facebook
twitter

Наблюдател

Докато някои акционери „спят“, други лудуват за тяхна сметка

В идеята на Министерството на финансите да раздвижи акциите от масовата приватизация има логика, но практиката досега не дава основания за оптимизъм за реализацията й
1910
Илияна Кирилова

За някои идеята на Министерството на финансите да раздвижи „спящите“ акции от масовата приватизация си е откровена национализация и безобразие. Не можем да ги виним, особено ако са имали вземане-даване с регулатори като Комисията за финансов надзор. За други обаче – като шефа на централния депозитар, идеята е съвсем логична и навременна, защото хората най-после ще си получат парите, а фондовата борса ще бъде раздвижена.  

 

Какво предлага МФ?

 

На притежателите на ценни книжа се дава срок от една година, за да прехвърлят книжата си по подсметки в инвестиционен посредник, с което да ги направят по-лесни за търгуване. Акциите на тези, които не предприемат действия, ще бъдат служебно (принудително) прехвърлени в специално създаден фонд, от който те ще получат дялове. Ако в рамките на 5 години притежателите на такива дялове не проявят интерес към тях, т.е. не ги продадат, фондът ще получи средствата от продажбата им и ще ги пренасочи в обществен интерес.

 

Как се стигна дотук?

 

„Централен депозитар“ АД беше създаден със Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества през 1996 г. Неговата цел беше да бъде единен регистратор на собствеността на всички безналични ценни книжа, като така се избегне отпечатването на ценни книжа на хартия. И той я постигна - при масовата приватизация не се допуснаха измами и злоупотреби, които се случиха в други бивши социалистически страни при този процес.

В резултат на този процес се създаде така нареченият регистър „А“, в който се водят акциите на физически лица, резултат от масовата приватизация. В момента там има около 2 милиона сметки, които Централният депозитар обслужва безплатно. От друга страна, воденето на подобен регистър противоречи на логиката на подобна институция и на европейските директиви в тази област. Депозитарната институция, както и фондовата борса  трябва да общуват само със своите членове, които са се ангажирали да спазват правилата и регулациите на тези институции. Определено не е редно Централният депозитар да контактува с крайни клиенти. И това противоречие трябва да бъде решено някак.

 

Въпросът е как?

 

Очевидно Министерството на финансите предлага свой вариант за изход от ситуацията. Според мотивите към предложението в момента обемът на свободно търгуеми ценни книжа е нисък и това съответно води до ниска ликвидност на вторичния пазар. Гражданите не знаят, че притежават ценни книжа и съответно не упражняват правата си на собственост и не получават дивиденти. Има доста недобри практики, свързани с управлението на публичните дружества с миноритарни дялове (от порядъка на 15-17%). Някои дружества дори „усвояват“ непотърсените от миноритарните акционери дивиденти в своя полза.

Като се абстрахираме, че обемите търгувани ценни книжа и ликвидност не би трябвало да вълнуват МФ и са по-скоро ПР, другите доводи са валидни.

Проблемът е стар и сериозен, защото в този регистър има какви ли не акции – някои дружества вече са фалирали, други не са публични, собствениците на част от ценните книжа са починали, а стойността на акциите е твърде ниска, за да мотивира наследниците да си губят времето да си търсят наследството.

Текущата ситуация устройва добре ръководствата на бившите приватизационни фондове, защото с миноритарен дял, понякога дори само с 15%, те управляват активите на фонда в техен интерес. От друга страна, ако собствениците на „спящи“ акции не потърсят дивидентите си в рамките на 5 години, парите се връщат в дружеството и се преразпределят между активните миноритарни акционери. Логично е най-сериозна да е съпротивата именно от ръководствата на такива фондове, защото предложението заплашва пряко икономическите им интереси.

Така че в това отношение инициативата на МФ е похвална. Но

 

дяволът, както винаги, е в детайлите

 

Защото преди 10 години същото това Министерство на финансите, по времето на правителство начело със същия министър-председател, на практика национализира Българската фондова борса, придобивайки по номинал контролен пакет от нея, като ни уверяваше, че го прави, за да може по-лесно да я продаде на стратегически инвеститор. Освен че тогава ощети акционерите на борсата, МФ вече 10 години не може да намери стратегически инвеститор, а пазарът е практически замрял. КФН пък, която е призвана да регулира и развива пазара на ценни книжа, наскоро прие една, меко казано, необмислена, а всъщност глупава наредба, според която пенсионните фондове могат да отчитат в портфейлите си по пазарна цена акциите само на дружества, които  са включени в индекса „Софикс“. Подобна регулация, разбира се, ще доведе до разпродажба на всички акции, които не са включени в индекса, с всички негативни последствия от това. Така че основанията за оптимизъм, че операцията със „спящите“ акции ще бъде изпълнена изцяло в интерес на техните собственици с помощта на държавата, са доста слаби.

Както се казва в един тъжен виц на тема България – тука е така.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов не иска да си отиде като другите маскари

18.05.2019

Петьо Цеков

5632
Класификация на партиите според наличието на Бог
Учрежденията не са мръсна дума

18.05.2019

Митко Новков

405

Коментари

Федор Езерский

Статията е добра. Един от проблемите е точно този абзац:

"Защото преди 10 години същото това Министерство на финансите, по времето на правителство начело със същия министър-председател, на практика национализира Българската фондова борса, придобивайки по номинал контролен пакет от нея, като ни уверяваше, че го прави, за да може по-лесно да я продаде на стратегически инвеститор. Освен че тогава ощети акционерите на борсата, МФ вече 10 години не може да намери стратегически инвеститор, а пазарът е практически замрял"

И е проблем, че все още се "търси" "стратегически инвеститор" вместо Централният депозитар да се национализира напълно и стане част от Агенцията по вписванията - отдел от Търговския регистър. Тогава услугите при него биха поевтинели, особено ако се пипне малко търговския закон и всички акции на АД-тата станат безналични. 

Но.... Направи ли се това, при такава прозрачност при Акционерните дружества веднага ще се засили интереса към кооперациите, като по-анонимни

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Няма нищо лошо в това, ако има лесен начин българите да проследят къде са им акцииите реално. Сега изглежда, че по-скоро се правят спънки да бъдат открити.

https://iconomicabg.blogspot.com

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Статията е добра но не е пълна, спорни са и разсъжденията на Виктор относно липсата на търгуеми книжа на борсата - прехвърля проблема от ограничения free float (основна причина за слаба търговия) към дребните собственици.

~~~~

Непонятен е и долния цитат:

На притежателите на ценни книжа се дава срок от една година, за да прехвърлят книжата си по подсметки в инвестиционен посредник, с което да ги направят по-лесни за търгуване. Акциите на тези, които не предприемат действия, ще бъдат служебно (принудително) прехвърлени в специално създаден фонд, от който те ще получат дялове.

 

Викторе, ако четеш тук, отговори защо аз и съпругата ми, придобили акции от "Стоманени тръБи", Ихтиман и "Полимери", трябва принудително да ги прехвърлим по сметка на инвестиционен посредник . За да му плащаме? Така или иначе ако решим да продаваме (или купуваме) задължително тряБва да ползваме техните услуги.

 

И дали това ще ги направи по-лесни за търгуване? Твърдя, че няма да ги направи!

myrmorko

ЦД като е казал "А" - възможност за дистанционна проверка на акциитена сайта на ЦД  с ПИК на НАП ,  да каже и "Б" - да създаде възможност за дистанционна търговия от всеки собственик на акции, на БФБ, без да се прибягва до посредници.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×