facebook
twitter

Наблюдател

Охрана от народната любов срещу 40 млн. лв. годишно

Службите дори не си правят труда да измислят достоверни версии защо се харчат парите на данъкоплатците
2639
Би Ти Ви
Така ли премиерът разбира срещата с народната любов - той в джипа, а отзад бодигардовете?

Група хора от години са охранявани с парите на данъкоплатците с измислени аргументи, че или бандити се готвят да ги убиват, или ги заплашват бивши съпартийци, или чужди държави се опитват да ги премахнат, или някой опонент ги е "поръчал". Тези богоизбрани години наред са част от политическото статукво. 

Основните фигури в този политико-охранителен водевил са Бойко Борисов и Ахмед Доган. За почетния лидер на ДПС наскоро разбрахме защо продължава да е охраняван денонощно от Националната служба за охрана (НСО) - животът му бил застрашен от цяла чужда държава. Безспорно били установени рискови заплахи за него както от България, така и извън нея. Бившият депутат е пазен от 2009 г. на основание на решение на комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, ръководителите на двете разузнавания. Въпросната структура безспорно била "установила рискови заплахи както от територията на България, така и извън нея". Изрично се акцентира, че го заплашва чужда държава. 

Очевидно, разчитайки на късата обществена памет, службите не си дават зор да измислят нови версии. Сюжетът много прилича на друг отпреди повече от 5 години. Тогава Борисов ползваше охрана от НСО като кмет и партиен лидер, без да му се полага задължително. И при него, както и при Доган, охраната се обясняваше с някаква застрашеност. Забавното е, че самият Борисов разкри причината: "Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърних много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган", хвърли бомбата той през 2013 г. в парламента. Предизвика го вторият по онова време в ДПС Христо Бисеров, като му каза тогава, че вече е никой и ще трябва да отиде да даде показания по дело на Сретен Йосич.

Оказа се, че става дума за хвърчащ лист, в който има информация до тогавашната НРС от западна разузнавателна служба, но данните са подадени от балканска служба. Във въпросния лист се твърдяло, че Доган искал да вземе поста на Борисов като главен секретар. Въпреки тази очевидно недостоверна информация Борисов бе пазен определено време на нейно основание.

Последваха всевъзможни коментари от бивши и настоящи шефове на разузнаването, контраразузнаването, прокуратурата и  политици, но Доган странно си замълча и не заведе дело срещу Борисов. Защо ли? В крайна сметка нищо не излезе, само

 

прокуратурата обяви, че не е имало "сигнали да е готвено покушение срещу Борисов"

 

Нито в годините назад, нито към тогавашна дата.

Легендата за готвеното убийство на Борисов обаче не умря. Част от нея е историята как на влизане в България през март 2003 г. е арестуван Фарид Топчагич - албанец от хърватски произход, и в неговата кола са открити два гранатомета. Следващият и последен засега епизод на "Йосич убива Борисов" е от делото "Килъри", по което няколко човека бяха осъдени на доживотен затвор за организирането на три убийства. В хода на процеса един от свидетелите твърдеше за един от подсъдимите, че заедно били в Белград, където с Йосич говорили за убийството на Борисов. Поискано беше сърбинът да бъде призован за свидетел, но съдът отказа и тази интрига си стои открита.

Сега обаче Борисов е пазен по закон като министър-председател. Няма го онзи главен секретар на МВР, който ходеше по улиците и се къпеше в народната любов. Сега всичко е зад бронирани стъкла и поне половин дузина охранители. 

Другият политически актьор  - Ахмед Доган, пък беше нападнат от Октай Енимехмедов с газов пистолет на конференция на ДПС. Случаят беше наречен атентат, но Софийският градски съд прие, че с деянието си Енимехмедов не е можел да причини смъртта на лидера на ДПС. Той бе осъден на 3 години и 6 месеца за закана за убийство. 

НСО, разбира се, отказва да каже колко души и средства са ангажирани в момента с охраната на Доган. Обяснението е, че ако кажат, то можело да се правят "достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство".

 

НСО отказва да каже и каква сума от бюджета е изразходвана

 

досега за пазенето на Доган. Но се кълне, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: президент, премиер, председател на парламент, вицепрезидент, главен прокурор. По същия ред били охранявани в определени периоди Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров и др. 

Лютви Местан, за когото през 2014 г. НСО също твърдеше, че има заплаха за живота и тя е възникнала по време на 42-рото Народно събрание, също беше охраняван по сигнал на службите, докато беше председател на парламентарната група на ДПС и лидер на партията. НСО обаче му я свали неочаквано точно когато правеше партия ДОСТ - ако си от ДПС, има заплаха, ако не си - няма. 

Така заради политически интриги данъкоплатците дават десетки милиони - за 2018 г. те са 38 млн. лв., а за 2019 ще са вече 40 млн. лв. А става дума все за хора, които трябва да бъдат обичани от народа, а не да се пазят от него. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хайка “Кмет” не лови корупция, помага й

22.03.2019

Николай Иванов

574 1
Кой ще провери касичката на МВР за Шенген?

22.03.2019

ПЕТЪР ПЕТРОВ

1231 1
Стабилна държава в интересно време

22.03.2019

Калин Донков

448 4

Коментари

JR

Страх и параноя! От какво ли...

taraliom

 Имаще и едно заплашително писъмце, скърпено от букви от вестници, по което др. Бъчварова като МВР министер усилено работеше, а нашия доктор на нАуките героично плямпаше, че не го е страх. Там какво ли стана?

Гларyс

Още от времето, когато е бил каратека се знае колко е смел бай Суджук...

Па за три мандата колкото любов му се е насъбрала, толкоз няма да може да понесе...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×