Quantcast

Медия без
политическа реклама

Efbet лига е сред малкото първенства в Европа с генерален спонсор букмейкър

През последните години онлайн букмейкърските компании претърпяха бурно развитие и това им помогна да навлязат в средите на различни спортове. Тяхното място е сред партньорите на редица отбори и първенства. В България ситуацията е подобна, след като големи имена от хазартната индустрия като Bet365 вече от няколко години имат лиценз в страната и подпомагат по някакъв начин развитието на спорта. От началото на новия сезон, родната Първа лига бе преименувана на Efbet лига, като причината за това отново е спонсорство с един от водещите сайтове за залози в страната. По този начин България е сред малкото държави в Европа, чиито най-високи футболни ешелони имат за генерален спонсор букмейкърска компания.

Кои са останалите първенства с букмейкърски спонсори?

Хазартните компании заемат важно място сред основните спонсори на редица футболни отбори по целия свят. Подпомагането на различни клубове е широко позната практика за много оператори. Подобна е и ситуацията у нас, където има редица сайтове за залози, които са основни спонсори на спорта. Например, букмейкърът Winbet е партньор на ЦСКА-София, Ботев Пловдив, Етър Велико Търново и редица други отбори. По-рядко срещан факт е хазартна компания да бъде генерален спонсор на самото първенство. От началото на сезон 2019/2020 в България името на футболния шампионат е Ефбет лига. Спортните анализатори на Betenemy проучиха колко още първенства в Европа носят името на букмейкър като основен спонсор на лигата. Резултатът от тази проверка е 3 шампионата, които предстои да разкрием.

Най-популярната лига, която е спонсорирана от хазартна компания, е първенството по футбол на Чехия. Името на шампионата е Fortuna liga, като причината за това е партньорството на първенството с букмейкъра Fortuna. Двете страни поставиха начало на споразумението през сезон 2018/2019, като договорът им за партньорство е 6 години. Букмейкърската компания е най-старата в Чехия, като е създадена в Прага през 1990 г. Fortuna спонсорира още едно първенство, като там дори присъствието на компанията датира от повече време.

Първенството по футбол на Словакия също носи името Fortuna liga, като то бе променено още през 2014 година. Договорът за партньорство между букмейкъра и първенството е сключен до 2023 г.

Последното футболно първенство, което носи в името си букмейкър, поради спонсорство, е лигата на Грузия. Тя се нарича CrystalBet Erovnuli Liga, но няма информация за срока на спонсорския договор. Ясно е единствено, че компанията е собственост на GVC Holdings, която държи и лицензирания у нас букмейкър bwin.

По официална информация, името на Efbet Лига ще остане такова в рамките на настоящия и следващия сезон, след като партньорството бе сключено за срок от 2 години.

Позициите на родните букмейкъри в българския спорт

Не е никак учудващо, че именно Ефбет стана основен спонсор на българското първенство по футбол. Компанията се разви през последните години, като се разрасна и на нови пазари. Освен това, букмейкърът е един от тези в България, които активно подпомагат развитието на българския спорт. Фактите показват, че efbet е най-големият спонсор на спорта в страната, особено във футболния сектор, когато става дума за подобни партньорства с букмейкъри.

Идеята на хазартните брандове е да рекламират своите имена на възможно най-много места в страната. Те поставят рекламни пана на своите предложения, с които се стремят да привлекат вниманието на хората. На много места по стадионите и залите в България могат да се видят рекламни пана като тези на различни Palms Bet оферти, различни нововъведения от страна на операторите, както и техните топ предложения. Не са малко дори и рекламите по телевизията, в които операторите промотират своите услуги.

Практиката за спонсорски партньорства между света на спорта и букмейкърите е изключително разпространена през последните години. Почти във всички държави в Европа има поне един букмейкър, който е сред основните спонсори на даден футболен тим. Прогнозите са подобни споразумения да се увеличават като брой и да има все повече първенства като Efbet Лига, спонсорирани от сайтове за залози.