facebook
twitter

Наблюдател

За какво ни е АПИ, щом нагло гази правилата

За "Струма" нямало още конфликт на интереси. Но има конфликт в мисленето
2670
БГНЕС
Магистрала ще поумнее, ама друг път.

Нахална, нагла, арогантна и склонна да оправдава погазването на правилата. Това би трябвало да бъде написано в графата "За нас" на челната страница на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В последните седмици тази агенция, която управлява огромни парични потоци, упорито се стреми да затвърди вече наложеното мнение, че зад всичко, което прави, лъсват некадърно зададени поръчки, откровен лобизъм, липса на контрол. И в крайна сметка - разпиляване на ресурси за невинаги качествено свършена работа. Да не говорим за оставянето на самотек на десетки хиляди километри от и без това малкото пътища у нас.

Първо беше скандалното решение на правителството от края на миналата година да бъдат отпуснати 1.35 милиарда лева за продължаване на строителството на митичната, започната преди повече от 40 години магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до пресичането й с пътя Велико Търново - Русе. Става дума за 134 километра, за които няма изготвени проекти, няма парцеларни планове, няма отчуждителни процедури. АПИ набързо възложи работата на държавната "Автомагистрали", заобикаляйки Закона за обществените поръчки. Тъй като това дружество няма нито капацитет, нито хора, нито техника за подобно строителство, от самото начало бе ясно, че правилата ще бъдат заобиколени и строителството ще отиде при "наши" фирми. След упорито настояване от страна на опозицията и на медиите Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) все пак публикува сключените от "Автомагистрали" рамкови договори. Така лъсна очакваният факт, че

 

големите строителни фирми вече са си "маркирали" бъдещите дейности

 

по трасето на "Хемус". Както в. "Сега" писа във вторник, става дума за обичайните заподозрени - големи строителни компании, "абонирани" за подобни проекти. Кой какво парче ще получи - предстои да видим. Но все пак е изборна година и не е трудно да се предвиди, че ще има за всекиго по нещо.

Последва пълният провал на въвеждането на новата електронна система за винетките за леките автомобили. Тя просто се срина в началото на годината. И причината бе прозаична. Оказа се, че компанията, спечелила търга за изграждане на тази система, си е свършила работата, но това не може да се каже и за пътната агенция. Липсващи терминали по граничните пунктове и по бензиностанциите, непреодолими бъгове при опит да се купи винетка онлайн, платени два пъти пари за една и съща винетка, проблем при удостоверяването на валидна винетка за инвалидите, невъзможност коректно да се конвертира хартиеният стикер, който важи и през тази година, в електронен бяха само част от проблемите. Е, оказа се, че кашата идва всъщност от един национален доставчик, избран по неясни критерии и пак без обществена поръчка, който поддържа неработещия сайт. Както е традиция при такива случаи, ръководството на АПИ бе отстранено, а след седмици на безвремие бяха назначени хора, които нямат никакъв опит с пътищата и с работата на агенцията.

За зла тяхна участ точно когато поеха длъжностите си, на най-новата отсечка на "най-високотехнологична магистрала", при плътна мъгла стана верижна катастрофа с 29 автомобила. Един човек загина, 13 бяха ранени. Първата изява на новото ръководство бе потресаваща - катастрофата не е можело да бъде предотвратена и за нея са си виновни шофьорите. На час по лъжичка се процеди информацията, че "интелигентна" система всъщност няма, тя е планирана, но ще стане реалност, когато се пусне недостроеният участък от Крупник до Кресна. 

 

Трудно е да се повярва, но точно рефренът за виновните "зелени"

 

и изобщо "вредните" неправителствени организации избуя и при последния скандал - с нерегламентираните сондажи и прокарани пътища по трасето на последния недостроен участък от "Струма" и с подписването на договора за строителство на тунела "Железница" на същата магистрала с уж низвергнатата "Джи Пи Груп".

"Какво значи конфликт на интереси? В края на краищата „Струма“ трябва да стане. Конфликт на интереси аз не виждам в момента." Това каза вчера инж. Дончо Атанасов, единствен несменяем в последните години член на УС на АПИ, коментирайки скандалния случай с фирмата, която е правила сондажи по най-сложния участък от магистрала „Струма“, преди изобщо да е избран изпълнител на обществената поръчка. Той допълни, че фирмата, която е правила сондажите, без АПИ да ги е възложила, е една от най-добрите проектантски фирми у нас. „Все някоя от големите фирми ще участва в това грандиозно строителство“, коментира Атанасов. Според него разследването, започнало от Би Ти Ви, подлежи на проверка.Следва същественото. Фирмата, която е правила сондажите, е спечелила изготвянето на идейния проект, което включва актуализация на парцеларния план и количествените сметки при разделянето на двата лота. Тя участва и в консорциум, който кандидатства за строителството на участъка. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени в началото на идната седмица. „Когато се подадат документите за обществената поръчка  и започне да работи тръжната комисия, тогава тя ще прецени дали има конфликт на интереси“, каза Дончо Атанасов. Управителят на въпросната фирма "Пътпроект - 2000"  инж. Любен Симеонов се появи като доброволен спасител и обясни, че извършил нерегламентираната дейност за своя сметка и за свое успокоение - че всичко ще бъде точно за бъдещия изпълнител, който и да е той. Фирмата ще бъде глобена 15 хил. лв., ще бъдат наказани няколко горски служители, които неглижирали проблема. И това е.

 

Излиза, че на всички им е удобно да си затварят очите,

 

защото магистралата "трябва да стане". "Струма" трябваше да е готова още за олимпиадата в Атина преди 15 години, но това е друга тема. Заради забавянето на строителството през Кресненското дефиле има опасност да загубим, тоест да върнем на ЕС, 1.5 милиарда лева, налети от еврофондовете за построените досега отсечки от магистралата. Затова са и бързането, и паническото търсене на виновници, които да бъдат посочени с пръст.

Точно този аргумент - общественият интерес, бе изтъкнат и при подписването във вторник на договора за тунела "Железница" с "Джи Пи Груп". Тази компания бе намесена в разследване за злоупотреба с европари. Тя бе "низвергната" от премиера Бойко Борисов и той нареди тя да бъде отстранена от всички проекти, свързани с ЕС. Самата компания устно обяви, че се отказва от строителството. Във вторник обаче рефренът бе съвсем друг - регионалният министър Петя Аврамова каза, че никога не е имало писмен отказ от страна на "Джи Пи Груп". От фирмата пък се позоваха на "обществения интерес" - да не се загубят средствата от еврофондовете. Всички удобно забравиха факта, че за отлагането на работата по тунела е виновна самата АПИ. Предишен конкурс беше прекратен, защото от "секретната стая" изчезнаха документите на един от участниците в процедурата.

 

Кога и как се е стигнало до амнистията

 

на "Джи Пи Груп", вероятно никога няма да разберем. Може и да е просто поредно преразпределение на строителни дейности между няколкото големи компании у нас. Това видимо е станало някак тихомълком, след като същата фирма освен проекта "Железница" за 185 милиона лева без ДДС неотдавна спечели и поръчка за сигнализация и телекомуникация за жп линията Пловдив - Бургас пак за 185 млн. лв. без ДДС.

Но това не е всичко. Вчера стана ясно, че през миналата седмица, по искане на КЗК, АПИ е спряла поръчки за поддържане на пътищата в страната за следващите пет години за близо половин милиард лева. Мотивите на комисията са пропуски в заданието за конкурсите. И в случая дори няма значение кой точно е подал жалбата - голяма или малка фирма. Важното е, че пътната агенция не е била в състояние да напише дори едно нормално задание.

Как тогава да чакаме да имаме нормални процедури, нормални кандидати, които не залагат на връзки с властта, нормални качествени пътища, след като в АПИ продължават да ни убеждават, че имат конфликт с мисленето? И за какво ни е агенция, която нагло гази правилата?

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов е на крачка от хеттрик – пак да не довърши мандата си
Да се прави бизнес в Камерун понякога е по-лесно

25.03.2019

Румяна Гочева

269
Хосписът не е място за умиране, а за живеене

Коментари

mick

Просто бързат, щото иначе трябва да връщаме много милиарди на ЕС.

 

Т.е. всички ние данъкоплатците ще платим.

 

Безумни са сроковете за обществените поръчки и резултатът от тях е калпаво и скъпо строителство.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

сроковете са Ок но се бавят заради комисионните...

Magi

"Как тогава да чакаме да имаме нормални процедури, нормални кандидати, които не залагат на връзки с властта, нормални качествени пътища..."  Просто не чакайте. От години няма нормални процедури. Встраната е хаос особено от 10г., ширеща се корупция, кражби, простотия и рекет. Как да оцелеят нормалните кандидати в търговете, просто е - не могат да оцелеят, оцеляват близките до управляващите.

Yordan Georgiev
снимка на Yordan Georgiev

То е ясно, че Джи Пи Груп ще са отново в челните позиции! Високо качество на работа !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×