facebook
twitter

Наблюдател

Управляващото тяло е болно от политически нарцисизъм

Основните демократични ценности се привидяха на Сидеров и Бъчварова като пълзящ преврат и подривна дейност
3811
Valdes Radev
Коалиционният съвет на ГЕРБ и ОП прие промени в кабинета. Рокадите обаче са като смяна на едни акробати с други на цирковия манеж. Циркът си остава същият. Колаж: Valdes Radev, Фейсбук

Смените в кабинета "Борисов 3" ще приключат така, както и започнаха - като израз на пълното безсилие и панически страх в коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" да управлява страната. И това го показа не само начинът, по който премиерът Бойко Борисов за пореден път ще си умие очите пред общественото недоволство, като се отърве от трима свои министри. Още по-видимата безпомощност беше огласена в нечуван синхрон, в който представители на властта заподозряха сценарий за сваляне на правителството. Шефът на кабинета на премиера  Румяна Бъчварова  го описа като "подривна дейност", а вечно плонжиращият около тялото на властта - лидерът на "Атака" Волен Сидеров, обяви свои "подозрения" за "заговор срещу премиера, в който участват хора, които са близки до него".

Конспиративните тези, граничещи с политически шантаж, обслужват най-вече самата власт. Защото екипажът на потъващата галера на третия кабинет "Борисов" търси трескаво начин хем да оцелее, хем да потуши нарастващото напрежение сред все повече групи от населението. Показателно е как вече на борда на властта виждат призрака на "пълзящия преврат".

Самозабравянето на управляващите е достигнало до състояние на

 

 отричане на основните демократични ценности

 

"Сегашното правителство е законно избрано, има мнозинство и демократичният цикъл е 4 години. Във всичките критики се екстраполира личното желание на някого да дойде на власт". Думите нямаше да направят впечатление, ако бяха на представител на мека диктатура или авторитарен режим на изток от Европа. Изказването идва от политика Румяна Бъчварова, която съпровожда често премиера Борисов в срещите му с лидери на други европейски държави.

Казаното отрича всяка критика срещу правителството, която може да послужи като възможност някое политическо решение да се поправи или да бъде просто ориентир. Критиката вече се схваща  от коалицията ГЕРБ - ОП единствено като заплаха. Какво лошо има в това някой да иска да дойде на власт, особено ако е по-способен? Та нали през 2013-2014 г. Борисов и неговите активисти протестираха и шестваха месеци по жълтите павета, излязоха дори от парламента - "за да не им правят кворум" на БСП и ДПС, по времето на правителството на Пламен Орешарски. Самият Волен Сидеров тогава, изпод една пластмасова градинска маса, бранеше с ревящ глас кабинета "Орешарски" с думите "Бойко тралала" (точният цитат всеки го знае). 

Учудващо е как може с няколко думи да се зачеркнат всякакви правила на демократичната система, където опозицията - било тя в парламента или извън него, се стреми не към друго, а към управлението на страната чрез публична и открита критика, използвайки дори протеста като инструмент за израз на несъгласие с властта. Друг е въпросът, че

 

правителството осъзнава много добре своята политическа безалтернативност

 

към момента. Бойко Борисов и неговите сподвижници си дават много добре сметка, че предсрочни избори сега ще възпроизведат до голяма степен същите властови отношения, както в момента. Но, ако може, с друга "патерица" на мястото на непрестанно каращите се уж обединени патриоти - които създават постоянен дискомфорт за ГЕРБ. 

Но, извинявайте, това, че всеки кабинет и Народно събрание по конституция имат 4-годишен цикъл на управление, не означава, че гражданите са сключили безсрочен договор с тях или пък е някаква форма на концесия, в която едни политици се разпореждат с държавата като арендатори на плаж.

Всичко това показва, че днешните представители на властта са заболели от политически нарцисизъм. Изгубили всякаква чувствителност, те вече трудно изпитват угризения, защото винаги винят другите за своя провал. Влизат в ролята на жертва, виждайки "пълзящ преврат" във всички и всичко, защото имат нужда само от похвали и възхищение. От "три папи са ме галили" се разболяха всички около премиера Борисов.

И затова позицията, че са жертва на "пълзящ преврат", ще се чува все по-често от страна на политиците от ГЕРБ и патриотичното трио. Защото е видно, че те освен със себе си с друго не могат да се занимават - дали ще е меренето по ръст между Волен Сидеров и Валери Симеонов, дали ще се обслужват лобистки интереси в парламента, управляващите са обърнали гръб на гражданите и за тях това е нормално. Рокадите в кабинета са като смяна на едни акробати с други на цирковия манеж. Циркът си е същият. А "превратът" (по Сидеров) неминуемо ще дойде, но не от някоя партия или "приближени до Борисов". Превратът ще го направят гражданите. Защото най-големият протестен вдъхновител на българина - празният му джоб, вече го зове. Winter is coming (зимата идва).
 

  

 

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

763 7
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

219

Коментари

steppenwolf

?....Колажът - феноменален....чак ме подсеща за:

 

- Пейо, каква беше рибата, че не я видях бе, клен ли беше, шаран ли беше...?

-  Нннемец.....кхм...кхм

- Какво?

-  Немец бе!!

JR

А на мен ми напомни сцената от филма на Уди Алън "Всичко, което искахте да знаете за секса, но ви беше страх да попитате", в която сперматозоидите се готвеха за скок  и въртяха крика на "оръдието"...

Ама и Бачо Тишината как игриво гледа Румянка, а! И тя се е пооправила лятоска - още се е позагладила. Ашколсун!

П.п. И това не са сини каски, а черпаци, но дръжките дискретно са скрити отзадзе в яките на саката...

rurade
снимка на rurade

Цирк...

генек

Защо ли е употребено "тяло" вместо "глава"? Синдромът НАРЦИСИЗЪМ е в главата на нормалния човек. Нормалния. А тук става дума за гейбери, вярно...

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ШКОЛНИКА МАРЕК

От лидерски партии и вождове като Волен и Бойко може да се очаква само това. Толкова са  и възможностите на приближените им, допуснати временно до казана .Един вожд,  една партия, една държава. Тук вождовете са повечко и затова им е трудно да проумеят някои демократични принципи. П. п. Не само Варели поглежда закачливо Румянка по стар ергенски обичай. В рамките на обичая тя му отговаря със същия игриво-закачлив поглед. Дълбоки ще да се чувствата  в управляващата коалиция.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×