика. Обикновеният компютър работи с битове информация 0 или 1. Квантовият компютър има по-променлива, недвоична идентичност - при него освен 0 и 1 може да има суперпозиция - комбинация от 0 и 1, т.е. при него се включва и неопределеност. Накратко - ако класическият компютър прави едно изчисление, то квантовият може да прави и вариации на това изчисление. Квантовите битове се наричат кюбити и физическите системи, реализиращи кюбити, могат да бъдат атоми, йони, фотони или електрони, имащи две квантови състояния.

През 2015 г. международен екип учени успя да извърши квантово предаване по оптично влакно на повече от 100 км. През септември м.г. Google съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни възможности, многократно надвишаващи тези на съвременните суперкомпютри. Тогава Google съобщи за разработката си в научен доклад, публикуван на сайта на НАСА, но скоро след това информацията бе премахната от платформата. В този документ Google информираше, че негови научни сътрудници са успели да конструират процесор, който само за 3 минути и 20 секунди е извършил изчисления, непосилни за други подобни устройства.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

332 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1325 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3465 83

Коментари

вале

 защото учените за първи път успяха да „телепортират“ информация между два чипа, които не са свързани по никакъв начин.

Гарантирам ,че понякакъв начин са свързани,? 

Jordan_13 2

Това не е никакво откритие. В общи линии, така се телепортира и информацията в черепната кутия на Еднокнижника, за да може да ни управлява;))) Единият чип е винаги празен и чака да бъде напълнен.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×