facebook
twitter

Наблюдател

МВР: Опа, обърках вратата...

Полицаи "дърводелци" за пореден път влетяха по погрешка в домовете на невинни хора
5390
btvnovinite.bg
Това остана след грешното влизане в дома на невинни хора в Бургас.

"Грешка, грешка обърках вратата, голяма грешка. Грешка, грешка, обърках жената, голяма грешка. Ама чакай да ти обясня, aма аз търся друга врата, търся друга врата, не и твойта жена". Припевът на някогашната популярна група "Джанго Зе" трябва да е неофициален химн на МВР.

Наскоро вътрешното министерство спази дългогодишната си традиция да бърка адреси при спецоперации, да влетява в домовете на невинни хора и да ги стресира за цял живот. Последните пострадали са в Бургас, където спецпрокуратурата и ГДБОП атакуваха наркоразпространители. В 6 ч. сутринта маскирани и тежковъоръжени полицаи са влетели на три грешни адреса. Обяснението на МВР е, че имало оперативна информация, че един от издирваните може да се крие на някой от тях. 

"Чух удар по вратата. Станах веднага и тръгнах да видя какво става. Реших, че някой разбива входната врата. Когато отворих, видях мъже с черни качулки. Единият ми се разкрещя и каза да легна на земята. Той

 

светеше с фенерче в лицето ми. Видях, че са разбили една друга врата на етажа

 

Долу на земята имаше кози крак, а едно от момчетата държеше огромен чук", разказа потърпевша. „Не ми е ясно как може да тръгнеш да правиш акция и да не знаеш къде разбиваш, четири врати подред ще разбиеш, докато стигнеш до заподозрения, това е просто някакво безумие. Ако имаше 10 врати и 10 етажа – 10-те етажа ли щяха да разбият?!”, възмути се жената. Сега мъжът й постоянно пиел хапчета за високо кръвно. От полицията отишли да им се извиняват, като им обяснили, че нямало как да ги предупредят за акцията, защото можело да изтече информация. 

"Влязоха рано сутринта, с качулки, казаха ни да не мърдаме, да лягаме на земята. Огледаха на две-на три и ни казаха да не излизаме", разказва анонимно друг пострадал от акцията. 

"Самия факт, че са притеснили гражданите, ни притеснява. Веднага сме влезли в контакт, изпратили сме служители, които да възстановят щетите, гражданите приемат тази наша помощ, разбират ни и ни съдействат”, обясни Георги Арабаджиев, зам. главен секретар на МВР. Той твърди, че "служителите при влизане в адреса, за който са имали съдебно разрешение, не са могли да открият в първото помещение, за което са имали информация, издирваното лице. Продължили във второ, открили го чак в трето помещение. "Аз съм изискал плана, който е утвърден. Там е видно, че служителите са били инструктирани за това какви действия могат да извършат във връзка с прилагането на способа претърсване, инструктирани са за техните цели, задачи, включително и принудително проникване в адреса. Такова може да се случи само при отказ от допускане в помещението или при недаване на съгласие", добави Арабаджиев. Накрая се оправда по стар полицейски обичай, че има назначена проверка. Цяло чудо ще е, ако МВР обяви някакви резултати.

Полицията има богатата практика във влизането с взлом. Преди няколко години например тежковъоръжени полицаи се изсипаха в дома на певеца Красимир Аврамов. Той бе проснат на пода в дома си, закопчан с белезници и покрит със собствения си плакат от маскирани полицаи в рамките на операция "Недосегаемите". По негови собствени думи единият от полицаите, който бил надвесен над него, видял плаката и казал на колегата си, че под плаката е същият човек и че те със сигурност не са дошли за него.

"Не се сърдя, че са ме объркали при специализираната акция на МВР, макар че едва ли един невинен човек може бързо да се отърве от стреса след такова нещо", написа Аврамов в открито писмо след случката. И още: "В случая е пропуск на полицията, че не са проверили точно къде отиват. Представете си, че влизат в друга къща, стопанинът си е там и има оръжие. По начина, по който се влиза, един собственик е нормално да го приеме като обир или нападение. Нормално е той да иска да се защити и

 

когато ти изскочат десетина човека срещу теб, въоръжени и маскирани - вадиш оръжието и стреляш,

 

иначе може ти да си жертвата. Докато се разбере какво става, може да стане страшно. Иди после обяснявай, че е станала грешка, ако при това меле са убити невинни хора". Самият той не бил въоръжен, а бил сънен и по пижама, когато влезли полицаите. 

"Не искам да си представя какво щеше да се случи, ако по това време при мен бяха родителите или баба ми. Бъдете сигурни,че при тяхното здравословно състояние вече нямаше да са живи от уплах. А какво става, ако при такава грешка в една къща има деца или бременна жена. Какво по-логично може да направи собственикът, освен да се защитава?", попита Аврамов. Стана ясно, че са му се извинили и от прокуратурата, и от МВР.  И че са успели да смекчат гнева му. "Бяха много любезни и се съгласих, че е станало объркване", пише той. Дори лично му се обадил тогавашният вътрешен министър и му поднесъл извиненията си. "Освен това ми каза, като поправя вратата, да изпратя фактурата, за да ми възстановят парите. Заради това им прощавам грешката", заключи Аврамов.

При операция "Октопод" си изпати шеф на българския клон на френска банка. Вместо в съседен апартамент барети влетяха в банкерската квартира, където се намирали и трите му деца. Единствено здравите нерви, престоят в Африка и военното обучение помогнали на французина да не реагира както при операцията, така и след нея За този случай тогава съобщи блогът за Балканите на авторитетното френско издание Le Monde. Банкерът се оплака на френския посланик и на МВР, в резултат на което получи 

 

дълго извинително писмо на френски от главния секретар на вътрешното министерство

 

по онова време.

Подобна бе ситуацията и в Кърджали, където цивилни полицаи нахлуха в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови и разбиха главата на дъщеря им при удар с врата. Семейството заяви, че е станало жертва на полицейско насилие без вина, а МВР обясни, че синът Кадир Мустафов е помагал на таксиметров шофьор да набавя проститутки. Полицаите бяха административно наказани с "порицание", но МВР категорично отричаше да има полицейско насилие дори когато прокуратурата образува дело. Пак по същото време в София спецполицаи влетяха в дома на възрастно семейство - и с вратата, и с дограмата на прозорците. Обектът на тяхната акция се оказа в срещуположен апартамент. И там МВР и дърводелци с дни оправяха щетите, но така и не стана ясно как ще се върне психическото здраве на невинните хора.

Само години по-късно, този път в Оряхово, МВР проведе поредната си "ювелирна" акция. Тогава истински шок изживяха 90-годишен пенсионер и съпругата му, след като полицаи атакуваха къщата им. При акцията униформените връхлетели в дома на възрастните хора, като счупили вратите и прозорците на жилището на ул. "Левски" № 21.

 

След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили и атакували апартамент в съседен блок.

 

Сценката се разиграла минути преди 6 часа сутринта. Йорданка Торбова била събудена от съпруга си, след като пред къщата на семейството се стоварили полицейски сили и започнали специализираната акция по задържане на криминално проявен. "Идват и разбиват вратите. Външната врата, айде тя е заключена, обаче на кухнята е отключена и нея разбиват. След това отиват на горния етаж и понеже там загражденията са с ПВЦ, махат стъклото и влизат вътре. Има стая, която е заключена, разбиват и нея. После разбрахме, че съседният блок също е №21. Отиват там и го откриват този, когото търсят", разказа тогава жената. И последва обичайният сценарий - МВР изпрати дърводелци и други работници, за да оправят щетите. 

Грешките при подобни операции на МВР са традиция и очевидно от тях не се извличат никакви поуки. Обичайно МВР се оправдава с това, че при толкова много и опасни операции грешките не били изключени, но правели всичко възможно да ги ограничават.  Пък и тези случаи били малко, но покривали "широко медийното пространство". В нито един момент обаче няма ни дума, ни мисъл за хората, пострадали от тези полицейски грешки. А до разследвания и наказателна отговорност никога не се стига.

Все още няма коментари

Още

Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

445 6
To be or not to be европейски прокурор?
Говорилня - 4, последна. Съвест трябва, а не къща с басейн

22.02.2019

Калин Донков

325 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×