Quantcast

Медия без
политическа реклама

Всяка партия си има един Бенчо

Ако иска да стигне докрай, БСП да върне парите от своя "меценат"

07 Авг. 2018Илия Вълков
Архив/БГНЕС
През 2007 г. общинският съветник Бенчо Бенчев се включва във верига от целуващи се доброволци в Бургаския свободен университет. Финалът на "веригата" достига до народната певица Валя Балканска, когато получава целувката от Бенчев.

Политически театър на въздишките - един герой призовава друг да се разграничи от трети. Неудобството обаче е за зрителя, който едвам се сдържа да не се задави в смях от безсилие. Защото криминалният сюжет около задържането на общинския съветник на БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившия депутат на ДПС Несрин Узун в една хотелска стая с лидера на Организирана престъпна група (ОПГ) - Димитър Желязков (Митьо Очите), разкрива за пореден път връзките между политика и различни форми на престъпност. Това е симбиоза, в която и двете страни не само поддържат ситуации на взаимна изгода, но с годините срастването доставя перверзно удоволствие. Затова, колкото и да се вайкат, да изглеждат изненадани или смутени, партийните централи винаги са били част от един организъм с подобни герои на прехода, направили "кариера" и "пари" в суматохата след 10 ноември.

Прокуратурата и нейните "остриета" вече имат собствен разказ за възможните връзки между превърналия се в емблема Митьо Очите и местните политически величия Бенчо Бенчев и Несрин Узун. Арестът на двамата обаче очаквано се преля в

 

кална баня между ГЕРБ и БСП

 

Забравил за поредицата от гейтове с кумци, суджуци и дори публичния разстрел на близкия до управляващите "бизнесмен" Петър Христов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не пропусна да "боцне" социалистите. Той обвини Нинова, че прилага "двойни стандарти", не била достатъчно строга към други нейни провинили се съпартийци и си пожела: "С началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си".

Разбира се, лидерът на левицата Корнелия Нинова побърза да се разграничи от Бенчев, като разпространи и позиция на оперативното ръководство на партията, в която го призоваха да напусне и общинския съвет в Бургас, където през 2015 г. влезе от "гражданската квота" на БСП. Още по-кухо обаче продължава да дрънчи обобщението й: "Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода... няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край." Кухо е, защото активисти на БСП в Бургас разказваха как Бенчев "помагал" на партията с десетки хиляди левове дарение. „Дали са били 20, 30 или 50, не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, каза Чанко Мирчев, общинар на БСП.

Та, от какво се разграничава г-жа Нинова,

 

когато самият Бенчев още миналия септември се "разграничи" от нея

 

Тогава днешният съдружник на Митьо Очите се оказа под прожекторите, защото ходи на заседанията на общинския съвет в Бургас с "Ролс-Ройс" за 200 хил. евро. "Не ми изглежда добре на тая беднотия. На улицата ти седи възрастна жена, която проси стотинки за хляб, той ще докара до нея „Ролс-Ройс” - не ми изглежда морално, сигурно е законно. Той, за да си го позволи и да ходи с тоя „Ролс-Ройс”, значи си ги е изкарал тия пари. Няма да рискува да се черни и да се перчи. Сигурно е така… Не ми е морално”, размаха пръст Нинова. А Бенчев тогава цинично обясни, че си взел „Ролс-Ройс”, "защото ми омръзна да карам комбайни". "Имам три комбайна, които струват повече от „Ролс-Ройса” като цени, но никой не снима комбайните, снимат колата. Там, където се трудя, никой не го интересува, интересуват се от удоволствието. Какво удоволствие да се возя по-нормално, да ми е удобно, виждате като офис е”, обясни той. „Много хора съм чувал да казват, че

 

Бенчо може без БСП, но на БСП без Бенчо ще й е трудно,

 

и ако направят така, че да се разделим наистина, това, което получаваха като помощ всякаква - логическа и материална, щетите ще са много и наистина ще им е много трудно за в бъдеще. Говоря за бургаската организация, не за националната”, откровеничеше той.

Симбиозата между 65-годишния Бенчев и "политиката" се е развивала мащабно още в зародиша на т. нар. "Преход". В интервюта, давани през годините, днешният "зърнен бос" разказва как по Живково време, по Указ 56, имал собствено частно кафене и частно такси. Тогава бил и началник на "Главен ремонт" към военните,  за да се събуди в зората на демокрацията със 100 хил. лв. джоб-пара (тогава можел с тези пари да си купи 16-17 жигулита, спомня си той). През тези три десетилетия инвестира в земеделска земя и земеделие, в строителния бизнес. "Влиза" в политиката през 2003 г. със собствено гражданско сдружение, пробва безуспешно да стане и депутат. Но това не му е попречило да намери пристан в лицето на левицата и да стане общински съветник. По човешки си е харесал БСП, както варненският местен лидер Янко Станев си харесваше ту СДС, ту ДПС, а покойният великотърновски бизнесмен Петър Христов - ГЕРБ.

Историята около Бенчев е само поредният случай, който ни вади очите за това

 

как функционира съвременната политико-престъпна схема

 

И няма нужда г-жа Нинова да ни "разкрива" модела на "икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари". Ако иска да стигне докрай - БСП да върне парите на Бенчев, които е получила като "дарение" през годините.

Още по-омерзителното е, че всяка партия си има по един Бенчо - и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и бившите НДСВ и СДС, и всяка формация, която е на някакво държавно или общинско кормило. Защото бенчовците плащат и за кебапчетата, и за "срещите с избиратели", и за купените гласове. И не партийните лидери се "разграничават" от един или друг техен "меценат", а бенчовците ги сменят като поредното луксозно возило. Или, както е казал "класикът" Тодор Живков: "Може да решава тоя, който има пари, бе!". Всичко друго е "мижи, кьорчо"...