facebook
twitter

Наблюдател

Нека отново да направим Русия империя

7549
ЕПА/БГНЕС
Кавказци вдигнаха в Санкт-Петербург паметник на Путин като римски император и това стана още през 2015 г

Защо пък Русия да не стане отново империя! Имам предвид не такава, каквато бездруго си е и сега – олигархично-псевдодемократическа, а истинска, монархическа, дореволюционна империя.

Този въпрос се надигна от само себе си, след като прочетох един текст на българския евродепутат Александър Йорданов. В текста се казва: „Време е за смели прогнози: през XXI век ще има нова държава – Сибирия!“.

До този извод авторът стига, след като описва печалната съдба на северната половина от Азия, използвана през вековете от руснаците като земя за концлагери и добив на полезни изкопаеми, от които се обогатява (и то неприлично) само метрополията, но не и местното население, което впрочем се състояло – и аз научавам чак сега – от 50 различни националности. Те от ден на ден се самоосъзнават като „сибиряци“, готови са да имат своя държава и се чувстват силни с икономическите връзки с Далечния изток, нежели с Европа и в частност с Москва. Бъдещата Сибирия ще бъде още по-атрактивна и заради това, че вследствие на климатичните промени (глобалното затопляне) ще се превърне в райска градина. Ние, българите, в качеството си на потомци на Левски (?) първи ще приветстваме новата държава с авторското четиристишие на Йорданов:

Здравей, Сибирия – шир безкрайна!

Земя на вечна младост и тъга!

Щастлив съм, че съм част от твойта тайна,

че си свободна и независима сега.

Теориите за разпада на Русия не са нови. Има даже налудничави прогнози как ще изглежда географската карта през 2025 г. Общото между повечето е злорадството. Има, разбира се, и обратни теории – за връщане на предишното величие, че и за постигане на по-голямо.

Очевидно руската душа се мъчи. Очевидно трудно се справя с демокрацията. Още Екатерина II положи усилия да „смекчи самодържавието“, както се изразява Карамзин, но без особен успех. През XIX век, заразени от идеите на анархизма (който е просто доведен до съвършенство либерализъм), руснаците решиха да се „освобождават“. Царят Освободител, който и днес гледа с бронзови очи към българския парламент, освободи селяните от крепостничеството. Съмнително е доколко този акт оказа благотворно влияние. Могъщо художествено свидетелство за живота след „освобождението“ намираме у Чехов в „Мужици“ (1897), където се разглеждат съдбите на безпросветните хора в едно село, оставени на собствената им „свобода“.

Като видяха, че тази „свобода“ не е чак толкова сладка, решиха да вдигнат революция. Едва ли всички довчерашни крепостни разбраха, че се осъществява съдбоносно историческо събитие, но така или иначе „сладката свобода“ най-сетне дойде, яхнала коня на Будьони. Последваха години, през които бившите крепостни, пък и мнозина представители на революционната анархо-комунистическа интелигенция „свободно“ отлетяха към необятните тайги на бъдещия климатичен рай, бъдещата независима държава Сибирия от XXI век.

Ето че дойде ред и на демокрацията. На тази демокрация, която днес признаваме за такава, защото и социализмът беше демокрация, и то не каква да е, ами НАРОДНА демокрация. Започна с плаха перестройка под ударите на Рейгън, за да се развие в Елциново опиянение – в прекия и преносен смисъл. Сякаш Русия най-сетне заприлича на истинска западна страна – със свобода на печата, модерни институции и реклами на кока-кола по покривите.

Но щастието все не идваше. Ще рече, че щастието не е в свободата (както впрочем не е и в нейното отсъствие), щом руснаците опитаха толкова видове свобода, пък то все не идваше. След Елцин дойде Путин по демократичен път и със специалната подкрепа на семейство Елцини, за да продължи делото на свободата. Той обаче – интелигентен човек, каквото и да говорят за него, – успя да долови, че страната се нуждае от малко по-твърда ръка. Показа ѝ тази ръка и страната я хареса.

Оттогава досега Путин успешно управлява в условията на привидна демокрация – той не желае да го мислят за демократ, даже не се старае да изглежда такъв, просто държавното устройство по някаква досадна случайност е демократично и все още никой не се е заел да поправи това. Как действа системата? Вижте предстоящите местни избори в Москва: Путин иска свой общински съвет (с 1/3 по-малоброен от софийския впрочем) и отрязва достъпа на опозиционни кандидати. Гражданското общество излиза на протест и Путин арестува гражданското общество. При това го арестува съвсем демократично, защото гражданите са длъжни да спазват разпоредбите на демократичните институции, а пък силите на реда са длъжни да арестуват онези граждани, които атакуват демокрацията, като не ги спазват и с това нарушават демократичния покой на останалите граждани. Като искате демокрация, ето ви по демократичному!

Ако в момента има някакво напрежение в Русия, то идва оттам, че Путин действа като цар, управлява като цар, народът го възприема като цар, но по закон е президент, и то унизително избираем президент. От една страна, Русия иска да я мислят за Третия Рим (респективно Втората Византия), от друга е президентска република с демократично избираеми институции. И това ако не е шизофрения...

Монархическата идея никога не е напускала големите руски умове. Дори считат за най-подходяща за страната си не просто монархията, не някоя ограничена (парламентарна или конституционна) „модерна“ монархия, а самодържавната монархия по модела на византийската автокрация.

В книгите намираме следната мисъл на Пушкин (която импонира на собственото ми мнение за върховенството на закона, когато се налага от бездушна администрация):

Защо е нужно един от нас да застане по-високо от всички и даже по-високо от самия закон? Затова защото законът е дървен и в закона човек чува нещо жестоко и не братско. С едно буквално изпълнение на закона далеч няма да отидеш… Държавата без пълномощен монарх е автомат“.

Но за да може този „пълномощен монарх“ да бъде истински гарант на морала и справедливостта, трябва да е под контрола на друга власт и тази власт да не е светска, а духовна, църковна. Без такава власт самодържецът (автократорът) ще се превърне в тиранин, а самодържавието – в абсолютизъм.

Философията на този вид управление е записана още през VI век от Юстиниан I в неговата Шеста новела, където е наречена „симфония на властите“. Тази симфония е била идеалът на Византия за политическо управление, а Шмеман я нарича „свещена диархия“. За жалост тази философия на Юстиниан до края не успява да се превърне от теория в практика за империята и може би заради това Византия, затънала в греховете си, пада под османския бич Божи – наказание, което застига и нас.

Големи поддръжници на тази идея в Русия са патриарх Никон (1605-1681) – реформатор и причина за старообредческия разкол – и митрополит Филарет Московски – вещ богослов и съвременник на един друг ревностен православен монархист – Фьодор Достоевски.

През 30-те години на ХХ век в София наскоро канонизираният руски епископ Серафим Соболев ще напише:

„… Както властта на републиката, така и на конституционната монархия, еднакво не се явяват като богоустановена власт, а самото тяхно битие започва с нейното отрицание. Ясно е, че не Божествената воля, изразена в Светото писание, а човешката многометежна, греховна воля, с откритото отхвърляне на богооткровеното и светоотческо учение за царската самодържавна власт лежи в основата на републиканския и конституционния строй…“.

Видно е, че имперското, монархическото мислене не е чуждо на руснаците. Тяхната интелигенция го възприема аргументирано, а народът – интуитивно. Те и сега си почитат Путин като „батюшка“, нищо че по конституция е някакъв друг. Защо тогава не си го изберат за самодържец? Защото не притежава онази легитимност, която да го направи безспорен за всички. Ако не бяха избили Романови, нещата щяха да са доста по-лесни. Обаче те лекомислено ги избиха.

Ще стане ли някога Русия автократична диархична империя? Едва ли. Но пък е доста забавно да си го представим. Това, разбира се, са само игри на мисълта. Но пък с какво са по-фриволни от игрите на мисълта, в които Сибир се разпада на независими държави или пък става една свръхдържава? Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дясната дилема - Мая или Йорданка

19.10.2019

ПЕТЬО ЦЕКОВ

6068
Няма нови концепции за София - само нови кандидати
Хартиени богове и хартиени вериги

19.10.2019

Николай Милчев*

897 1

Коментари

Страници

Mayo

Каменната ера е свършила, не защото камъните са се свършили - просто времето и е минало! Това, Хайазко на север и Али баба на югоизток, не могат да го разберат. А и другарят Си си има свое виждане по въпроса за азиатската част от Евразия. On va voir ...👴

mustak

Я да погледнем в нашият двор, как сме ние?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий
Една по-добра илюстрация
Миряна Б.

Императоре Сула, предлагам ви преди лягане един освежаващ интелекта текст:

 

Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си.

 

Първоначално проучване

Психологическия феномен илюзорно превъзходство е идентифициран в проучването на Дънинг и Крюгер през 1999 "Неспособни и неосъзнаващи го: Как трудностите в разпознаването на собствените слабости води до повишена самооценка"[3] Установяването произхожда от криминални случай на МкАртър Уиилър, който ограбил банка като покрил лицето си със сок от лимон и вярвал, че това ще го направи невидим за камерите. Той бил напълно изненадан като видял записите от камерата и не можел да разбере къде е сгрешил. Смятал че щом лимоновият сок се използва за направата на невидимо мастило то той ще го направи невидим [4].

Други изследвания на феномена, като "Защо хората се провалят в това да видят собствените си недостатъци" (2003), показват че неправилната самооценка произтича от незнанието на стандартите и изпълнението на дадена дейност [5]. Проучването на Дънинг и Крюгер също показва че тренирането на определена задача, например решаването на логически пъзели, повишава способността на хората правилно да определят колко добри са в това[6]

Дънинг обяснява ефекта на Дънинг-Крюгер като "анозогнозия на всекидневния живот", като се отнася до неврологичното състояние, при което човек с увреждания или отрича своето увреждане, или изглежда, че не знае за него. Дънинг казва: "Ако си некомпетентен, не можеш да знаеш, че си некомпетентен... Уменията, нужни да определиш верния отговор, са същите умения, които ти трябват за да разпознаеш какво е верен отговор". Утре призори ще имате отговор за себе си.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Сега си разбрала за Дънинг и Крюгер, хубаво. Не се хвали, тук пишещите сме се запознали с ефекта Дънинг-Крюгер отдавна. За нас не е някаква новост, която заслужава да бъде поствана под всяка статия.

Bozhilko

Изгонването на хора от форума на вестник Сега потвърждава ли Ефекта или е изключение?

Yantar

Оттогава досега Путин успешно управлява в условията на привидна демокрация – той не желае да го мислят за демократ,

😁 Всъщност точно за такъв иска да го мислят. За цялото си управление Путин не е посегнал веднъж на конституцията или на установения законов ред. При Елцин документирано се фалшифицираха избори с американска помощ (с което американците се гордеят) и се вадеха танкове срещу недоволните (май  селективно забравихте 1993та... или пък позицията вицепрезидент в Русия). В Русия има опозиция и тя е комунистическата партия - партията на Путин е тяхното СДС (или по-скоро тяхното НДСВ). Навални и компания са изестни на Запад, но когато се явят на избори в Русия взимат под 1% - затова целият им модел е да предизвикат размирици, като неразрешени шествия и протести, на които да ги арестуват и да разпращат снимки до CNN и New York Times. 

*

Само обръщам внимание на случайно четящите - фактологията на Сульо е универсално сбъркана и невярна - наблюдавам го в серия от статии. Историческите "факти" които подхвърля са до един неверни. Не е нужно да ми вярвате - просто си ги проверявайте за себе си. 

*

Ал. Йорданов разбира се е без коментар. 😉

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Навални и компания са изестни на Запад, но когато се явят на избори в Русия взимат под 1%

 

Докато не посочиш данни на кои избори се е явявал Навални и е взел 1 %, ще те смятам за лъжлив куходрънкалник.

 

Що тогава изобщо не ги допускат до избори за общински съвет дори, щом вземат по 1 %?

Не е ли по-лесно да ги допуснат и след това да им се присмиват на резултатите?!

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

и се вадеха танкове срещу недоволните

 

Хе-хе, и кои по-точно бяха тия, недоволните?

Andrij

Браво.Много точно си го забелязал-фактологията на автора е пропагандни клишета."Демократът-западняк" Елцин разстреля с танкове с право мерене руските депутати в Белия дом.Официално над 400 убити.И започна кървавата чеченска война в която загинаха 2 пъти повече руски войници отколкото в Афганистан.Путин спря войната и сега Грозни е по-спокоен,чист и светъл град от София.Путин взе Крим без нито една жертва.Иначе във философските разсъждения на автора има истина.Колкото до Сашко Дебелия,още през 2014 г. господарят му Шорош предрече разпад на Русия до края на 2017 г.,и му се наложи да се извини за грешната прогноза.Но повече го боли за милиардите с които се набута купувайки украински ценни книжа.Милиционерът Путин не позволи на счетоводителя Шорош да извърши стандартната си спекулация,украинските ценни книжа не повишиха цената си.

Yantar

Сори льольо - 2%, а не 1% - писал съм по памет: https://www.rt.com/op-ed/414283-navalny-opposition... 

Допускам че разбираш английски или ще налучкаш как се ползва Google Translate. Статията добре обяснява мястото на Навални в руското общество и отговаря на глупавия ти въпрос.

Yantar

Едни дето нямаха танкове. 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

писал съм по памет

Не си писал по памет, ами си куходрънкал лъжливо с ушите си.

 

Въпросът ми беше на кои избори Навални е взел 1 %, както се изцепи ти.

А в статията, към която даваш линк, пише, че Навални не бил допуснат до избори.

Но и да бил допуснат, щял бил да вземе не повече от 2 %.

 

Тони Йорданов

  По - скоро "Единна Русия" е тяхното ГЕРП.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Другото интересно нещо за ефекта на Дънинг-Крюгер е, че в момента, в който някой разбере за него, почва да го навира където свари. Този тип поведение е известно като ефект на Дънинг-Крюгер от втори ред и се използва като диагностичен тест за завършено висше образование по психология в НБУ.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Иване,

 

Голяма каша е в главата ти. Не че за първи път ни го демонстрираш, ама днеска си ти се е обострила тъпотата по нов начин.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да живеят енците и ненците и вси сибиряги !

Предводител на ...

Сула беззвучно тресна дъното.

А най-сладък е с това, че божем нонстоп чете некви википедии и викисорсове, и пак не може и не може и не може и не моооожееееее да вдене що е тва Византия еле па нейната "автокрация". Мисля да му помогна със следната простичка формула:

Сула, каквото и да си помислиш ти на тема Византия, истината е на 180°.

циникхедонист
снимка на циникхедонист

"Автократична диархична империя"

Мале, мале...

:)

Status Quo

Иванчо не си първият нито  ще си последният дето точи лиги за разпада на Русия , но  ти отдавам заслуженото това за  Сибирската империя определно вниса оргиналност в летописите за разпада на Русия.  

Миряна Б.

Ку-ку, просто броя и просвещавам невежите в този форум. Манрико например не е сред тях. Той нещо зачезна. Сега ще го призова с една великолепна ария и ненадминат певец:

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D...

Voltervoice
снимка на Voltervoice

 

    Сульо, ко да го праиш!?!

     Едно си сульо дудне, едно си бае!

ogopogo_x3

Дебелият Ал не го е измислил това за Сибир ами транслира спуснатите му мокри мечти и разработки на разни юесейски институти и фондации като Херитидж ФАС и прочее. Отдавна ги има тия планове и карти и не са нищо ново и оригинално. Бжежински също имаше книги по темата - там дословно се казваше че ще ограничат лебенсраума на руснаците до московска област и още 1-2 и ще им намалят бройката до 30-40 млн. със строг контрол на мъжкото население годно за войници. Не помня книгата дето го четох но беше точно така написано - контрол на бройката население.

Миряна Б.

Недоволните, Ихтамнетий, бяха цял демократично избран парламент, както много добре знаеш и помниш. Я се преименувай на Тартюфий. И следващото лято отиди да ваканцуваш в Кримския курорт Орджоникидзе, чието название да вгорчи почивката ти и красотите наоколо. Ако ти прикипи, наблизо е Коктебель, преди революцията средище на безпартийни поети и художници. Виж колко съм милостива.

 

СТИХ

Стихи русских поэтов

Волошин М.А. » Короткие стихи

Я иду дорогой скорбной в мой безрадостный Коктебель…

Я иду дорогой скорбной в мой безрадостный Коктебель…
По нагорьям терн узорный и кустарники в серебре.
По долинам тонким дымом розовеет внизу миндаль,
И лежит земля страстная в чёрных ризах и орарях.

Припаду я к острым щебням, к серым срывам размытых гор,
Причащусь я горькой соли задыхающейся волны,
Обовью я чобром, мятой и полынью седой чело.
Здравствуй, ты, в весне распятый, мой торжественный Коктебель!

Год написания: 1907

Weiß

Очевидно руската душа се мъчи. 

 

Не знам за руската, ама душата на Сулевия читател бая зор вижда.

 

 

 

 

 

 

enlil

Коментарът на Миряна Б. ме провокира да представя логическата структура на тази теория (с която, честно казано, за първи път се сблъсквам). Базирана е в/у т.нар. дойно отрицание: Аз знам всичко, защото не знам какво не знам. Спрямо това, което не знам, това, което знам, е нищожно малко (практически равно на нула). Ако тази даденост е в сила по отношение на всички останали хора, откъде всъщност ще ни дойде знанието!? Не и от Сула, само не  и от него! Редакцията! Милост, за Бога!

Сгугню
снимка на Сгугню

За отделяне на Сибир, разбира се, е несъстоятелно да се разсъждава. По простата причина, че огромната част от лускоговорящото население на тази област си се смята за руснаци и за част от Русия. А споменатите от Ал. Йорданов и радостно новонаучени от Сула 50 коренни сибирски народа заедно наброяват под 1 млн. души.

 

Същото е в сила и за евентуален разпад на Русия. Такъв е невъзможен, тъй като огромната част от територията и населението са си руски.

Отделяне на периферни области, чието население не е руско и чиято вяра не е християнска, е възможно. Такива са основно северо кавказките републики и Бурятия и Тува. Но в момента, при силната власт в Русия, това няма как да се случи и Чечня беш ясно видим пример.

Моментът беше в периода на разпад на СССР в началото на 90те, но тогава елитите и народите на тия републики нямаха готовност да направят опит.

Интересно би било ако сепаративни тенденции се очертаят в Татарстан и Башкирия, които имат, освен историческа, и силна икономическа и ресурсна подложка за самостоятелност. През 90те в Татарстан бяха си извоювали силна автономия, но след 2000г. постепенно им я отнеха, като протести нямаше заради големите приходи от нефта, с които се облажиха местните. Сега обаче цените на нфта спаднаха. 

Има и претенции за част от руските територии от страна на съседни държави, базирани на исторически реалности. Такива са японските към Южните Курили и възможните бъдещи финландски към Карелия. Но това са периферни и неголеми области.

Много по-съществени са китайските претенции за Далечния Изток. Китай не се е отказал от тях, ако и в момента да не ги огласява. Можем да сме уверени обаче, че при продължаващо ускорено развитие на Китай и при някаква криза в руската държавност те ще се чуят. А те засягат големи и стратегически важни територии, без които Сибир се превръща в доста изолирана земя. 

Meto_ot_Interneto

Както би казал д-р Джонсън, текстът е както добър, така и оригинален, Само дето добрата част не е оригинална, а оригиналната не е добра. Или, казано по-просто: лайно с перце отгоре.


ПП Миряна Б👍

RRZ4

"Нека отново да направим Русия империя"

 

Да не дава Господ!

Самуил Петков

"Пиутн иска совй окнщибси сеъвт (с 1/3 по-малребоон от соикфисйя впроечм) и озтрява доъспта на оицзнопниои кандтдиаи. Гтжоакнсрадо осещбтво изилза на пресотт и Птуин аревсута гсоктаанждро https://www.segabg.com/category-observer/neka-otno... © Segabg.com 2019"

 

"Достъпът" на опозиционните кандидати е отрязан, не от Путин, а от Избирателната администрация  (която е  независим орган с представители на разни партии).

Оказало се, че има имена и адреси на починали хора ..

 

"Гражданското общество" излиза на протест, ама не е съгласувало с Общината маршрута..

Знам, знам .. у нас Йоло Денев водеше протестърите насам-натам без никакво съгласуване..

 

Ама у нас е Демокрация..

Та така ..

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×