facebook
twitter

Наблюдател

А защо педиатрията да не е приоритет?

Неадекватната реакция на МЗ към исканията на хората от детската болница си е чиста гавра
1014
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Работещите в педиатрията може и да не дочакат появата на новата детска болница и обещания с нея специален статут.

Дори претръпналото българско общество има доста нисък праг на чувствителност, когато става дума за болни деца. Всяка материална липса се приема за липса на емпатия, всеки неискрен жест - за гавра. За деца е готов да дарява и помага всеки - дали защото те, за разлика от възрастните, не биха могли да носят каквато и да било вина за кочината, в която всички живеем, дали по чисто биологични причини - няма значение. А когато се окаже, че и държавата не е дала своя дял за децата, реакцията е силна и изискваща. И това е добре.

Умишлено или не, точно преди изборите, на протест излезе и екипът на единствената специализирана болница за лечение на детски болести, за да напомни, че откъм грижа от държавата педиатрията в България е запратена в шеста глуха от поне две десетилетия. Лекари и сестри поискаха по-добри възнаграждения, за да не се налага да напускат болницата, което ще доведе до естественото й закриване, отпадане на все по-затегнатите лимити на здравната каса, които понякога не позволяват да се приемат дори спешни случаи, и специален статут на болницата, който да позволи допълнително финансиране от бюджета, подобно на Правителствена и Военна болница. Тоест поискаха най-специализираното лечение на тежко болни деца да бъде изведено като приоритет, със съответното финансиране и законова защита. Защото в момента е точно обратното - педиатрията не просто се третира като всяка друга специалност,

 

тя се финансира като никому ненужна специалност -

 

с най-ниските цени на клинични пътеки. Заплатите на медицинските сестри в специализираната болница за лечение на детски болести в София витаят около минималното възнаграждение за страната, а лекарите вземат по 100-300 лв. повече от тях. От няколкомилиардния бюджет на здравната каса за лечение на деца отиват около 300-350 млн. лв., което е 11% от всичко. Толкова е сигурно и течът от кражби. Болницата по педиатрия получава от НЗОК малко под 5 млн. лв. годишно. Изкушаващо е да се сметне колко пъти по толкова са разпилени за какво ли не, но това всеки може да го направи и сам.

На исканията Министерството на здравеопазването реагира подобаващо, сякаш за пръв път установява наличието на подобен проблем - с гавра. Оттам обещаха да убедят здравната каса да смекчи лимитите, обещаха отпадане на статута на търговско дружество, но друг път, а също така и че пари за ръст на заплатите ще има - от отпуснатите вече от кабинета извънредни милиони покрай протеста на медицинските сестри. Които също искат по-достойни възнаграждения и условия на труд. 

Поради липса на други идеи от МЗ опитаха да приложат единствения познат на управляващите трик - да купят персонала на болницата по педиатрия. Но понеже преди избори всеки иска нещо, а и обичайно соченият за източник на допълнителни пари в бюджета - борбата с контрабандата, не носи безкрайни приходи, ресурсът за запушване на усти май попресъхва. Пък и раздаването започна още през зимата - 30 млн. лв. бяха отпуснати на общинските болници, за да си мълчат, наскоро последваха и 50 млн. лв., обявени за медицинските сестри. А сега тези пари изведнъж се оказаха и за детската болница. И вероятно за всеки следващ, който реши да протестира за нещо.

Това само по себе си е безкрайно обидно и гнусно. Но гаврата е още по-голяма, защото показва, че освен да раздават милиони на калпак, управляващите не са в състояние да предложат устойчиво решение - реформа, промяна, нов механизъм, който да реши проблема принципно, а не докато минат изборите. Министър Кирил Ананиев преди повече от година обяви здравния модел за изчерпан, през септември предложи писани на крак промени, а след това темата изчезна от дневния ред. Защото на почти всички е угодно разграбването да продължава и защото управляващите толкова си могат. А когато потърпевшите от некадърността и лакомията като деца, родители и педиатри се разскачат -

 

пак ще им подхвърлим къшей до следващия път

 

Най-важното искане на хората от педиатрията е промяната в статута на болницата. Тя да престане да бъде търговско дружество и да се превърне в създадена от държавата болница, която може да получава пари от бюджета, наред с финансирането от здравната каса. Звучи логично, нали? Все пак щом това може да важи за Правителствена, ВМА, МВР болница, спешна помощ и психиатриите, защо не и за детска болница? На това от МЗ отвърнаха, че именно това е и идеята - когато се появи дългообещаваната комплексна педиатрична болница (дори нейната над 30-годишна липса е показателна за грижата, която държавата полага за лечение на деца), тя ще е с именно такъв статут, а тъй като сегашната педиатрия ще е нейният гръбнак, то искането ще бъде изпълнено. Но след най-рано 2 години, ако изобщо някой вярва, че подобна болница ще има. Сега не може, защото процесът по преобразуване е дълъг, ще отнеме толкова време, колкото да се вдигне новата болница, обясняват от МЗ. Всъщност за болница като детската, която твърди, че няма дългове, преобразуването би отнело няколко месеца.

От МЗ не искат да преобразуват педиатрията по простата причина, че след това нов статут ще поискат и Майчин дом, и Инфекциозна болница, и "Пирогов", и кой ли още не. А това ще изисква пари, които борците с контрабандата не могат или не искат да извадят. И ще се наложи реформа, за каквато ГЕРБ нямат капацитет.

Ошашавени от останалите си проблеми, в ГЕРБ още не могат да схванат, че ако има нещо, което българите да мразят повече от чуждите апартаменти на далавера, това е далаверата за сметка на лечението на децата им. Когато се краде безогледно, по правило най-тежко страдат най-беззащитните.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС с облекчение се преоткриха като врагове

21.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3450
Монтана и Благоевград - двата полюса на България
Борисов напоследък е по-скоро безсилен играч, отколкото силов

21.10.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

4219 2

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Янина Здравкова става все по-добра, ако това изобщо е възможно 👏

 

А здравеопазването...

Дъртите сме лесни, щом сме достигнали шейсетак и отгоре, значи сме държеливи.

 

Обаче младите и децата им 😔

овцеговедо

"А защо педиатрията да не е приоритет?"

Оти мноого крадемо уа!!!!

AngelovaIrina
снимка на AngelovaIrina

Това е страхотна болница,а за лекарите няма думи- изключителн специалисти и страшно мили и добри хора! Когато трябва прецизна ръка,за да сложи абокат , а после и катетър на  бебенцето ви,тогава осъзнавате колко е важно да има такива лекари! Тези хора заслужават мнооого повече от това, за което се молят! 

Трябват решения от МЗ и то незабавно, просто не е нормално чистачката на летището (което все още е на държавата) да работи в по-човешки условия и да взима повече от доцент в педиатрията!😤

Влез или се регистрирай за да коментираш

×