Quantcast
Назрява бунт срещу "нереалистичните" цели на ЕС за климата | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Назрява бунт срещу "нереалистичните" цели на ЕС за климата

Източна Европа се тревожи, че може да бъде ощетена от стратегията за климатичен неутралитет до 2050 г.
1 041
 EC - Audiovisual Service
Франс Тимерманс отговаря за Европейската зелена сделка, която може да го постави в конфликт с държавите в Източна Европа.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху целта до 2050 г. Европа да е първият континент с климатичен неутралитет. Бабиш е поредният в нарастващия хор на недоволните. Лидерите на ЕС се подготвят за разгорещени дискусии за климата по време на срещата на върха в Брюксел тази седмица.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Бабиш казва, че все пак може да промени решението си в замяна на по-висока финансова подкрепа от ЕС и по-добри инвестиционни условия за ядрена енергия.

Частните инвеститори не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали,

които са изправени пред нарастващи разходи и все по-голямата конкуренция от евтини ВЕИ. Новите централи зависят от държавната подкрепа. А тя може да бъде дадена само след одобрение от Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК.

"Изграждането на ядрени централи може да изисква промени в правилата за държавна помощ", пише Бабиш до председателя на ЕК, твърди чешкият всекидневник "Хосподарске новини".

Финансирането на нови ядрени централи също е проблем за Полша, една от последните останали държави от ЕС, които се противопоставят на предложената цел за неутралитет на климата за 2050 г. На последната среща на върха на ЕС през октомври Варшава призова за "значително по-големи" суми финансиране в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС, преди да одобри целта за 2050 г.

Съпротива има и на регионално ниво. По време на дискусия с Франс Тимерманс, заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена сделка, местните представители предупредиха, че са против приемането на „нереалистични“ климатични цели за 2030 г. Те изтъкнаха, че има риск 50-55% намаляване на парниковите газове, предвидено от новата Европейска комисия, да навреди на местния бизнес.

Тимерманс отговори със строго предупреждение. "Ситуацията с климата е извънредна", каза холандецът. И допълни, че изменението на климата е "като комета", заплашваща да удари Земята след 30 години. "Не е хубаво да го правим, но трябва", каза той и призова бизнеса да се адаптира.

"Между другото, повечето представители на бизнеса абсолютно разбират това", продължи Тимерманс. И дори допълни, че чувството за неотложност, особено сред големите бизнеси, е по-силно, отколкото в политиката.

"Реалистично" е, че имаме климатична криза. "Реалистично" е, че ако не зададем темпото, то ще бъде диктувано от други континенти и ще оставим Европа в зависимост от технологиите, внесени от Китай и другаде", предупреди Тимерманс.

 

"Трицифрен" фонд за преход

Планираният Фонд за справедлив преход, който е насочен към подпомагане на регионите, най-засегнати от енергийния преход, се смята за ключов инструмент за убеждаване на държавите, които отказват да се съгласят с целта за 2050 г.

Очакваше се предложението на Комисията за създаване на фонда да бъде прието преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица. После остана за януари. Това породи съмнения, че през декември може да бъде постигната сделка по целта за 2050 г.

Но Тимерманс предположи, че фондът може да бъде значително увеличен, за да спечели Полша и Чехия, евентуално достигайки до "трицифрената зона", каза той на брифинг  на 5 декември.

Междувременно и в банковия сектор има недоволство. Европейската комисия настоява за устойчива програма за финансиране, предлагайки и класификация за зелено финансиране.

"Платежоспособните и печеливши банки" са предпоставка за зелено кредитиране, заяви Жозе Мануел Кампа, председател на Европейския банков орган, който отговаря за банковото регулиране. „Ако кредитирането на тази „зелена“ част от икономиката представлява определен риск, банките се нуждаят от адекватни капиталови резерви за тези рискове“, каза Кампа за EURACTIV, обсъждайки потенциален удар върху плановете на комисията за подкрепа на зелените финанси.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как музеите ще разкажат за COVID-19 на бъдните поколения
Игра на държава*

27.11.2020

Георги Марков

2072 5
„И нежна плоча се върти върху железни грамофони...”

26.11.2020

КАЛИН ДОНКОВ

1887

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Едни държави искат пари за строеж на ядрени електроцентрали, други като нас искат пари за тяхното спиране. Къде е истината и кой заблуждава българското общество????
Сталкер

Значи, няма научни доказателства, че мерките ще дадат реален резултат и няма да са борба с вятърни мелници, но това не им пречи да въвеждат "климатично извънредно положение" и да ги налагат въпреки огромните разходи които изискват... Ако беше за нещо друго би било политическо самоубийство за лансиращите го, ама нали е за новата религия, Борба с Климатичните Промени (БКП)... То и през средновековието хората не са се замисляли защо трябва да плащат църковен данък например, ама до едно време... 

Интервал

Целите на евроколхоза с тези големи бюджети за климатичните мазни борби са единствено усвояване на едни кинти от определени хора. Насреща, като резултат ще има тонове изхабена хартия и време, под формата на доклади, конференции и импотентни закони, които ще докарат нови данъци, за да се финансира целия този цирк. Толкова е просто. Може и нобел за Грета ?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Значи, няма научни доказателства, че мерките ще дадат реален резултат и няма да са борба с вятърни мелници, но това не им пречи да въвеждат "климатично извънредно положение" и да ги налагат въпреки огромните разходи които изискват...

Ама тези мерки тъкмо затова биват налагани - заради огромните разходи. Щото тези средства, дето ще ги разходваме, някой ще ги прибере в джоба си.

Влез или се регистрирай за да коментираш