Медия без
политическа реклама

Всяка партия си има един Бенчо

Ако иска да стигне докрай, БСП да върне парите от своя "меценат"

07 Авг. 2018
През 2007 г. общинският съветник Бенчо Бенчев се включва във верига от целуващи се доброволци в Бургаския свободен университет. Финалът на "веригата" достига до народната певица Валя Балканска, когато получава целувката от Бенчев.
Архив/БГНЕС
През 2007 г. общинският съветник Бенчо Бенчев се включва във верига от целуващи се доброволци в Бургаския свободен университет. Финалът на "веригата" достига до народната певица Валя Балканска, когато получава целувката от Бенчев.

Политически театър на въздишките - един герой призовава друг да се разграничи от трети. Неудобството обаче е за зрителя, който едвам се сдържа да не се задави в смях от безсилие. Защото криминалният сюжет около задържането на общинския съветник на БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившия депутат на ДПС Несрин Узун в една хотелска стая с лидера на Организирана престъпна група (ОПГ) - Димитър Желязков (Митьо Очите), разкрива за пореден път връзките между политика и различни форми на престъпност. Това е симбиоза, в която и двете страни не само поддържат ситуации на взаимна изгода, но с годините срастването доставя перверзно удоволствие. Затова, колкото и да се вайкат, да изглеждат изненадани или смутени, партийните централи винаги са били част от един организъм с подобни герои на прехода, направили "кариера" и "пари" в суматохата след 10 ноември.

Прокуратурата и нейните "остриета" вече имат собствен разказ за възможните връзки между превърналия се в емблема Митьо Очите и местните политически величия Бенчо Бенчев и Несрин Узун. Арестът на двамата обаче очаквано се преля в

 

кална баня между ГЕРБ и БСП

 

Забравил за поредицата от гейтове с кумци, суджуци и дори публичния разстрел на близкия до управляващите "бизнесмен" Петър Христов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не пропусна да "боцне" социалистите. Той обвини Нинова, че прилага "двойни стандарти", не била достатъчно строга към други нейни провинили се съпартийци и си пожела: "С началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си".

Разбира се, лидерът на левицата Корнелия Нинова побърза да се разграничи от Бенчев, като разпространи и позиция на оперативното ръководство на партията, в която го призоваха да напусне и общинския съвет в Бургас, където през 2015 г. влезе от "гражданската квота" на БСП. Още по-кухо обаче продължава да дрънчи обобщението й: "Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода... няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край." Кухо е, защото активисти на БСП в Бургас разказваха как Бенчев "помагал" на партията с десетки хиляди левове дарение. „Дали са били 20, 30 или 50, не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, каза Чанко Мирчев, общинар на БСП.

Та, от какво се разграничава г-жа Нинова,

 

когато самият Бенчев още миналия септември се "разграничи" от нея

 

Тогава днешният съдружник на Митьо Очите се оказа под прожекторите, защото ходи на заседанията на общинския съвет в Бургас с "Ролс-Ройс" за 200 хил. евро. "Не ми изглежда добре на тая беднотия. На улицата ти седи възрастна жена, която проси стотинки за хляб, той ще докара до нея „Ролс-Ройс” - не ми изглежда морално, сигурно е законно. Той, за да си го позволи и да ходи с тоя „Ролс-Ройс”, значи си ги е изкарал тия пари. Няма да рискува да се черни и да се перчи. Сигурно е така… Не ми е морално”, размаха пръст Нинова. А Бенчев тогава цинично обясни, че си взел „Ролс-Ройс”, "защото ми омръзна да карам комбайни". "Имам три комбайна, които струват повече от „Ролс-Ройса” като цени, но никой не снима комбайните, снимат колата. Там, където се трудя, никой не го интересува, интересуват се от удоволствието. Какво удоволствие да се возя по-нормално, да ми е удобно, виждате като офис е”, обясни той. „Много хора съм чувал да казват, че

 

Бенчо може без БСП, но на БСП без Бенчо ще й е трудно,

 

и ако направят така, че да се разделим наистина, това, което получаваха като помощ всякаква - логическа и материална, щетите ще са много и наистина ще им е много трудно за в бъдеще. Говоря за бургаската организация, не за националната”, откровеничеше той.

Симбиозата между 65-годишния Бенчев и "политиката" се е развивала мащабно още в зародиша на т. нар. "Преход". В интервюта, давани през годините, днешният "зърнен бос" разказва как по Живково време, по Указ 56, имал собствено частно кафене и частно такси. Тогава бил и началник на "Главен ремонт" към военните,  за да се събуди в зората на демокрацията със 100 хил. лв. джоб-пара (тогава можел с тези пари да си купи 16-17 жигулита, спомня си той). През тези три десетилетия инвестира в земеделска земя и земеделие, в строителния бизнес. "Влиза" в политиката през 2003 г. със собствено гражданско сдружение, пробва безуспешно да стане и депутат. Но това не му е попречило да намери пристан в лицето на левицата и да стане общински съветник. По човешки си е харесал БСП, както варненският местен лидер Янко Станев си харесваше ту СДС, ту ДПС, а покойният великотърновски бизнесмен Петър Христов - ГЕРБ.

Историята около Бенчев е само поредният случай, който ни вади очите за това

 

как функционира съвременната политико-престъпна схема

 

И няма нужда г-жа Нинова да ни "разкрива" модела на "икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари". Ако иска да стигне докрай - БСП да върне парите на Бенчев, които е получила като "дарение" през годините.

Още по-омерзителното е, че всяка партия си има по един Бенчо - и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и бившите НДСВ и СДС, и всяка формация, която е на някакво държавно или общинско кормило. Защото бенчовците плащат и за кебапчетата, и за "срещите с избиратели", и за купените гласове. И не партийните лидери се "разграничават" от един или друг техен "меценат", а бенчовците ги сменят като поредното луксозно возило. Или, както е казал "класикът" Тодор Живков: "Може да решава тоя, който има пари, бе!". Всичко друго е "мижи, кьорчо"...

   

Последвайте ни и в google news бутон