facebook
twitter

Наблюдател

Нерви и утехи

Ред в речника – ред и в държавата

3 570
 Снимка: Архив

Исках да открия затишие в иначе оживената циганска/ромска тематика и да капна в нея своя скромен принос на човек, който вярва в това, че думите са не само следствия от случките и делата около нас, но и самите случки и дела често са непредвиден резултат от нашите думи. Такова затишие в предизборна България не се очертава, а не знам имам ли време да отлагам. През годините съм съчинявал текстове, наричани за кратко „филологии”, в които доста убедително доказвам, че промяната на отделните слова не само регистрира, но и предсказва какво се случва с онова, което назоваваме с тях.

Първото ми такова съчинение, отпечатано преди четири десетилетия, се наричаше „Филология за всички” и разглеждаше какво се случва тогава, когато в практиката си заместваме думата „човек” с други, които съдържат нещо от нея, но не съвсем. Изглежда го бях написал убедително, защото примерите от него се цитираха охотно, някои от тях дори в училище. Например, когато „човек” бъде заместен от „пешеходец”, той загубва всичко онова, което един човек дължи на друг човек. Пешеходецът вече е някакъв субект, който пресича винаги не навреме, мотае се по тротоари и по „зебри”, пречи, оплаква се, понякога дори си търси правата. Изобщо образ, който не заслужава съжаление. Затова и не го съжаляват. Когато понятието „човек” се измести от някоя област на живота, тя се дехуманизира и т.н.

Имах и още теми през годините, за други думи, за други образи, събития и вещи*. Днес ще се опитам да проследя преливането на думата „циганин” в „ром” и последствията от това. Правя го независимо от риска да задвижа латерните на мистичното ромско включване и на онези, които отстраниха циганина от българския живот и го натикаха в гетата. Защото съм желязно убеден, че думата „ром” е между главните инструменти на гетото.

Съвсем очевидно тези две думи вече не са взаимозаменяеми и равнозначни. И никога не са били. „Циганин” има друго, предишно и положително съдържание. Нейният носител е български гражданин, осъзнаващ ред основни отговорности, които ромът дори не подозира.

Циганинът познава правилата на общежитието,

приема да допринася, да съблюдава и да спазва. Циганинът учи и според силите си повишава приноса си в националния живот. Благодарение на тогавашното училище той има някаква професия, труди се и опознава благата на труда. Това, да чете и да пише, бе не изключение, а правило в циганската общност. Имаше добри майстори в различни области на живота, имаше цигани електроженисти, бетонджии, фаянсаджии, горски работници, а в селата – и трактористи. Имаше, без преувеличение, и интелигенция. И още нещо – в циганската среда милицията извикваше респект и страхопочитание. Съзнанието за власт, за държава съществуваше и въздействаше. Разпространен в печата бе евфемизмът „мургави сънародници”, но за циганите по правило се пишеше открито, със симпатия, почти любовно. Имаше много и остроумни вицове, не и обидни, не и унижаващи. Олекотените им възгледи за живота, вроденият им оптимизъм, неуниващата циганска душа извикваха разбиране и дори завист. Не ползваха протекция от странство, защитаваше ги държавата като нейни пълноправни граждани. Това трябва да се помни: циганите бяха граждани, знаеха какво значи работен ден и за какво служат данъците.

Всички можем да изброим приятели, колеги, цели семейства, с които животът ни е срещал, свързвал, сближавал. Но в момента тук се занимаваме само с две думи, нямаме нужда от многоглаголие. Трябва да сложим ред в речника си, така може би ще започнем да слагаме ред и в нещата. Както и ред в държавата.

Днес в ромското гето безграмотността е почти задължителна**,

общественополезният труд няма стойност, изобретателността да се „разтоварват” социалните фондове и да се усвоява чуждата собственост с годините се е развила фрапиращо. С помощта на алчни политици и магистрати някои закони към тях просто не се прилагат. Избухнаха цели престъпни отрасли, непознати досега: продажба на деца, телефонни измами, грабежите и насилието над възрастни хора постигнаха разцвет. (Спомням си как в началото на промените циганската маса дори не можеше да реагира на новите условия, та се наложи внос на просяци и джебчии от Румъния и Молдова. Влашки циганки с бебета седяха по бордюрите, а невръстни акордеонисти свиреха „Катюша” по градинки и тролеи. "Филиповци" и "Факултето" още не бяха готови за този бизнес. Днес български просяци и джебчии наводниха Европа, зоват ги уважително: роми.) Те презират властта и чат-пат побийват нейните представители, осмелили се да пристъпят в племенните им територии. Упорито и убедено не ходят на училище – поне достатъчен процент, че да превърнат това в национален проблем. Ако ходят, посягат на учителките, както, впрочем, и на лекарите, когато търсят помощ от тях. Способни са на жестокости, от които криминалисти изпадат в стрес. Чуждестранни организации отстояват „правото” им на беззаконие и насилие в България, както и претенцията да живеят на гърба на българското гражданство.

Излишно е да ви убеждавам, че не отричам и зачитам присъствието в нашия живот на онези „мургави сънародници”, които се трудят, учат, напредват по разнебитените коловози на българския преход. Те се припознават като част от този народ и,

както не са българи, тъй не са и роми

Може би те ще се окажат необходимата подкваса, от която ще се възстанови циганският етнос от дружелюбни, миролюбиви, умерено работливи и неуниващи оптимисти, каквито въобще са кът в България след шест петилетки изпитания и омрази.

Тези редове, освен да подхранят гняв и нетърпимост у ромските активисти и у всевъзможни чуждестранни очи, уши и носове, може да намерят и разумен отзвук пред лицето на един безизходен национален проблем. Но каквито и да са езиковите гърчове на различни люде и организации, аз продължавам да настоявам, че „циганин” днес не е обида, а по-скоро комплимент. Друг е въпросът дали тя все още отговаря на печалната днешна действителност.

Е, добре. Подготвена била, казват, нова стратегия по въпроса. Извън иронията и патоса на публицистичния текст, предлагаме в нея да бъде записано и задължението поне в официалните документи и в медиите да се върне хубавата, сочна българска дума „циганин”. А постепенно – и във всекидневието. Думите понякога съдържат своя си, вълшебна сила. Да им стискаме палци...

 

 

* ”Филология за будни граждани”, ”Филология за несретници”, „Филология за оптимисти”, „Филология за учудени” и пр.

** Най-шокиращото доказателство за разликата между цигани и роми съм чул от политолога проф. А.Т. Втрещих се пред екрана, сигурно съм го споделил още тогава с вас, но и днес се изкушавам да го повторя. В една паспортна служба професорът видял майка и дъщеря да попълват бланки за паспорти или лични карти. Забележителното било, че възрастната пишела документите на младата. Досещате се: майката е била циганка, а дъщерята – ромка.

109

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само който не е работил с коронавирус, казва: "Не носете маски!"
Довиждане - ще идваме на свиждане!

14.07.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5524 1
Уважаеми прокурори, надигнете се!

14.07.2020

5472 11

Коментари

Страници

СКАЛПЕЛ
снимка на СКАЛПЕЛ

За някой лев натракано- доста безсмислено.Явно  от коша залежали.Но няма тема за която да не може нещо за $ да се напише И нищо да не се каже.

 

JKMM
снимка на JKMM

 ?

Най-шокиращото доказателство за разликата между цигани и роми съм чул от политолога проф. А.Т. Втрещих се пред екрана, сигурно съм го споделил още тогава с вас, но и днес се изкушавам да го повторя. В една паспортна служба професорът видял майка и дъщеря да попълват бланки за паспорти или лични карти. Забележителното било, че възрастната пишела документите на младата. Досещате се: майката е била циганка, а дъщерята – ромка.

?

Смяната на думата, с която се назовава нещо, води до смяна на емоционалната натовареност, като целта е смяна и на понятието т.е. на представата, която се появява в главата ни при споменаването й. А тези смени водят до следваща - смяна на отношението.

protor

Откъде, другарю Донков, се пръкнаха толкоз бързо ромите, като циганите биле такива образцови членове на социалистическото ви общество? Сорос ли ги докара? От Молдова?

JKMM
снимка на JKMM

Г-н Донков е написал, че не са се пръкнали "толкоз бързо", така че тези въпроси и опитът да се иронизира са неуместни:

Спомням си как в началото на промените циганската маса дори не можеше да реагира на новите условия, та се наложи внос на просяци и джебчии от Румъния и Молдова. Влашки циганки с бебета седяха по бордюрите, а невръстни акордеонисти свиреха „Катюша” по градинки и тролеи. "Филиповци" и "Факултето" още не бяха готови за този бизнес.

Хумангоид

Позволете да поправя едно грешно наблюдение на автора; нашите цигани не били готови за демокрация и свободен пазар. През 90-91 година от магазините изчезваха някои неща. Изчезваха цигарите, праха за пране, водката. Още на следващия ден цигани ги продаваха по битаци и кюшета. Дали е било организирано от "конспираторите", както е модно да ги наричаме, не знам.

Но са добри, добри са нервите.

Обаче няма утехи...

Sapienti_sat

Калин Донков ?

Чудесно написано! ? Направо в сърцето на проблема. ?

Не, че има решение!

 

Забележителното било, че възрастната пишела документите на младата. Досещате се: майката е била циганка, а дъщерята – ромка.

?

 

разглеждаше какво се случва тогава, когато в практиката си заместваме думата „човек” с други, които съдържат нещо от нея, но не съвсем.

?

Sine_metu

Любопитно четиво. Показва как не трябва да се разглеждат обществените проблеми. Точно обратното е - редът в държавата нарежда речника.

 

Етимологичният анализ е в най- добрия случай занимание за тесни специалисти. Изкушавам се да махна „м“- то, но и етиологията не е правилният подход, макар че е далеч по- познавателен.

Не филологията превръща хората и обществените групи от едно в друго, а условията на средата. Човекът не става пешеходец защото сме го нарекли така или от наричането се променя нещо в човешката му същност, ? а защото е поставен в условията на движението по пътищата.

 

И преди, и сега имаше и има два чешита цигани. Впримчени в ромската кланова организация и свободни от нея. Впрочем родният край на уважаемия Донков е книга отворена за изучаване на ромската организация. В Плевенско, „гара Левски, пази багажа!“ е едното от традиционните й властови ядра - мешерето за Северна България. Има сведения, че всъщност е за цяла България, а северното е в едно плевенско село, но не съм чак толкова запознат, пък и нещата се променят. За мешерето на Южна България погледнете „Кирил Рашков- Цар Киро“ в уикито.

 

И преди, и сега подчинените на феодалната организация цигани бяха неграмотни роби. Плевенските по- специално, понеже стана дума, бяха организирани главно в два сектора - хидроизолациите, по човешки „дзифто“ и изкопните дейности; работеха за един хляб, буквално! Разликата от преди е, че тогава държавата ограничаваше ромската организация, затова и мнозинството цигани живееха като бели хора.

 

След преврата не циганите се превръщат в роми, а „това, което ни се явява като държава“ в ромска. Етническата промяна предстои, в момента циганчетата са 55% от новородените, но кланово- феодалната промяна на държавата по ромски образец е факт.

Вече не само свободните цигани, но и свободните българи сме малцинство.

Sine_metu

И затова, драги ми ssto, промяната на избирателната система, за която ви надувам главите, е абсолютният приоритет.

Всеки ден отлагане прави все по- трудна задачата за демокрация у нас.

Утре ще бъде невъзможна.

anton

"Точно обратното е - редът в държавата нарежда речника."

 

Абсолютно погрешно мнение, което е основната причина държавата да се гърчи в ужасяваща агония!

 

Но това са толкова елементарни неща, че не ми се доказват тук. Прочети някои книги, които си ги позабравил - например втория том на "Видрица", прочети някои есета на Кирил Христов - най-добрия познавач на българския език, Добри Войников, да не говорим за нашия Патриарх на българското слово...

Или, ако са ти скучни ,   то намери в интернета "Марксизм и вопросы языкознания" - на Джугашвили.

 

Ето и цитат от последната:

 

"История отмечает большую устойчивость и колоссальную сопротивляемость языка насильственной ассимиляции. Некоторые историки вместо того, чтобы объяснить это явление, ограничиваются удивлением. Но для удивления нет здесь каких-либо оснований. Устойчивость языка объясняется устойчивостью его грамматического строя и основного словарного фонда. Сотни лет турецкие ассимиляторы старались искалечить, разрушить и уничтожить языки балканских народов. За этот период словарный состав балканских языков претерпел серьезные изменения, было воспринято немало турецких слов и выражений, были и “схождения” и “расхождения”, однако балканские языки выстояли и выжили. Почему? Потому, что грамматический строй и основной словарный фонд этих языков в основном сохранились."

 

ПП Язък, тъкмо подбирах твоите изказвания, много от тях ми харесваха! Разочарован съм !

 

anton

Цяла поредица от есета ( така да ги наречем ) на Калин Донков имат силата и въздействието на литературна класика - такава, каквато е "Оптимистична теория за нашия народ" - Иван Хаджийски.

 

Като пример - "Живеем в страна на небрежното зло" -  на Калин Донков задължително трябва да бъде прочетено от всички настоящи и бъдещи претенденти да управляват дъжавата и народа ни.

 

И задължително - да се изучава в осми клас. ( "Декамерон" на Бокачио - в най-близката кофа за боклук! )

anton

"И затова, драги ми ssto, промяната на избирателната система, за която ви надувам главите, е абсолютният приоритет."

 

Категорично си прав, сине-мету. Нагледен пример - в един бардак, който е на загуба необходимо е без отлагане да смениш креватите, не и мадамите!

 

Горният пример не е моя измислица, той е разгледан подробно в книгата на Питър - "Принципът на Питър"

 

Байпас

До повечето !Ако не може да напишеш нещо по- Добро, замълчи!?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

„Циганин” има друго, предишно и положително съдържание. Нейният носител е български гражданин, осъзнаващ ред основни отговорности, които ромът дори не подозира.

 

Разбирам благородните мотиви на г-н Донков, но тезата му е абсолютно недоказуема.

Думата "циганин" има изключително негативно и пейоративно значение у нас, и това е изследвано многократно. Например в тази статия

 

Циганите в българската словесност през ХIХ век

Кета Мирчева.

Турците, както и християните, ги отхвърлят дотолкова, че и едните, и другите никога не ядат на една маса с цигани и дори не искат да пият от една и съща чаша с последните.

Ami Boué, La Turquie d’Europe, II, Paris, 1840, p. 29.

https://balkansbg.eu/bg/content/b-identichnosti/493-tziganite-v-balgarskata-slovesnost.html

 

При социализма-комунизма не настъпи никаква промяна, точно затова и след 1989 г. думата "цигани" бе заменена с "роми". В опит чрез промяна на формата да се промени съдържанието, т.е. отношението към циганите - в тяхна полза, а не в тяхна вреда. Но този опит не успя.

dream team
снимка на dream team

Прав е Донков.

Имаше една приказка навремето, която не съм чувал отдавна - "хубава работа, ама циганска". Забележете - работа, макар и недоклатена.Защото тогава циганите работеха.

Някой да е чул сега да казват "хубава работа, ама ромска"?

Sine_metu

Оставам скептичен към силата на заклинанията, но щом ша ни оправя речникът, дай да им викаме шведи. Поне ще ни кажат що е то „социална държава“. Щото едни я туриха начело в Конституцията, ама вече 28 години не могат да се сетят къде са я записали.

Sine_metu

Най- тревожни са промените вътре в циганския етнос.

Мимоходом ще отбележа за Щурчо, че както в повечето области имаме само приблизителна представа за истинското положение. Безнадеждно остарели са не само изследванията от миналия век, но дори тези отпреди 2010 година. Можем да разчитаме главно на лични впечатления.

 

Едната я споменах - намалява броят на свободните цигани. Тази промяна, а също пауперизацията и ръстът на престъпноста, на общата и което е особено тревожно - на организираната, се извършват горе- долу по същите причини както и при българите. Според мен главните заплахи са в две други промени - взривообразното нарастване на относителния дял на кланово- зависимите цигани, влючително чрез африканската раждаемост, може и световен рекорд да е 40 годишен човек със 126 внуци, и маргинализацията им, включително чрез фундаментализъм.

 

Имам впечатления от съседни населени места, едните отсам кланова граница, а другите оттатък.

Вече ги дели не културна, а цивилизационна пропаст!

Освен че свободните - там им казват „верните“ : законопослушни, грамотни, християни, чистоплътни, работливи, предприемчиви; те, а не българите изкарват по три реколти от парче земя - изчезват.

Имат средно по две деца и намират квалифицирана работа в ЕС.

anton

"Най- тревожни са промените вътре в циганския етнос."

 

...които са непосредствен резултат от промените в българското общество.

protor

Г-н Донков е написал, че не са се пръкнали "толкоз бързо"

Г-н др. Донков може да напише каквото си ще - той затова е писател. Изключително долно е някой да дава акъл по проблеми, за чието възникване има, макар и скромен, принос. Вместо да признае грях, той се изтъпанил да морализаторства.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

И още нещо – в циганската среда милицията извикваше респект и страхопочитание.

 

Това също не е вярно и е част от новосъздаваната митология за социализма.

Дядо ми, който беше живял доста години преди Девети, често казваше, че народната власт (срещу която той нямаше особени възражения) много е разпуснала, разхайтила циганите, които са имали истински респект от полицията преди Девети. Особено от коннните полицаи, с бичове в ръка.

циникЪтхедонист

Няма да видиш цар пешеходец, така както няма да видиш мъдрец на носилка.☺️

Циганите са  строго кастово общество и подхода към тях трябва  е съобразен с това.

 

Ако направим аналогията с индианците трябва да се насочим към отвъдатлантическата политика с резерватите, но не знам дали е достатъчно европейска.

:) 

Sine_metu

По- внимателно с резерватите, че който резерват копае, сам пада в него и който резерват вади... А сме близо

циникЪтхедонист

Колега, държа да уточня, че аз ментално съм от индианците и съм отрасъл в съответния ментален резерват.

Просто визирам съответните подходи за справяне с наболелия проблем. 

Нали не правим разлика между грижите полагани за някой чисто природен резерват и тези полагани в хипотетичния резерват за изчезващи породи човеци, каквато българите вече се явяваме.

:) 

Sine_metu

Разбирам, но защо пропускаш научните достижения?

 

Я виж колко хубаво ги е обобщил колегата JKMM

Смяната на думата, с която се назовава нещо, води до смяна на емоционалната натовареност, като целта е смяна и на понятието т.е. на представата, която се появява в главата ни при споменаването й. А тези смени водят до следваща - смяна на отношението.

Досега си мислех, че е обратното - в главите ни възниква представа за обекта, после, в зависимост от отношението ни, изпитваме емоции, установяваме понятието и подбираме думата за него, но явно изоставам от науката.

 

Уча се бързо и те питам : защо „резерват“? Защо, щом циганите стават шведи, не си поискаме нещо по- валхалско? По- хедонистично, ако позволиш

циникЪтхедонист

Резерват, го осмислям през запас. 

Нещо като Хранилището за семена в Свалбард.

Не знам, кой е по-добрият вариант за нас, дали да настаним циганите в резервати или ние да се оттеглим в собствени такива, в които достъпът да е на принципа на клетъчната мембрана с избирателна пропускливост

Полезното навътре, вредното навън.

:) 

Sine_metu

Пет., 10/05/2019 - 19:01 (нов)

циникЪтхедонист

принципа на клетъчната мембрана с избирателна пропускливост

Полезното навътре, вредното навън.

 

Знаех си че откъдето и да тръгнем, неизбежно стигаме до нова избирателна

anton

" Знаех си че откъдето и да тръгнем, неизбежно стигаме до нова избирателна"

 

"Я хлебнул еще кваску и сказал "Согласен!""

 

Между "Апартаментгейт", приватизаторите и чл. 417 - от една страна  и "ромите"  - от друга ,  с двете си ръце и с двата си крака гласувам за "ромите".

 

Поемам тържествено обещание - в най-кратки срокове да науча писмено и говоримо ромския език, който настоявам - да стане втори официален език! 

 

И второ - много важно и жизненоспасяващо - цялата охранителна система да бъде поверена на ромския етнос, включително прокуратурата, а защо не - и съдебната система.

 

Между другото - в нашата история имаме прецедент - при създаването на българската държава - българите на Аспарух и славяните са си разпределили "ролите".

 

Сега ще ги разпределим между българи и роми.

 

 

 

циникЪтхедонист

Като стигнем, най-често осъзнаваме, че всъщност сме се върнали там, откъдето сме тръгнали.

:)

 

  

Където живеят другите,

аз не живея.

Където отиват другите.

аз не отивам.

Това не означава,

 че отхвърлям общуването с другите:

Искам само да направя

черното различно от бялото.


*******************Генро:

Той вървеше по острието на меча.

Стъпваше върху леда на замръзналата река.

Влизаше в празните къщи

Желанието му да краде изчезна завинаги.

и той се завърна в собствената къща.

Видя прекрасните лъчи на сутрешното Слънце.

и внимателно се вгледа в луната и звездите.

С олекнало сърце бродеше по улиците.

наслаждавайки се на лекия бриз.

И накрая той намери

 

своята къща със съкровищата.

 

Преди дори не си бе помислял,

 

че притежава тези съкровища

 

още от началото. "

Sine_metu

?

anton

Да бе! Много е готино и романтично - закусвайте с прекрасните лъчи на сутрешното Слънце и меркайте чат-пат луната и звездите!

 

???

ata

Калин Донков - страхотен си веее. Браво!???

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш