facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мотиката зад бинарните опции

2695

Гледам една снимка, която се разпълзя активно - равин, Бойко Борисов и т.нар. Вълк от София - Гал Барак, обвинен от Австрия за измама на десетки и стотици граждани с милиони евро. Гал го има и с Цветанов. Не мисля, че Борисов или Цветанов е допускал, че младият мъж с мили, бебешки почти черти ще бъде обвинен в крупна международна измама - те го броят за инвеститор. 

То е и така - човекът е наемал тук работна ръка по колцентрове. Защо тук ли -  изгодно е явно - бърз интернет, подготвени кадри, поносими надници. Но набралият нова сила скандал ме присети за едно от характерните явления на времето - инвестиционните игри и по-уродливите им проекции, особено на Изток - пирамидите. Не знам дали помните как се рояха пирамиди през 90-те - "включи се и намери още четирима, после греби проценти!" - тръбяха вестници и радиа. Познавам едного, който дори 

 

си построи хотелче от пирамидите 

 

Познавам десетки, които си стопиха спестяванията, и без това изяждани бърже от хиперинфлацията. Стана бързо, болезнено и, надявам се - поучително.

Поради вековна селска недоверчивост или пък обикновена липса на предприемчивост не съм ни от тези, ни от онези. Ни се гордея с този факт, ни съм склонен да се упреквам. Само се умислям - откъде идват и накъде отиват паричните потоци, в които едни се давят, а други хвърлят серкме и бързат да изчезнат с улова, преди да ги подирят? (Както другия израелец - Илан Цоря, за когото Барак твърди, че бил баштарторът на далаверата, а Цоря се крие, но когато се обади, казва: чист съм като сълза.) И защо никога не свършват балъците в океана на финансовите знаци (балък е риба на турски, ако не знаете).

Всъщност границата между законно и незаконно при тези неща явно е силно размита. Да уловиш циганин, който се занимава с телефонни измами, или мениджър и експерт по търговия с бинарни опции, какъвто е Гал Барак, е - доколкото знам от прависти, сходно. Обаче извънредно трудно после за доказване на престъплението. 

Този, който прибира пари, дадени му доброволно, трябва да е и този, който е обещал нещо в замяна. И трябва да не го е дал. А това много пъти са разни хора и организации, пък доказателствата невинаги са налице. Помня как преди двайсетина и повече години пътувах до Москва; там с могъщество и шумни реклами гърмеше организацията МММ. МММ владееше всичко - улици, площади, телевизии, политици... Дори метрото понякога работеше по цял ден безплатно, защото беше платено от МММ. Хората се возеха без пари и с радост заделяха всяка свободна сума за внос в МММ, откъдето им обещаваха двуцифрени дивиденти. Дори изплащаха такива в началото на мнозина...

После всичко рухна, оказа се това, което се и предполагаше - финансова пирамида, на чийто връх се беше покачил находчивият мошеник Сергей Мавроди. Между другото извънредно кинематографична фигура - той създаде и други пирамиди, беше и депутат, кандидатира се за президент, лежа няколко пъти в затвора, разпространи си пирамидите в над 100 страни на света и не се призна никога за виновен. В крайна сметка завлече милиони хора и милионни суми - в Русия и по света. Пък наскоро - Бог да го прости, умря, докато убеждаваше всички, че не е правил нищо незаконно. 


Архитектите на пирамидите и техните тухли са от едно тесто, 


по-точно от една скална структура. Никой от нас не е застрахован, че ще се превърне волю или неволю в материал за тези построения, докато сме част от банковата и финансовата система на света. Само че някои са по-предразположени - тъкмо за това ми се ще да поговорим. И тъкмо тях са търсили Илан Цоря и Гал Барак. Условията са няколко - първо - да имат свободен ресурс. Второ - да искат да спечелят от него по-високи приходи. (То кой не иска такова нещо.) При днешните лихви вероятно такива хора лесно могат да бъдат открити в страни с висок стандарт - а Цоря и Барак са действали главно в Австрия и Германия, както разказа Явор Колев, началник-отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.
И третото - то е много важно, - алчността е човешко, лесно възпламеняемо чувство. Възможността да спечелиш леко добри пари кара участниците в такива пирамиди да участват с все по-големи суми, някои продават собственост, за да се включат, други вземат заеми. Пак ще кажа - мошениците са не само находчиви, но са и добри психолози. Те знаят какъв могъщ двигател е алчността, разпалват я умело и на практика "инвеститорите"

 

сами им тикат пачките си в ръцете

 

Във всичко това няма нищо ново. Борсовите игри, спекулата, умението да се печели от играта на лихвите и процентите са отдавна част от световната икономическа и финансова система. Нито притежавам съответното образование, нито съответната дързост и авантюризъм, за да осмисля тази спирала, изглеждаща ми все по-всеобхватна, но и все по-рискова - виртуалните пари, които носят дивиденти на едни и загуби на други. Като зад това често няма реален труд и производство. Изглежда ми като спирала, водеща до празни места, черни дупки, да го кажем. Пък на други им изглежда като балон, който рано или късно прави "бум". В спиралата такива като Барак и Цоря са само елементарни частици, едва видими черни точици в общия вихър. 

Веднъж попитах крупен, божем, експерт по инвестиции, плахо така го попитах 


дали си струва да инвестира човек и в какво 


"Колкото аз знам кое е рисково и кое не, толкова и ти. Но мога да те излъжа умело," рече ми той. "Едно ще ти кажа - каквото и да правиш, никога не се разучавай да садиш лук и да копаеш домати. Може да потрябва по-скоро, отколкото си мислиш". 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делото за Вълка от София се изгуби в превода
Борисов не иска да си отиде като другите маскари

18.05.2019

Петьо Цеков

5863
Класификация на партиите според наличието на Бог

Коментари

ДpaгaнOxpидcки

Едно ще ти кажа - каквото и да правиш, никога не се разучавай да садиш лук и да копаеш домати. Може да потрябва по-скоро, отколкото си мислиш". 

Като тръгнах да уча международни отношения, татко ми рече съвсем сериозно: "докато е жив дядо ти, иди да те научи да плетеш кошници - той това го умее - да съм спокоен, че поне имаш някакъв занаят... "

Johnny2965

Незнание, съчетано с алчност. Това е причината за попадане в ръцете на мошеници. И разбира се, наличие на пари, които да им дадеш. 

mick

Ачността е по-силна от знанието. Много знаещи също гореят, че и с много пари.

Д-р Флекс

"Колкото аз знам кое е рисково и кое не, толкова и ти. Но мога да те излъжа умело," рече ми той. "Едно ще ти кажа - каквото и да правиш, никога не се разучавай да садиш лук и да копаеш домати ".

 Краткият ми коментар върху статията е: "В огороде бузина, в Киеве - дядька".

 

Крупният, божем, експерт е дал обаче много добър съвет на г-н Ламбовски - да набляга на лука и на доматите, и да не коментира неща, от които хабер си няма.

 

 

пролетарий о тв...

Благодаря г-н Ламбовски за свястното четиво. Умеете да излагате мислите си логично по сериозни теми на нашето съвремие, без светлинни ефекти като "Картаген ще бъде разрушен" и други идиотщини, скрити зад високопарни фрази. Весел Великден!

ШКОЛНИКА МАРЕК

"Лайф чойс", финансова кща еФ Ти АЙ. Познавам хора, които изгърмяха  здраво във втората пирамида. Познавам и друг, който след като внесе парите, само дето на спа пред офиса на къщата. Сетил се все пак, че никой няма да даде по-висока лихва от обявената от БНБ. На следващия ден, въпреки клетвите и уверенията си изтегли парите. Помня и как носеха пачки долари в офиса на Майкъл Капустин до Военния театър в София. Дори се ръкувах с Майки! Колега потърси информация от един, чиято задача беше да "омайва" мераклиите. На въпроса колко пари е внесъл той, отговорът беше отрицателен. Последва втори въпрос от колегата, поради что го "омайва" "Питаш, отговарям. Затова ми плащат!" За незапознатите ще кажа, че Майкъл Капустин има български корен. Баща му е футболен треньор, мисля пловдивчанин Божко Капустин и е първият приложил "бетона" като тактика в Бг "футбола". И ний сме дали нещо на света. За всеки случай някои и взеха!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Уважаеми Авторе,

написали сте:

Не мисля, че Борисов или Цветанов е допускал, че младият мъж с мили, бебешки почти черти ще бъде обвинен в крупна международна измама - те го броят за инвеститор.

Безжалостен сте.

Ако Боко и Цецо не са далавераджии и рекетьори, то какво им остава като самоличност?

Прочее, какво друго умеят тия?

 О, забравих. Да ни поучават да садим картофи.

Така де, само с лук и домати не мож помина 😕

Влез или се регистрирай за да коментираш

×