facebook
twitter

Наблюдател

МВР и прокуратурата станаха за смях в борбата срещу расизма

Дали нежеланието на властите да се справят с изстъпленията на футболните агитки не е свързано с някаква договорка да ги използват при нужда
1254
 МВР
Силите на МВР и прокуратурата стигнаха само за подобни снимки.

Само преди три седмици България беше във всички световни медии. Не с красотите си, не с условията си за туризъм, не с някакви икономически постижения или пък с евроатлантическата си ориентация, не с ниски цени или богатата си култура, не с предстоящо влизане в чакалнята на еврозоната или с бурен строеж на магистрали и тунели, а с възможно най-лошото - с обвинения за расистки изстъпления по време на футболния мач България - Англия. Редица авторитетни медии дни наред не спираха да пускат кадри и да припомнят как заради въпросните прояви мачът бил спиран два пъти и дори без малко не е бил прекратен.

 

Реакциите на българските власти не закъсняха

 

Най-напред имаше нескопосани опити да се обяснява, че всъщност нищо необичайно не се е случило и че и Англия има проблеми с расизма, които даже са по-големи. Впоследствие обаче правителството се коригира и осъди проявите, а президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов бе принуден да подаде оставка. МВР и прокуратурата обещаха да установят кои са хулиганите и да ги накажат бързо.

Няколко седмици по-късно нищо от обещаното не е изпълнено. Затова може да има две причини - държавата е сложила чадър над агитката, към която принадлежат заподозрените лица, или че цялата правораздавателна машина не е способна да се справи с един на пръв поглед елементарен казус. Все пак на стадиона има десетки камери и извършителите бяха установени бързо. Повечето от тях обаче се разминаха с мижави глоби, а единственият, нарочен за организатор, бе пуснат, след като се установи, че не той, а неговият брат близнак е бил на стадиона.

 

Последният обрат е толкова невероятен, че чак подозрителен,

 

защото първоначално задържаният 18-годишен младеж бе обвинен в хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм, и бе заплашен от лишаване от свобода до две години. Това би било голям проблем за младежа, защото той е в изпитателния срок на предишно провинение и присъда за подобно деяние. Сега обаче най-много да го отнесе братът му близнак, който е с чисто съдебно минало и най-вероятно ще се размине с административна глоба. И така всички участници в позорните действия ще излязат с чисто съдебно минало, най-много да платят някой лев глоба.

Цялата сага е достойна за латино сериал и щеше да е много забавна,

 

ако не направи за смях МВР и прокуратурата

 

Особено "трогателен" бе вътрешният министър Младен Маринов, който се пробва да оневини напълно МВР за скандала с расизма. Той хем не "приема определението, че България е расистка държава", хем не отрича проблемите с футболното хулиганство и поведението на зрителите на стадиона. Маринов разказа как след мача с Англия били установени 27 души, като трима от тях са подведени под наказателна отговорност за хулиганство, а на останалите били образувани преписки със забрана за посещаване на спортни мероприятия за година и повече. 

Маринов подчерта, че МВР инициирало промени в закона, но в борбата срещу расизма не бивало  да се разчита само на вътрешното министерство. „Не искам да се разбира, че само МВР е отговорно за това. МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач, в Англия е така.  Ако вървим в посока до всеки да има полицаи и да има контрол, няма да постигнем нищо. Трябва да се приемат промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане срещу лична карта, ни обвиниха, че превишаваме правата си", оплака се той. Всъщност текстовете в закона за спортното хулиганство, предвиждащи да се знае изрично кой е закупил билет, бяха отменени под натиска на фенове и клубове.

 

Защо управляващото мнозинство се поддаде на този натиск

 

обаче, е въпрос без отговор.

Маринов разви тезата, че през годините МВР било изтласкано от стадионите като присъствие и охрана, с аргумента, че това трябва да се прави от клубовете.Така и не стана ясно обаче дали вътрешното министерство има изобщо превантивна дейност. И защо подобни хулигани винаги се измъкват почти без наказания. Може би защото са удобни на властта и са й подръка винаги, когато тя има нужда от тях за спретване на контрапротести например? 

Статистиката, предоставена от МВР, е красноречива. От началото на годината при провеждане на футболни срещи в София са задържани общо 78 души. На 48 от тях са били наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана да посещават спортни мероприятия за срок от 2 години и 1000 лева глоба, 9 имат наложена забрана за 1 година и 1000 лева глоба, един е с 2-годишна забрана и санкция от 60 часа общественополезен труд, един – с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца. Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо един има образувано досъдебно производство за хулиганство.

Това е почти нищо на фона на редовните изстъпления по стадионите у нас. И е доказателство, че МВР живее в един паралелен свят, в който всичко е цветя и рози. Което е крайно недалновидно и рано или късно ще доведе до много по-тежки последици.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Децата ни са дебели. Спортното министерство явно е доволно

23.01.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

949 1
Торбичката като белег на класова принадлежност

23.01.2020

АДЕЛИНА МАРИНИ

5402 2
5 неудобни въпроса за цените на лекарствата

23.01.2020

3476

Коментари

дъртреалист

То, ако това е расизъм - с мед да го намажеш...

Важният въпрос е защо има търпимост към мащабното хулиганство на ултрасите.

И каква е цената за тази търпимост.

mi6osp.

А в коя борба не са станали за смях? 

Terwell

"и да ги накажат бързо"

 

За какво да ги накажат бре Сашка? Расизма може и да е морално осъдителен, но не е престъпление.

 

Тъжно е, че точно австралопитеците от агитките трябва да са мерилото, по което да измерваме свободата на словото, но то не е за неща, които харесваш. То е за неща, които не харесваш.

АлСал

Тя, "борбата с расизма" е внесена отвън. Трудно е да бориш нещо, което го няма.

Би било редно, според мен, всички тъмнокожи, играещи тук (а те не са малко и вземат добри пари от нас), да излязат с декларация по въпроса - има или не. Не е много честно от тяхна страна да стоят отсрани, сякаш това не ги касае.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)