facebook
twitter

Технологии

Бърз тест ще открива рак

819
Pixabay

Учените са разработили универсален тест за рак, който може да открие заболяването чрез кръвообращението на пациента, пише британският Guardian.

Става дума за леснодостъпен тест (замислено е да не бъде скъп), който разкрива заболяването, когато в течност се постави капка кръв. Течността променя цвета си и цялата проба трае по-малко от десет минути.

Този тест е все още в етап на развитие, но както посочва Guardian, представлява радикална промяна в подхода към откриване на рак. Така процедурата по установяване на заболяването може да бъде изключително бърза и удобна за лекарите.

"Основното предимство на тази техника е, че е евтина и много лесна за употреба, така че клиниките могат лесно да я въведат в практиката", казва Лаура Каракоса, изследовател в университета на Куинсленд.

Тестът има 90% успеваемост на този етап, което означава, че открива 90 от 100 случая на рак, като при 10 процента положителните резултати са били фалшиви.

Изследователи са стигнали до извода, че ДНК с рак и "нормална" ДНК реагират различно върху метални повърхности. Това им позволило да развият тест, който да различава здравите от раковите клетки дори въз основа на малки проби от ДНК, открити в кръвта.

Този универсален тест не може да определи местоположението и размера на тумора, но поне лекарите ще даде бърз отговор на въпроса дали пациентът има рак.

"Тестът може да се използва в комбинация с други тестове и да се превърне в инструмент за установяване на диагноза", казва Каракоса.

"Необходими са допълнителни клинични изпитвания, за да се определи пълният потенциал на този метод", каза Гед Брейди от Манчестърския институт за изследване на рака.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Туитър призна злоупотреба с телефони на потребители

09.10.2019

358
Илон Мъск представи най-новата версия на ракетата за Марс

30.09.2019

4002 103
Възникнал е проблем в работата на Инстаграм

22.08.2019

718 7

Коментари

Rumen5252

Отлично. Това да се чува.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×