facebook
twitter

Наблюдател

В скалната Европейска столица на културата 2019 г. времето е спряло

С "Поезия на числата" и други 2000 събития италианският град Матера иска да е фар на културното съвършенство, но проекти за 400 млн. евро още не са завършени
ЕПА/БГНЕС
Южният италиански град Матера от 1993 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 „Погледнете сасите (б.р. скални жилища) на Матера, все едно че са в снежна топка”, казва Антонио – един от двамата гидове, които развеждат туристи с бусове Piaggo Ape. Те обикалят из Сасо Кавеозо и Сасо Барисано – двата квартала с пещерни къщи в стария град, разположен в южния италиански регион Базиликата. Пътят нагоре е хлъзгав, а почти библейският пейзаж на Града на сасите, който много хора посещават заради каньоните и праисторическите пещери, създава идеални условия за бутикови хотели с нощувка за 400 евро, пише в. „Ла Стампа”.

В бившия манастир „Санта Лучия”, където се помещава фондация „Матера 2019”, нервно се усмихват 70 служители. Тече празненство. Няколко дни преди да бъде прерязана лентата и президентът на Италия Серджо Матарела да обяви на света, че Матера е Европейска столица на културата за 2019 г. Тази година италианският град заедно с Пловдив си поделя това звание. Церемонията в Матера ще се състои на 19 януари, а в празненствата е планирано да вземат участие над 2000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа.

През цялата година италианският град ще бъде домакин на множество културни събития и изложби. Местните хора могат да присъстват на едно от планираните 2000 събития със специален билет на стойност от 12 евро, а всички останали посетители ще трябва да платят по 19 евро. Вече са продадени 7000 билета, а над 500 ще се купуват ден за ден. Регионът отбеляза рекорден ръст на посетители от 176% от 2010 г. насам и сега си е поставил за цел да успее да привлече 1 милион туристи.

Матера избра да бъде Европейска столица на културата под надслов „Отворено бъдеще”. Сред основните събития в програмата са

 

„Поезия на числата“ — изложба, посветена на централната роля на математика

 

в работата на хората на изкуството през вековете; „Ренесансът: нов прочит“ — пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и Ars Excavandi — съвременен поглед върху историята и културата на подземната архитектура. Матера ще организира също първото открито представление на операта „Селска чест“ в сътрудничество с театър „Сан Карло“, както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Един от актьорите е Али Сохна – 20-годишен бежанец от Гана, който е изгубил брат си в морето.

На пръв поглед Матера създава впечатление, че времето тук е спряло, въпреки че

 

градът получи от държавната хазна 200 млн. евро,

 

за да се подготви за Европейска столица на културата. Други 200 млн. евро за инициативата са отпуснати и от бюджета на ЕС. Заради политически борби и тежката бюрократична машина обаче много проекти все още не са готови. В града няма паркинги; незавършена е жп линията между Бари и Матера; продължава работата и по пътя, свързващ града с Пулия; остарели са и превозните средства, които докарват туристи от и до летището в Бари. Да не споменаваме площада пред сградата на общината, чийто проект е изработен от Стефано Боери. Ако работата върви по план, той би трябвало да е готов през май. „Срамота е”, заяви министър Барбара Леци, която отговоря за южните части на Италия. В последните седмици тя често проверява дейностите по подготовката на Матера за Европейска столица на културата 2019 г. и прави едни и същи констатации: „Все още се опитваме да се справим със забавяния и незавършени проекти”.

Бившият директор на туризма в Матера Енцо Ачито смята, че

 

неглижирането на крайните срокове е било добре известно

 

още през 2014 г., когато градът беше избран за Европейска столица на културата за 2019 г. "Всички знаеха, че с бавното темпо на италианската бюрокрация и типичните срокове на изчакване на строителната индустрия в страната съоръженията няма как да бъдат завършени до 2019 г.", казва той пред в. „Гардиън”.„Много по-важно е да затвърдим имиджа на Матера като фар на културно съвършенство, а не да се вглеждаме и да се измъчваме заради строежи, които още не са завършени”, споделя кметът на града Рафаело де Руджери.

Независимо от проблемите около подготовката на Европейската столица на културата в новогодишната нощ на площада в Матера се събраха 22 000 души – повече от една трета от населението му – за да чуят

 

плановете на кмета да дигитализира кварталите в града

 

„Близо до сасите ще създадем хъб от 14 компании, които използват нови технологии”, заяви с гордост той. Така Матера ще стане едновременно старинна и свръхзвукова. Дори и великолепната Кава дел Соле – Скалната кариера на слънцето, където ще се състои церемонията по откриването на Европейската столица на културата 2019 г., се нуждае от обновяване, а паркингът пред нея не е готов дни преди старта.

Матера е един от най-старите градове в Европа с история, датираща от преди повече от 8 хил. години. Овчари са били първите обитатели на издълбаните в скалите жилища, наричани саси. Градът постепенно се разраснал и през вековете в скалите били изсечени къщи, църкви и манастири. В средата на ХХ век Матера е сред един от най-бедните градове в Европа, а голяма част от обитателите му все още живеят в пещери.

Писателят Карло Леви насочва вниманието към Матера, след като в своя книга от 1945 г. описва покъртителни гледки, на които е станал свидетел там. Леви, който е противник на управлението на Бенито Мусолини, е изпратен в затвор край града и така успява да придобие впечатления. Той е категоричен: "Никога в живота си не бях виждал такава мизерия."

През 1952 г. италианският премиер Алчиде де Гаспери обявява извънредно положение в Матера. А правителството обявява градът за „национален позор”. Хората са изселени в други южни райони на Италия след Втората световна война, а скалните жилища започват да западат. Нов импулс за живот Матера получава, след като през 1993 г. градът е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партокрацията изправи рамене

18.02.2019

Людмил Илиев

471 3
Деструктивен егоизъм
Конфликтите в съдебната власт са заложени в конституцията

Коментари

LEFT

А Пловдив колко получи от ЕС?! Кой ще ни каже.

Влез или се регистрирай за да коментираш