facebook
twitter

Наблюдател

Как Байдън и Тръмп се оплетоха в украинска нишка

Дело срещу олигарх, приближен на Янукович, може да повлияе на развихрилия се скандал в САЩ
1299
 ЕПА/БГНЕС
Хънтър Байдън е смятан за черната овца в семейството.

На 25 юли 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се обажда на украинския си колега Володимир Зеленски и по време на разговора недвусмислено го моли да хвърли кал по евентуалния му съперник на бъдещите избори и бивш вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Украинската компания "Буризма", която е собственост на съратник на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, е поканила сина на Байдън - Хънтър, в съвета на директорите веднага след падането от власт на Янукович. Хънтър Байдън е получавал по 50 хил. долара месечно. По-късно украинският главен прокурор Виктор Шокин завежда дело срещу компанията, Байдън-старши настоява за уволнението му, като заплашва да спре кредит на стойност 1 млрд. долара за Киев. Волно или неволно, американският вицепрезидент действа като "чадър" над "Буризма". Тръмп смята действията на Байдън за корупция, а демократите в САЩ приемат поведението на Тръмп като опит да се възползва от поста си, за да се разправи с бъдещия си политически конкурент, като използва за това правителство на чужда държава. 

Най-интересното е, че

нито Тръмп, нито Конгресът на САЩ не са били наясно със съществуването на делото,

което свързва компанията "Буризма" и Хънтър Байдън. Всъщност делото е срещу Сергей Курченко, който е разследван от украинската прокуратура от 2014 г. Курченко е бизнесмен, който в Украйна  се ползва с още по-лоша слава от собственика на "Буризма" Николай Злочевский. Възходът си Курченко дължи на отношенията си Янукович-младши, а освен това е смятан за една от основните "касички" по време на управлението на Янукович. В момента той е обявен за международно издирване и според слуховете живее в Москва и отговаря за финансирането на ДНР.

Наказателното дело срещу Курченко в Украйна се състои от няколкостотин тома, а един от случаите е свързан с придобиването на Херсонския нефтопреработвателен завод и Николай Злочевский, собственик на "Буризма". Според следствието закупуването е финансирано с пари, добити от криминална дейност, а с тях Злочевский е плащал на членовете на борда на директорите на "Буризма". 1 млн. евро са преведени по сметката на бившия президент на Полша Александър Квашневски, а около 3.4 млн. долара - по сметката на Rosemont Seneca, която е представлявана от Хънтър Байдън. По този начин са легализирани част от мръсните пари. 

Николай Злочевский създава първата си компания през 90-те години. Тя се нарича "Инфокс" и търгува с газ. Бизнесът в Украйна върви ръка за ръка с политиката и корупцията. През 2002 г. той основава "Буризма" - частна компания, занимаваща се с нефт и газ, а през същата година влиза и в парламента от партията на Виктор Медведчук  - кум на Владимир Путин, и е най-проруският политик в Украйна. По-късно Злочевский се присъединява към Партията на регионите на Янукович и както говорят злите езици, много помага за избирането на Янукович. Той се отплаща, като назначава собственика на "Буризма" за министър на екологията, който пък отговаря за издаването на лицензии за нефто- и газодобив. Бизнесът на "Буризма" потръгва прекрасно и за няколко години тя се превръща във втората по големина частна компания за нефт и газ в Украйна. 

След Майдана Злочевский е обявен за издирване, а сметките му във Великобритания са замразени. Но вместо да избяга в Москва, както прави Курченко, той постъпва по-умно. Кани в борда на директорите на "Буризма" плеада от международни знаменитости, като сред тях са бившият президент на Полша Александър Квашневски, Хънтър Байдън - син на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който отговаря за Украйна. На практика Николай Злочевский  (вместо да плаща на руската ФСБ или украинската служба за сигурност) си намира други благодетели. 

Хънтър Байдън няма почти никакъв опит в сферата на нефта, но получава месечна заплата от 50 хил. долара

Както написа електронното издание "Дъ Хил", "американската компания на Хънтър Байдън Rosemont Seneca Partners LLC редовно получава месечни преводи по една от сметките си за по над 166 000 долара от "Буризма" от пролетта на 2014  до есента на 2015 г. - в същата година, в която вицепрезидентът Байдън е основното американско длъжностно лице, което отговаря за Украйна и сложните отношения, които има с Русия. 

Версиите за последвалите събития се разминават. Според едни от тях новият генерален прокурор на Украйна Виктор Шокин се заема с "Буризма", а Байдън-старши иска Шокин да бъде уволнен от Украйна и заплашва, че ако това не се случи, Киев няма да получи заем от 1 млрд. долара. Бившият вицепрезидент Байдън дори се похвали с това през 2018 г. на публично събитие, като нарече Шокин „кучи син“. "Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите пари. Кучи син. Уволниха го", разказал Байдън.  Според друга версия в началото Шокин няма нищо общо с проверката на „Буризма“. Проверката е стартирана от младия му заместник Виталий Каско, който е сред младите украински идеалисти, ориентирани към САЩ. Каско постоянно чува във Вашингтон, че трябва да се бори срещу корупцията, и решава да се справи с един от най-видимите случаи на корупция в правителството на Янукович. Във Вашингтон обаче не са го предупредили, че е невъзможно да се натъкне на корупция, в която се появява синът на вицепрезидента Байдън. За връзките на Хънтър Байдън с "Буризма" за първи път през 2015 г. съобщава "Ню Йорк таймс", а три години по-късно тази история е щателно разследвана от Питър Швайцер в книга.

В Украйна случаят става повод за серия от маневри

Веднага след избора на Володимир Зеленски за президент тогавашният главен прокурор на Украйна Юрий Луценко казва пред "Дъ Хил", че позицията на Байдън за "Буризма" поражда въпроси, които би бил "щастлив да обсъди с новия главен прокурор на САЩ Уилям Бар". Всъщност в превод изказването на Луценко означава: "Моля, оставете ме главен прокурор и при Зеленски." Въпреки това Луценко се раздели с поста си, но изказването му не остана незабелязано. Президентът Тръмп планираше да изпрати личния си адвокат Рудолф Джулиани на встъпването в длъжност на Зеленски, но пътуването не се състоя. Джулиани обаче обяви, че мислил да се срещне със Зеленски, защото в обкръжението му имало хора, които са твърде близки до враговете на Тръмп. (Очевидно става въпрос за известния украински журналист Сергей Лещенко, който много говори във Вашингтон за действията на Пол Манафорт в Украйна.) Но Зеленски, който не иска да се включва във вътрешните разследвания на Вашингтон, отказва да се срещне с Джулиани.

Джулиани не отива в Украйна, а президентът Тръмп, вместо да обсъжда интересуващия го въпрос чрез адвоката си, го обсъжда директно в разговор със Зеленски. Сега и Тръмп, и Байдън са в незавидно положение. Бившият вицепрезидент на САЩ Байдън действа като чадър за компанията на Злочевский; президентът Тръмп в разговор с лидер на друга държава моли да разкрият кирливите ризи на негов опонент. Байдън използва административни ресурси за корупция, Тръмп - за политически.

Всички участници в скандала, възникнал заради искането на Тръмп, се ръководят от политически съображения, но важна роля може да изиграе делото срещу Сергей Курченко. Наказателното дело от 2014 г. срещу него не е прекратено, а разследването подозира Курченко, че парите, които е превел по сметките на "Буризма", са мръсни. Според прокуратурата тези пари влизат в сметките на Хънтър Байдън. Точно това дело вади основен коз от ръцете на демократите в Конгреса. Тръмп е обвинен, че оказва натиск върху президента Зеленски да започне разследване за корупцията срещу Байдън. Но разследването се води още преди Тръмп да се обади.

----------

Кой е Хънтър Байдън?

Хънтър е черната овца на фамилията Байдън, писа сп. "Щерн". Афери със секс и наркотици вървят от дълго време ръка за ръка с 49-годишния юрист. Той е смятан като типичен пример за човек, който заради произхода си от елитна вашингтонска фамилия и със съдействието на големите връзки на баща си прави кариера и печели много пари. По-малкият син на Джо Байдън обаче винаги е бил в сянката на по-големия си брат Бо, за когото се смята, че е имал талант да стане политик. Бо беше длъжен да тръгне по стъпките на баща си. През 2015 г. той почина от тумор в мозъка на 46-годишна възраст. 

Хънтър е изваден от резерва на военноморските сили заради положителен тест за кокаин. По време на скандалното му бракоразводно дело  съпругата му Катлийн го обвинява, че е похарчил значителни суми пари за кокаин и проститутки. През 2015 г. в медиите се появява информации, че Хънтър се е регистрирал в сайта за мимолетни връзки Ashley Madison. След смъртта на брат си той започва романс с вдовицата му Хели, но сега е женен за друга.

Информации за това, че Хънтър Байдън се възползва от контактите на баща си за своя лична изгода, за първи път се появяват още в средата на 90-те години.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Задава се бум на коронаразводи. Коронабебетата ще почакат

04.04.2020

Ню Йорк Таймс

3537 3
Нов план "Маршал" ще възвърне силата на Европа *
Пред нас са блеснали житата, или реколтата като повинност

Коментари

Mrx

 

 а с тях Злочевский е плащал на членовете на борда на директорите на "Буризма". 1 млн. евро са преведени по сметката на бившия президент на Полша Александър Квашневски, а около 3.4 млн. долара - по сметката на Rosemont Seneca, която е представлявана от Хънтър Байдън. По този начин са легализирани част от мръсните пари. 

 

Како са се навързали, као свински черва.

 

Каско постоянно чува във Вашингтон, че трябва да се бори срещу корупцията, и решава да се справи с един от най-видимите случаи на корупция в правителството на Янукович. Във Вашингтон обаче не са го предупредили, че е невъзможно да се натъкне на корупция, в която се появява синът на вицепрезидента Байдън. За връзките на Хънтър Байдън с "Буризма" за първи път през 2015 г. съобщава "Ню Йорк таймс", а три години по-късно тази история е щателно разследвана от Питър Швайцер в книга.

 

  Голям смях пада.

 

  Байдън използва административни ресурси за корупция, Тръмп - за политически.

 

   Ха сега де. Ти ли ме бутна или азз паднах.

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×